Τι είναι αληθινό και τι fake στα crypto;
Κατάρρευση FTX

Τι είναι αληθινό και τι fake στα crypto;

«Σαμ, γιατί αποφάσισες να μου κλέψεις 2 εκατ. δολάρια που ήταν όλες οι οικονομίες της ζωής μου»; Αυτό και χιλιάδες παρόμοια ερωτήματα δέχθηκαν οι διοργανωτές του συνεδρίου DealBook που διεξήχθη την περασμένη Τετάρτη στη Νέα Υόρκη. Αποδέκτης ήταν το πρόσωπο του τελευταίου μήνα, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ (ή SBF όπως τον αποκαλούν), και αποστολείς οι αμέτρητοι εξαγριωμένοι μικροεπενδυτές που ξύπνησαν μία μέρα και είδαν τα χρήματά τους να έχουν γίνει καπνός. 

Ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του SBF, μετά την αποκάλυψη του mega crypto σκανδάλου και την πτώχευση της FTX. Ο SBF εμφανίστηκε μέσω βιντεοκλήσης από τη βίλα του στις Μπαχάμες, την ώρα που περίπου 1 εκατομμύριο χρήστες της πλατφόρμας του προσπαθούν να καταλάβουν τι τους βρήκε. Αξίζει να δει κάποιος ένα μέρος της συνέντευξης του SBF, εδώ, για να καταλάβει πολλά για τον κόσμο των crypto.

Ο «ιδιοφυής» Μπάνκμαν-Φριντ μιλάει για τις οικονομικές ζημιές που ο ίδιος προκάλεσε και γενικότερα για το σκάνδαλο σαν να μη συμβαίνει τίποτα, λέγοντας ένα απλό «συγγνώμη». Σαν να ήταν απλώς άλλη μία… πίστα στο αγαπημένο του διαδικτυακό παιχνίδι League of Legends. 

Η υπόθεση έχει πυροδοτήσει ένα κύμα κατά των κρυπτονομισμάτων και όλων αυτών των σοφιστικέ τύπων που συμπεριφέρονται με ακραία αλαζονεία γιατί κατάφεραν σε λίγους μήνες να γίνουν ζάμπλουτοι. Γέννησε, επίσης, πολλές θεωρίες συνωμοσίας. Ακόμη και ότι η Fed έστησε την απάτη της FTX σε συνεργασία με τον Μπάνκμαν-Φριντ για να σταματήσει την άνοδο των crypto έχει ειπωθεί. 

Από τα όσα έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας προκύπτει ότι η FTX και ο επενδυτικός της βραχίονας Alameda Research δεν ήταν απλώς δύο φούσκες, αλλά δύο «κουφάρια». Εταιρείες χωρίς καμία οργάνωση, αρχή, μέση και τέλος, εταιρείες που οτιδήποτε είχαν στην κατοχή τους και οτιδήποτε έδειχναν προς τα έξω ήταν ψεύτικο. 

Προσέξτε το εξής: στην πλειονότητά τους, τα καθαρά ίδια κεφάλαια της Alameda ήταν όχι σε δολάρια αλλά σε FTT, το token της FTX, ένα ψηφιακό νόμισμα που είχαν δημιουργήσει από το τίποτα ο SBF και οι φίλοι του. Με αυτά τα «λεφτά» αγόραζε και έκανε δουλειές, δηλαδή με αέρα. Ακόμη χειρότερα, ο SBF φαίνεται πως έδινε ψεύτικα στοιχεία στους auditors που έκαναν λογιστικό έλεγχο στην εταιρεία του, με αποτέλεσμα ο έλεγχος να μην δείχνει κανένα πρόβλημα. 

