Η εμπλοκή του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό αποτελεί μία προοπτική που κερδίζει συνεχώς έδαφος. Στο μεταξύ, η εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου Solvency II την 1η Ιανουαρίου 2016, αναμένεται να προκαλέσει μία μεγάλης έκτασης αναδιάρθρωση στην ασφαλιστική αγορά, καθώς κυρίως οι μικρότεροι παίκτες θα αναζητήσουν συμμαχίες για να επιβιώσουν στο νέο και πολύ πιο αυστηρό περιβάλλον.
Αυτοί είναι οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους ο ασφαλιστικός κλάδος θα πρωταγωνιστήσει το 2016, κερδίζοντας μία καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια θέση στην επικαιρότητα.
Ο τρίτος και ίσως πιο «ηχηρός» λόγος είναι η πώληση των τραπεζικών ασφαλιστικών.
Η Εθνική Ασφαλιστική, η Eurolife και η ΑΤΕ Ασφαλιστική αποτελούν τα τρία πιο «καυτά» ανοιχτά θέματα, τις «εκκρεμότητες» που πρέπει να κλείσουν για τις τράπεζες εντός του 2016, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συνεργασίες μικρότερων εταιρειών και η αναμενόμενη δημιουργία νέων σχημάτων.
Όπως πολύ εύστοχα σημειώνει κορυφαίο στέλεχος τραπεζικής ασφαλιστικής, το 2016 είναι η χρονιά που ο κλάδος θα «βγει προς τα έξω», ξεφεύγοντας γενικότερα από την «υπερβολική εσωστρέφεια» του παρελθόντος.
Η αναδιάρθρωση του κλάδου εκτιμάται πως θα είναι εντυπωσιακή, όμως κανείς δεν περιμένει να λάβει διαστάσεις συγκέντρωσης παρόμοιες με αυτές του τραπεζικού κλάδου, αφού και μόνο η παρουσία μεγάλων διεθνών σχημάτων δεν αφήνει τέτοια περιθώρια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολύπειρων στελεχών, ο αριθμός των μικρότερων εταιρειών που θα αναγκαστούν είτε να συμμετάσχουν σε μεγαλύτερα σχήματα, είτε να αποχωρήσουν από την αγορά δεν είναι μικρός. Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις δεν αφήνουν περιθώρια ανησυχίας, αφού η Τράπεζα της Ελλάδος είναι διατεθειμένη να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς, χωρίς την παραμικρή επίπτωση για τους καταναλωτές.
Ποιοι όμως θα ενδιαφερθούν για τις μεγάλες ασφαλιστικές;
Eurolife: Στο στόχαστρο της Fairfax
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ, η Eurobank θα διαθέσει τουλάχιστον ποσοστό 80%. Η Fairfax φέρεται να έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της ασφαλιστικής θυγατρικής της Eurobank και να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.
Ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της τράπεζας έχει δείξει από τα πρώτα του επενδυτικά βήματα στην Ελλάδα ότι... δεν αστειεύεται. Η Fairfax διαθέτει, εκτός από το 16% της Eurobank, ποσοστά στην Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties), την Praktiker και στον Όμιλο Μυτιληναίου.
Γιατί ενδιαφέρεται για την Eurolife; Γιατί πολύ απλά θέλει να αποτελέσει την 20η εταιρεία ασφαλίσεων ή αντασφαλίσεων στην οποία συμμετέχει. Η Fairfax έχει τις ασφάλειες ιδιοκτησίας και ατυχημάτων και τις αντασφαλίσεις στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της, διαθέτοντας παρουσία στη Βόρεια Αμερική (Crum & Forster, Northbridge Financial, Zenith), στη Νότια Αμερική (Fairfax Brasil), στην Ασία (Alltrust, Falcon Insurance Hong Kong, Falcon Insurance Thailand, First Capital, ICICI Lombard, Pacific Insurance), στην Ευρώπη (Brit Insurance και στη Μέση Ανατολή (Gulf Insurance).
Εθνική Ασφαλιστική: Αναζητείται... πλούσιος γαμπρός
Η Εθνική Ασφαλιστική είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου. Είναι επίσης, θυγατρική τράπεζας, άρα έχει... κρεμασμένο στην πόρτα πωλητήριο.
Ένα πωλητήριο που τυπικά δεν μπήκε χθες, αλλά πριν από δύο χρόνια όταν οι τράπεζες δεσμεύτηκαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν να «μαζευτούν», να επικεντρωθούν δηλαδή στις αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες, στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης. Εξαρχής ο στόχος ήταν η πώληση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, ή τέλος πάντων πλειοψηφικού ποσοστού έτσι ώστε να μην ενοποιούνται στον ισολογισμό, μέχρι το 2017.
Αν αυτό θα επιτεχυθεί και υπό ποιους όρους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες στην ελληνική οικονομία.
Η Εθνική Ασφαλιστική είναι κερδοφόρος, κατέχει τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς και σε γενικές γραμμές είναι μία ελκυστική «νύφη», όμως οι μνηστήρες μέχρι στιγμής δεν προσφέρουν ένα ικανό τίμημα επικαλούμενοι τις πολιτικές αναταράξεις και την αβεβαιότητα. Είναι προφανές ότι ενδεχόμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα αποτελέσει την είδηση της δεκαετίας για τον κλάδο.
Η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες να κάνει ακόμη πιο ελκυστική την εταιρεία και δεν αποκλείεται στην περίπτωση που βελτιωθούν οι συνθήκες να κρατήσει η ΕΤΕ μεγαλύτερο μερίδιο από το 25% που προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης.
ΑΤΕ Ασφαλιστική: Θα κλείσει το deal με την Ergo;
Ήταν Αύγουστος του 2014 όταν η Τρ. Πειραιώς ανακοίνωσε την πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στη γερμανκή Ergo έναντι 90,1 εκατ. ευρώ. Από τότε σιωπή... Δεν ήταν λίγες οι φορές που κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς διέρρεαν ότι η οριστική κατάληξη του deal ήταν θέμα εβδομάδων, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη.
Σημειώνεται ότι και η ΑΤΕ Ασφαλιστική πρέπει να έχει πωληθεί μέχρι το τέλος του 2016, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τρ. Πειραιώς.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υποτίθεται ότι θα ξεμπλόκαρε τη διαδικασία, ενώ ξένα δημοσιεύματα έχουν στο παρελθόν αποκαλύψει ότι οι Γερμανοί της Ergo εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνουν πίσω. Πληροφορίες του liberal.gr, αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν εξελίξεις.