Του Γιώργου Φιντικάκη
Απίστευτο κι όμως αληθινό. Από την 1η Ιουνίου απαγορεύεται από τις 5 το απόγευμα και μετά ο εκτελωνισμός εμπορευμάτων και πρώτων υλών στο μεγαλύτερο τελωνείο της χώρας, και ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, το Ε' Πειραιά!
Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έπεσε σαν βόμβα σε όσους επιχειρηματίες και εξαγωγείς πρόλαβαν να διαβάσουν το σχετικό ΦΕΚ (αρ. φύλλου 1223/ 27ης Απριλίου 2016): Το ωράριο λειτουργίας των τελωνείων περιορίζεται κατά 4 ώρες, και αντί για τις 9 το βράδυ, θα κλείνουν πλέον στις 5 το απόγευμα.
Ουδείς έχει καταλάβει με ποιο σκεπτικό ελήφθη η απόφαση, αν εξυπηρετεί συνδικαλιστικές πιέσεις τελωνειακών, πόσο βελτιώνεται με αυτήν η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών, και πως εν πάσει περιπτώσει ο υπουργός αποδέχθηκε μια τέτοια συλλογιστική. Το θέμα είναι πως από την 1η Ιουνίου, το συγκεκριμένο τελωνείο «θα λειτουργεί με νέο ωράριο για τη διεκπεραίωση τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, μεταξύ 7.30-17.00 και τα Σάββατα μεταξύ 7.30-13.00». Σαν να μην έφτανε δηλαδή ότι η γραμμή στην Ειδομένη παραμένει κλειστή για 53η ημέρα, τώρα μπαίνει κόφτης και στο ωράριο των τελωνειακών…
Το θέμα δεν είναι αμελητέο. Τα αγαθά που προέρχονται από την επαρχία, αλλά και την Αττική, συχνά περνούν τελωνείο το απόγευμα, καθώς δεν προλαβαίνουν να φορτωθούν και να φτάσουν νωρίτερα στον Πειραιά ειδικά αν πρόκειται για μεγάλους εξαγωγείς με τέσσερα και πέντε εμπορευματοκιβώτια. Επιπλέον από το Ε' τελωνείο Πειραιά διέρχονται όλα τα εμπορευματοκιβώτια που εξάγονται δια θαλάσσης, από τους τρείς προβλήτες του ΟΛΠ. Τι σημαίνει στη πράξη η απόφαση; Ότι οι εξαγωγείς χάνουν τουλάχιστον μία ημέρα, που μεταφράζεται τόσο σε χρήμα, όσο και περαιτέρω κακή εικόνα ως προς την αξιοπιστία απέναντι στους πελάτες τους.
Ειδικότερα η απόφαση προβλέπει ότι:
- Το Ε' τελωνείο Πειραιά θα λειτουργεί για τη διεκπεραίωση τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων, από Δευτέρα έως και Παρασκευή 7:30?17:00 και Σάββατο 7:30?13:00. Κυριακή θα λειτουργεί «κατόπιν σχετικής αίτησης, με δαπάνες και έξοδα του αιτούντος».
- Το ΣΤ΄ Πειραιά θα λειτουργεί κατά τις ίδιες ώρες τις καθημερνές, ενώ Σάββατο και Κυριακή μόνον «κατόπιν σχετικής αίτησης, με δαπάνες και έξοδα του αιτούντος».
- Το Α΄ τελωνείο Θεσσαλονίκης θα λειτουργεί επίσης με νέο ωράριο, «από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7:30 έως τις 19:00, αλλά Σάββατο και Κυριακή μόνον κατόπιν σχετικής αίτησης και με δαπάνες και έξοδα του αιτούντος». Τα νέα αυτά ωράρια θα αξιολογούνται και θα ανακαθορίζονται αναλόγως όποτε χρειάζεται, «με βάση τις δυνατότητες της Τελωνειακής Υπηρεσίας και τις ανάγκες της εμπορευματικής κοινότητας».
Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των τελωνείων υπήρξε πάγιο αίτημα των εξαγωγέων και του επιχειρηματικού κόσμου, και κατέστη δυνατό μόλις κατά τη τελευταία τριετία. Η διεύρυνση έγινε πιλοτικά, αφορούσε μόνο τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, και βασιζόταν σε πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας με στόχο να ενισχυθεί το διεθνές εμπόριο.
Τα οφέλη ήταν προφανή. Οι εξαγωγές έγιναν πιο εύκολες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, καθώς κατέστη προσπάθεια να καθιερωθούν βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές.
Με την επίμαχη απόφαση Τσακαλώτου, πολλοί φοβούνται πισωγύρισμα στη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία του παρελθόντος.