Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία
Shutterstock
Shutterstock

Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) είναι ο επιστημονικός τεχνολογικός κλάδος που ασχολείται με την ανάπτυξη της ικανότητας των ηλεκτρονικών υπολογιστών να εκτελούν δραστηριότητες που απαιτούν νοημοσύνη. Οι επιστήμονες άρχισαν τις σχετικές αναζητήσεις από τη  δεκαετία του ‘50, ενώ τα πρώτα πρακτικά αποτελέσματα εμφανίστηκαν τις δεκαετίας ‘70 και ‘80 με τα έμπειρα συστήματά τα οποία όμως είχαν στατική γνώση.

Από τη δεκαετία του 2000 αξιοποιείται η μηχανική μάθηση που δίνει τη δυνατότητα στα συστήματά ΤΝ να μαθαίνουν από υπάρχοντα δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων και προβλέψεων, ενώ τα τελευταία χρόνια ήρθε δυναμικά η γεννητική (generative) ΤΝ με την ικανότητα να δημιουργεί νέο περιεχόμενο (γραπτό, οπτικό κλπ) με προτροπές (prompts) από τους χρήστες ή από υπάρχοντα δεδομένα.

Με αυτές τις δυνατότητες, η ΤΝ μπορεί να κάνει ανάλυση κειμένων και εικόνων, πρόβλεψη λέξεων, αναγνώριση ομιλίας, bots εξυπηρέτησης πελατών, πρόβλεψη ασθενειών, προσωποποιημένες προτάσεις αγορών κλπ. Ήδη τα συστήματά ΤΝ μπορούν να προσφέρουν σημαντική επιχειρηματική αξία και τη δυνατότητα να μετασχηματιστούν οι επιχειρήσεις αλλά και συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί κλάδοι που σχετίζονται με περιεχόμενο.

Οι διαφορετικές εκφάνσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού μέσω της ΤΝ αφορούν κυρίως την εμπειρία των πελατών, τις επιχειρηματικές διαδικασίες και το ίδιο το επιχειρηματικό μοντέλο. Παράλληλα, είναι αναγκαία μία ολοκληρωμένη επιχειρηματική στρατηγική και ένα οργανωσιακό πλαίσιο διαμόρφωσης, υποστήριξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικής στρατηγικής μέσω των τεχνολογιών ΤΝ και της ανάλυσης δεδομένων.

Παρ' ότι υπάρχουν αρκετές συζητήσεις για εξαφάνιση πολλών εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέσω της ΤΝ, μια  πρόσφατη μελέτη των Χάρβαρντ/MIT/UPenn/BCG δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις μπορούν να κερδίσουν 40% καλύτερη απόδοση χρησιμοποιώντας το GPT-4.

Η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων θα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Σε έρευνα της McKinsey καταγράφεται ότι η ΤΝ μπορεί να ενισχύσει το παραγόμενο αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομίας κατά $20 τρισεκατομμύρια, το 20% περίπου της παγκόσμιας οικονομίας. 

Η σημαντική ζήτηση για τεχνολογίες ΤΝ σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων αλλά και καταναλωτών αναμένεται να εκτοξεύσει την ανάπτυξη του σχετικού κλάδου. Η παγκόσμια αγορά (τεχνολογία και συστήματα) υπολογίζεται στα $150 δισ το 2023, ενώ αναμένεται να εκτοξευθεί στο $1,3 τρισ. το 2030. 

Οι προβλέψεις για την Ευρώπη δεν είναι πολύ θετικές και αναμένεται, με την παρούσα δυναμική, να μην ξεπεράσει τα $200 δισ. Άρα χρειάζεται να δοθούν προτεραιότητες και να παρθούν άμεσα μέτρα από την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις όχι μόνο στην υιοθέτηση των αναγκαίων θεσμικών πλαισίων, αλλά και τη γενναία υποστήριξη της έρευνας και καινοτομίας, ώστε η Ευρώπη να συμμετέχει ισότιμα στην υπό διαμόρφωση νέα παγκόσμια οικονομία.

* Ο Βύρων Νικολαΐδης είναι Ιδρυτής και CEO του ομίλου PeopleCert, κι έχει διατελέσει επί πολλά έτη πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS)