Τα «ναι», τα «όχι» και τα «μπορεί» του πακέτου της ΔΕΘ

Τα «ναι», τα «όχι» και τα «μπορεί» του πακέτου της ΔΕΘ

Το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο για το 2022 δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα σε αυτή τη φάση καθώς είναι ένα «ακριβό» δημοσιονομικό μέτρο (τουλάχιστον για τα οικονομικά της περιόδου που διανύουμε) το οποίο μάλιστα βοηθάει τους ευπορότερους των συνταξιούχων και των μισθωτών.

Άρα, αν κάποιος ποντάριζε στο αν θα αναφερθεί σε αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται ότι θα είχε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας ποντάροντας στο «όχι». Τουλάχιστον για το 2022. Το ίδιο «ποντάρισμα» θα έπρεπε να κάνει για το ενδεχόμενο γενικής μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ. Χρήματα να καλύψουν έστω και μια μονάδα μείωσης, δεν υπάρχουν.

Από την άλλη, στα «ναι», θα πρέπει να καταταγεί η μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ. Από την στιγμή που την 1η Ιανουαρίου 2022 ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες, θα ήταν καθαρή πολιτική αυτοκτονία να μην μειωθούν οι συντελεστές καθώς αυτομάτως θα έβγαιναν εκατομμύρια εκκαθαριστικά με επιβαρύνσεις. Και αυτή η κυβέρνηση δεν φαίνεται ότι διακατέχεται από τάσεις πολιτικής αυτοκτονίας.

Ένα «σίγουρα ναι» και για τις στοχευμένες ενέργειες με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Θα γίνει ποιο γενναιόδωρο το επίδομα θέρμανσης και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ; Αυτό είναι και το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες καθώς κυβερνητικά στελέχη μιλούν ανοιχτά για στοχευμένες παρεμβάσεις με στόχο τη στήριξη των ασθενέστερων.

Επίδομα θέρμανσης και κοινωνικό τιμολόγιο, απευθύνονται ξεκάθαρα σε αυτή την κοινωνική ομάδα με συγκεκριμένα κριτήρια. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αυξηθεί το διαθέσιμο κονδύλι είτε για να ενισχυθούν περισσότεροι είτε για να ενισχυθούν περισσότερο οι υφιστάμενοι δικαιούχοι. «Όχι» για φέτος, στην περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων. Ακριβό μέτρο τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη η μείωση από το 24% στο 22%.

Ένα «ίσως» όμως για το τέλος επιτηδεύματος. Γιατί είναι μέτρο άδικο, η κατάργησή του έχει εξαγγελθεί και είναι μια στοχευμένη παρέμβαση που βοηθάει κυρίως μικρομεσαίους: αυτούς δηλαδή που θα πληγούν και περισσότερο από ένα σκληρό κύμα ανατιμήσεων.

Το «μάλλον ναι» πηγαίνει στην περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Δέσμευση Μητσοτάκη για μείωση κατά πέντε μονάδες μέσα στην παρούσα θητεία της κυβέρνησης, διασφαλίζεται από το 2022 με ελάχιστο κόστος καθώς είμαστε ήδη στο -3,9% ενώ έχει ήδη προϋπολογιστεί η περαιτέρω μείωση κατά 0,5% από τον Ιούνιο του 2022 για τις επικουρικές συντάξεις. Πόσο να κοστίζει ένα πενιχρό 0,6%; Ούτε 300 εκατ. ευρώ λένε οι πρώτοι υπολογισμοί.