Τα εξωφρενικά της υπόθεσης δεν τελειώνουν εδώ: στον περσινό γύρο άντλησης κεφαλαίων που αποτιμούσε την FTX στα 17 δισ. δολάρια, ο διάσημος επενδυτής και εκ των αρχικών ανώτερων στελεχών της Facebook, Τσαμάθ Παλιχαπιτίγια, είχε μιλήσει με τον SBF μέσω Zoom. Αφού ανέλυσε τα δεδομένα του project που του παρουσίασαν, κάτι δεν του πήγαινε καλά. Έτσι, ο Παλιχαπιτίγια και η ομάδα του, έκαναν κάποιες προτάσεις στην FTX, η υλοποίηση των οποίων αποτελούσε προϋπόθεση για να επενδύσει στην πτωχευμένη σήμερα εταιρεία, όπως π.χ. να σχηματίσει διοικητικό συμβούλιο και να θέσει υπό αυστηρό έλεγχο τις «φιλικές» συναλλαγές με την Alameda. 

Στην ουσία ο Παλιχαπιτίγια ζήτησε από την FTX να γίνει μία κανονική εταιρεία με πρωτόκολλα και κανόνες. Μετά από λίγο, ένα στέλεχος της FTX τηλεφώνησε στην ομάδα του Παλιχαπιτίγια για να τους βρίσει με χυδαίο τρόπο και να κλείσει το τηλέφωνο. 

Πολλά λέγονται και γράφονται και για τον σκοτεινό ρόλο της συντρόφου του SBF και CEO της Alameda Research, Καρολάιν Άλισον, αλλά και για όλα τα πρόσωπα του στενού του κύκλου. Μία εντελώς άπειρη κοπέλα που είχε εργαστεί ως trader, γελούσε συνεχώς στις συνεντεύξεις που έδινε και πάντοτε απέφευγε να μπαίνει σε λεπτομέρειες για το πώς διαχειρίζεται ένα τόσο επιτυχημένο fund. Τώρα γίνεται γνωστό ότι η Άλισον έπαιρνε επενδυτικές αποφάσεις με βάση τις ειδήσεις που διάβαζε στο διαδίκτυο, όπως π.χ. τα tweets του Ίλον Μασκ. Επίσης, η Άλισον επαινούσε μέσω twitter τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, υποστηρίζοντας ότι «η αμφεταμίνη είναι ό,τι καλύτερο για να καταλάβει κάποιος πόσο χαζές είναι πολλές κανονικές εμπειρίες του ανθρώπου». 

Αν δεν έγινε αντιληπτό να το ξαναπούμε: Ένα από τα μεγαλύτερα crypto funds στον κόσμο διαχειριζόταν δισεκατομμύρια δολάρια ανυποψίαστων επενδυτών με βάση tweets, πληροφορίες και φήμες στις οποίες έχει πρόσβαση ολόκληρος ο πλανήτης, χωρίς να χρησιμοποιεί κάποια ανεπτυγμένη επενδυτική στρατηγική. Σας να μην έφτανε αυτό, περίπου 10 δισεκατομμύρια από τα χρήματα που διαχειριζόταν η Alameda Research ήταν χρήματα πελατών της FTX, τα οποία είχε λάβει ως δάνειο από την συγγενική της εταιρεία. Η Alameda Research έκανε trades μεγάλου ρίσκου χωρίς να το γνωρίζει κανείς από τους πελάτες της FTX που είχαν αποθηκεύσει τα κρυπτονομίσματά τους στο ανταλλακτήριο. 

Όλα ήταν μία φούσκα. Τελικά, τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο στον κόσμο των crypto; Θα δούμε πολλούς άλλους SBF και πώς μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά; Το σίγουρο είναι ότι τα χρήματα δεν είναι αληθινά, αλλά ψηφιακά. Βέβαια, και τα χαρτονομίσματα του παραδοσιακού χρήματος θα ήταν απλώς άχρηστα χαρτιά μηδενικής αξίας αν δεν θα στήριζε μία κεντρική τράπεζα. Την αξία στο χρήμα τη συμφωνεί ο άνθρωπος και υπό αυτή την έννοια μπορεί το χρήμα να είναι και ψηφιακό. Από κει και πέρα όμως, η απότομη άνοδος των crypto δημιούργησε τεράστιες τρύπες στο σύστημα. Μία αγορά χωρίς ρυθμιστικούς κανόνες που έχει γιγαντωθεί έως και τα 3 τρισ. δολάρια είναι λογικό να δημιουργεί… τέρατα και απατεώνες.