Tα business secrets στην αναδιάταξη της Mytilineos

Tα business secrets στην αναδιάταξη της Mytilineos

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Όταν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δρομολογούσε το 2017 τον μεγάλο εταιρικό μετασχηματισμό που οδήγησε στην σημερινή Mytilineos, οραματιζόταν έναν όμιλο διεθνών προδιαγραφών, ικανό να ανταποκρίνεται και να πρωταγωνιστεί στις απαιτήσεις όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και των διεθνών αγορών μέσα από την κατάκτηση νέων, ανταγωνιστικών αλλά και υποστηρίξιμων στρατηγικών στόχων. Σε αυτόν τον σχεδιασμό, ο πράσινος μετασχηματισμός, κρατά πολλά από τα κλειδιά των εξελίξεων που οδηγούν στην πορεία του ομίλου την επόμενη ημέρα, και οι αλλαγές στην οργανωτική δομή του ομίλου, που ανακοινώθηκαν προ ημερών, είναι ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση αυτή. Πρόκειται για το μίγμα εταιρικής πολιτικής που συνδυάζει τους νέους στόχους και το λεγόμενο sustainability στην υποστήριξή τους, με τα κατάλληλα πρόσωπα και τη βέλτιστη δομή.

Έχοντας κατακτήσει μεθοδικά τους στόχους στην αγορά φυσικού αερίου, το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι οι ΑΠΕ, με τον επικεφαλής του ομίλου να κάνει δημόσιες αναφορές εδώ και πολλούς μήνες, ως προς τη σημασία τους για το ενεργειακό μίγμα της χώρας, αλλά και τους εταιρικούς σχεδιασμούς της Mytilineos. Ήδη η εταιρεία προχωρά στη διεύρυνση του ενεργειακού της χαρτοφυλακίου με καθαρή ενέργεια, περιορίζει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα με συγκεκριμένες κινήσεις, ενώ ανοίγει μια νέα αγορά: την κατασκευή έργων ΑΠΕ, τα οποία θα τα πουλά και στη συνέχεια θα επανεπενδύει με την κατασκευή νέων «πράσινων» συστημάτων ηλεκτρισμού.

Πλέον, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών έχει τρεις επιμέρους δραστηριότητες ανάπτυξης για την Mytilineos: την κατασκευή EPC έργων για λογαριασμό τρίτων, την ανάπτυξη έργων για τον ίδιο τον όμιλο και την αναπτυξη μεγάλων project στο εξωτερικό τα οποία και πωλούνται έτοιμα σε μεγάλους πελάτες. Κυρίως ενεργριακές επιχειρήσεις που προσβλέπουν στον περιορισμό του περιβαλλοντικού τους «αποτυπώματος».

Η ανάπτυξη και αξιοποίηση φωτοβολταϊκών έργων αποτελεί πλέον έναν από τους πιο υποσχόμενους τομείς, με τη Mytilineos να έχει αναπτύξει μέσω της METKA EGN ανταγωνιστικό know-how σε διεθνές επίπεδο. Μέσα στο 2019 ο όμιλος ανέλαβε σημαντικά έργα σε ολόκληρο τον κόσμο (σε Αυστραλία, Χιλή, Πουέρτο Ρίκο, Νιγηρία, Μογγολία, Καζακστάν κ.α.) που πλέον διαμορφώνουν και υπολογίσιμο μερίδιο των πωλήσεών του.

Η αναγνώρισης της αυξανόμενης συνεισφοράς του τομέα, αποτυπώθηκε λοιπόν και στις διοικητικές και οργανωτικές αλλαγές της περασμένης εβδομάδας. Έτσι η εν λόγω δραστηριότητα καθίσταται πλέον αυτόνομη και «μετουσιώνεται» στον νέο τομέα Διεθνούς Ανάπτυξης ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας (με επικεφαλής τον Νίκο Παπαπέτρου). Όχημα για την ανάπτυξη της πολιτικής είναι η METKA EGN, που εξαγόρασε κατά 100%, η εισηγμένη.

Την ίδια στιγμή η διαμόρφωση ενός εταιρικού μηχανισμού, ικανού να παρακολουθεί ανταγωνιστικά τις διεθνείς εξελίξεις και να προσαρμόζει τη λειτουργία του σε κάθε νέο δεδομένο, αναδεικνύεται σε στρατηγικό βραχίονα για την επόμενη ημέρα ενός οργανισμού όπως η Mytilineos, η οποία άλλωστε δεν κρύβει τη φιλοδοξία της να κινείται “μπροστά” από τους εν δυνάμει αντιπάλους της στους τομείς ενδιαφέροντος.

