Τ. Αλεξίαδης: Το περιουσιολόγιο δεν θα συνιστά βάση για φορολογία

Τ. Αλεξίαδης: Το περιουσιολόγιο δεν θα συνιστά βάση για φορολογία

Σύμφωνα με το «skai.gr» την αντίδρασή του απέναντί σε όσα λέγονται σχετικά με το περιουσιολόγιο εξέφρασε ο αν. υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Μιλώντας σήμερα στον «ΣΚΑΪ» ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε ότι το περιουσιολόγιο δεν θα αποτελέσει βάση φορολόγησης, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη , ούτε σε πολιτικό επίπεδο αλλά και πρακτικά, αφού δεν θα είχε καμία εισπραξιμότητα. Μάλιστα προσέθεσε ότι αυτό αναφέρεται και σε ειδική παράγραφο εγγράφου που έχει ήδη αποστείλει η κυβέρνηση στους θεσμούς.

«Δεν θα ψάξουμε το βραχιόλι της γιαγιάς» ανέφερε ο αν. υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επανέλαβε ότι η μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

«Δεν θα ασχοληθούμε με μικροποσά, όταν έχουμε τις λίστες με τα εκατομμύρια», αλλά με όσους έχουν λεφτά στο εξωτερικό και δεν φορολογήθηκαν για αυτά, τους φοροφυγάδες, εκείνους που συμμετείχαν στο πάρτυ και δεν πλήρωναν τόσο καιρό», υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης. Ωστόσο, το ακριβές όριο δεν έχει ακόμη καθορισθεί.

Σχετικά με τους φόβους που έχουν ανακύψει για εφοριακούς που θα μπορούν να μπαίνουν στα σπίτια των πολιτών, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, εκτός αν έχει δηλώσει κάποιος το σπίτι του ως επαγγελματική στέγη, εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, θα ισχύει ό, τι και σήμερα, είπε.

«Σε περιπτώσεις βέβαια που κάποιος περιλαμβάνεται σε λίστα, έχει δηλώσει 40.000 εισόδημα αλλά φαίνεται ότι έκανε κατάθεση 500.000 εκείνη τη χρονιά, τότε όχι απλά θα χτυπήσουμε την πόρτα, αλλά θα κατασκηνώσουμε στην επαγγελματική του εγκατάσταση» σημείωσε ο αν. υπουργός Οικονομικών Τρύφων.

Ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε πως «το περιουσιολόγιο το χρειαζόμαστε για έλεγχο και διασταυρώσεις, ώστε ο φορολογικός ελεγκτής να έχει πλήρη εικόνα του πολίτη» και πρόσθεσε ότι «Θέλουμε να καταργηθούν άλλες μέθοδοι και αυτόματα να γίνεται η σύγκριση μεταξύ όσων έχουν δηλωθεί και όσων αποκτώνται κατά έτος».

Καταθέσεις στο εξωτερικό, επενδύσεις σε εταιρείες και off shore εταιρείες, αμοιβαία κεφάλαια, όλα αυτά θα δηλώνονται στο περιουσιολόγιο, εξήγησε και με έμφαση είπε: «όποιος θέλει να κρύψει κάτι να το σκεφτεί και 2η φορά».


Δεν υπάρχει θέμα διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των πολιτών που θα περιλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη ο οποίος εξήγησε ότι περιορισμένη πρόσβαση, μόνο στα στοιχεία των φορολογουμένων που εξετάζει, θα έχει ο ελεγκτής.

Τέλος, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε αυτή τη στιγμή πάνω από 1.000.000 φορολογούμενοι ελέγχονται ειδικά.