Τέλος στις προσδοκίες για εκπτώσεις στα ψηφισμένα μέτρα βάζει ο Μ. Σεντένο

Τέλος στις προσδοκίες για εκπτώσεις στα ψηφισμένα μέτρα βάζει ο Μ. Σεντένο

Τις προσδοκίες για εκπτώσεις στα ψηφισμένα μέτρα χαμηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε αποκλειστική συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, τονίζοντας πως πλεονάσματα και ανάπτυξη μπορούν να συνυπάρχουν. 

Σε αντίθεση με την αισιοδοξία που επιχείρησε να δημιουργήσει εχθές ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup, βάζει «πάγο» στις υποσχέσεις της κυβέρνησης για μείωση του ύψους των περικοπών στις συντάξεις, επαναφορά των ευνοϊκών όρων στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Ειδικότερα, για τη μείωση της φορολόγησης στην Ελλάδα, ο κ. Σεντένο χαρακτηρίζει κλειδί την απόδοση των μεταρρυθμίσεων, με την πάροδο του χρόνου.

Στο ερώτημα για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων λέει ότι «αυτό είναι υπό την κρίση της ελληνικής κυβέρνησης, των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών παραγόντων. Από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων και θεσμών, στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής περιόδου, θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν οι δράσεις πολιτικής που θα αγγίζουν τις δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Ο εκτροχιασμός της πορείας σταθερότητας και ανάπτυξης δεν είναι αυτό που έχουμε κατά νου ως τον δρόμο μπροστά για την Ελλάδα». 

«Αναμένω ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της και, ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιήσει το φάσμα των πολιτικών επιλογών που ανακύπτουν από την έξοδο του προγράμματος με έξυπνο και υπεύθυνο τρόπο. Το πισωγύρισμα δεν είναι πραγματικά μια επιλογή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας αρνείται το επιχείρημα ότι τα υπερπλεονάσματα δυσχεραίνουν την ανάπτυξη και αντικρούει την επισήμανση ότι το ελληνικό 10ετές διατηρεί με μεγάλη διαφορά την υψηλότερη απόδοση στην Ευρωζώνη. 

Ο ίδιος προσεγγίζει ως «μη ζήτημα» το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν ενεργοποίησε το χρηματοδοτικό του πρόγραμμα στην Ελλάδα. Εξάλλου, «θα συνεχίσει να εμπλέκεται και αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Για τη βιωσιμότητα του χρέους, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι αγορές την αξιολογούν θετικά για το «προσεχές μέλλον». Μακροπρόθεσμα; «Υπάρχει δέσμευση των Ευρωπαίων να εξετάσουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, εάν χρειαστεί».

AP Photo/Virginia Mayo