Πώς τα «Erdoganomics» απειλούν την οικονομία

Πώς τα «Erdoganomics» απειλούν την οικονομία

Η εμμονή του νεοεκλεγέντος Ταγίπ Ερντογάν να εξακολουθήσει να πολεμά τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις με την πολιτική χαμηλών επιτοκίων και της διολίσθησης της τουρκικής λίρας, η οποία εξακολουθεί και σήμερα να καταγράφει πτωτική πορεία έναντι του δολαρίου και του ευρώ, οδηγούν τους οικονομικούς αναλυτές να μιλούν για μακροοικονομικούς κινδύνους, αλλά και προβλήματα στη διαθεσιμότητα συναλλάγματος. 

Ήδη, την τελευταία πενταετία η τουρκική λίρα έχει χάσει το 77% της αξίας της έναντι του δολαρίου ενώ αναμένεται η ανορθόδοξη, όπως χαρακτηρίζεται από τους οικονομολόγους, νομισματική και οικονομική πολιτική της Τουρκίας να συνεχίσει να παραμένει σε ισχύ .

Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας αντί να στρέφεται σε τρόπους αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, όπως η αύξηση των επιτοκίων, αντίθετα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στον εξαγωγικό ανταγωνισμό καθώς ο επανεκλεγείς πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό.

Όπως εκτιμούν αναλυτές της Morgan Stanley , η ισοτιμία της  τουρκικής λίρας, η οποία σήμερα, μια ημέρα μετά την επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές βρίσκεται στις 20,08 λίρες ανά δολάριο αναμένεται να εξακολουθήσει να διολισθαίνει και να φθάσει στις 26 λίρες ανά δολάριο, ακόμη και τις 28 λίρες ανά δολάριο προς το τέλος του έτους.

Παρόμοια είναι και η άποψη των αναλυτών της αμερικανικής τράπεζας Wells Fargo, οι οποίοι και υποστηρίζουν ότι η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος θα φθάσει τις 23 λίρες ανά δολάριο στο τέλος του β’ τριμήνου του 2023.

Έντονα αρνητική είναι ακόμη η επίδραση που έχουν στις επενδύσεις και στα περιουσιακά στοιχεία η νομισματική και η οικονομική πολιτική του Ερντογάν. Οι κρατικοί κανονισμοί και οι παρεμβάσεις που εισάγονται απροειδοποίητα στον τομέα των επενδύσεων, κυρίως έχουν ως αποτέλεσμα, να βγουν από τις αγορές ξένοι επενδυτές. Έτσι, οι συνολικές ξένες μετοχές και τα  ομόλογα μέσα σε μία δεκαετία, περίπου, από το 2013 έχουν μειωθεί κατά 85%, περίπου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τουρκικού φιλοκυβερνητικού Τύπου ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα παραμείνει σταθερός στις δεσμεύσεις του για τις εφαρμοζόμενες οικονομικές πολιτικές που επικεντρώνονται στα χαμηλά επιτόκια με στόχο να ενισχύσουν την ανάπτυξη, τα οποία επιβεβαίωσε και ο Τούρκος πρόεδρος, επιτείνουν τον κίνδυνο που διαγράφεται για την τουρκική οικονομία, σύμφωνα με τους αναλυτές. 

Όπως επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές, χωρίς αλλαγή στην μακροοικονομική πολιτική που θα έδινε μια προτεραιότητα στον αποπληθωρισμό και φιλικές πολιτικές προς την αγορά, οι αρκετά υψηλές ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας θα επιτείνουν τους μακροοικονομικούς κινδύνους και προ πάντων θα αυξήσουν την ευαισθησία της οικονομίας σε παγκόσμιους κραδασμούς αλλά και στη διαθεσιμότητα συναλλάγματος. 

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο επανεκλεγείς Τούρκος πρόεδρος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι αποκλιμακώνεται. Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση η πτωτική τάση του ετήσιου πληθωρισμού, ο οποίος μετριάστηκε τους τελευταίους έξι μήνες, θα συνεχιστεί αφότου έφτασε στο ανώτατο όριο 24 ετών τον περασμένο Οκτώβριο.  Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) υποχώρησε στο ετήσιο 43,68% τον Απρίλιο, σχεδόν στο μισό από 85,51% τον Οκτώβριο.

Πάντως, οι επικριτές της πολιτικής του εκφράζουν ανησυχίες, υπογραμμίζοντας  τον κίνδυνο επιτάχυνσης των πληθωριστικών πιέσεων καθώς η οικονομία θα υπερθερμανθεί, εξανεμίζοντας τα κέρδη από τα χαμηλότερα επιτόκια.