Υπό το πρίσμα αυτό, της προσοχής στα πρόσφατες εταιρικές αλλαγές δεν ξεφεύγει και η αναβάθμιση της «εταιρικής διακυβέρνησης», η οποία αποκτά νέα «στέγη», από κοινού με την αειφόρο ανάπτυξη, σε μη νέα γενική διεύθυνση, με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαδόπουλο. Η νέα Γενική Διεύθυνση θα παρακολουθεί στενά την πράσινη μετεξέλιξη του ομίλου, ενώ θα αποτελεί το “center of excellence” της Mytilineos στον χώρο της Αειφόρου Ανάπτυξης, για την εφαρμογή όλων των σχετικών δράσεων και θα φροντίζει για την ευθυγράμμιση της στρατηγικής.

Ο εταιρικός μετασχηματισμός του 2017 έχει επίσης τοποθετήσει στρατηγικά τον όμιλο, ώστε να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια σε όλους τους τομείς της δράσης του, προσβλέποντας για την επόμενη 5ετία (πέραν των προαναφερθέντων) στη διεύρυνση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της Mytilineos, αλλά και την ενίσχυση του τομέα εμπορίας φυσικού αερίου.

Έτσι, άλλη μία αλλαγή που αποτυπώνει το flexibility του ομίλου στις νέες συνθήκες αφορά την ενσωμάτωση του κλάδου εμπορίας φυσικού αερίου στον τομέα ηλεκτρισμού. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Mytilineos είναι εκ των πραγμάτων ο μεγαλύτερος «πελάτης» του τομέα αερίου (και θα έχουν πολύ μεγαλύτερες «απαιτήσεις» με την επικείμενη λειτουργία της νέας μονάδα 826 MW του Αγ. Νικολάου το 2022) η εταιρική εξέλιξη θεωρείται εύλογη. Κοιτάζει όμως και «μπροστά» για άλλους δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι ότι η αγορά, σε επίπεδο λιανικής κινείται συνδυαστικά σε πακέτα αερίου – ρεύματος και ο δεύτερος ότι η Mytlineos, έχει γίνει πλέον ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αερίου στη χώρα, ξεπερνώντας τα μερίδια της ΔΕΠΑ. Υπό την έννοια αυτή, διασφαλίζοντας, λόγω των ποσοτήτων, ανταγωνιστικότερες τιμές αερίου, έχει τη δυνατότητα να μειώσει το κόστος του καυσίμου, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των εργοστασίων του, τα οποία μπορούν έτσι να αυξήσουν τις ώρες συμμετοχής τους στον ημερήσιο προγραμματισμό της αγοράς ηλεκτρισμού.

Τη θέση του Γενικού Διευθυντή στον ενοποιημένο πλέον ΤΕΔ Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου αναλαμβάνει ο Ντίνος Μπενρουμπή, ενώ ο μέχρι πρότινος Διευθυντής ΤΕΔ Εμπορίας Φυσικού Αερίου Παναγιώτης Κανελλόπουλος αναλαμβάνει τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή, με αρμοδιότητα τα θέματα φυσικού αερίου.

Όπως είναι γνωστό, οι αλλαγές στο «οργανόγραμμα» της Mytilineos περιλαμβάνουν και νέες αποστολές για μια σειρά στελεχών που διαδραματίζουν εδώ και χρόνια «ρόλους-κλειδιά» για τον όμιλο. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η ανάληψη ειδικών αρμοδιοτήτων σε ρυθμιστικά θέματα και θέματα στρατηγικής στα ενεργειακά από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Ευάγγελο Χρυσάφη, όπως η αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου της επικοινωνίας, με την αναβάθμιση της διεύθυνσης επικοινωνίας και στρατηγικής μάρκετινγκ σε γενική διεύθυνση με επικεφαλής τη Βίβιαν Μπουζάλη. Παράλληλα, η και η ένταξη της διεύθυνσης επενδυτικών σχέσεων (IR) στη ΓΔ Οικονομικών υπό τον Γιάννη Καλαφατά και η ανάληψη της ΓΔ Νομικών και Ρυθμιστικών θεμάτων από τον Πέτρο Σελέκο.

Οι αλλαγές αυτές αναδεικνύουν και την εφαρμογή κορυφαίων προδιαγραφών εταιρικής διακυβέρνησης, που επίσης υπήρξαν ένα από τα ζητήματα στα οποία εστίασε ομ εταιρικός μετασχηματισμός που ξεκίνησε το 2017.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το σύγχρονο (και απαιτητικό) corporate governance, που έχει εφαρμόσει η Mytilineos, πλέον του υψηλού της know-how, είναι ένα από τα σημαντικότερα «διαβατήρια» του ομίλου στις επαφές και τις συναλλαγές της με μεγάλους πελάτες του εξωτερικού, αλλά και τους ξένους επενδυτές.