Δικαίωμα βέτο σε περιπτώσεις εξαγοράς γερμανικών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας από κινεζικούς ομίλους ετοιμάζεται να θεσπίσει η κυβέρνηση της Angela Merkel.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung», η διάταξη που εξετάζεται και αναμένεται να θεσπιστεί θα αφορά θεωρητικά όλους τους επίδοξους ξένους επενδυτές, με έδρα εκτός της Ε.Ε., όμως στο στόχαστρο θα βρίσκονται ειδικά οι Κινέζοι, για ευνόητους λόγους.
Στους νέους κανόνες ορίζονται οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες συνίσταται «απειλή κατά της δημόσιας ασφάλειας». Οι κλάδοι που θα βρίσκονται υπό στενή επιτήρηση θα είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, εκείνοι της πληροφορικής, της παραγωγής και διανομής ενέργειας, της ύδρευσης, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών. Κλάδοι, δηλαδή, οι οποίοι φέρονται να βρίσκονται στο στόχαστρο του Πεκίνου, το οποίο έχει θέσει στόχο να ηγηθεί της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας ως το 2050.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο αυτό πλαίσιο ετοιμάζεται από την υπουργό Οικονομίας, Brigitte Zypries, η οποία βρίσκεται σε συνεννόηση με τους ομολόγους της από τη Γαλλία και την Ιταλία.
«Μπορεί να είμαστε μια ανοιχτή οικονομία της αγοράς, αλλά δεν είμαστε αφελείς», σημείωσε ο γενικός γραμματέας για θέματα οικονομίας και στέλεχος του SPD, Matthias Machnig.
Υπενθυμίζεται πως η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel είχε προειδοποιήσει εναντίον του οικονομικού επεκτατισμού της Κίνας, η οποία φαίνεται να θεωρεί την Ευρώπη μια «ασιατική χερσόνησο» και φάνηκε ανοικτή σε ένα ευρωπαϊκό βέτο σε ορισμένες επενδύσεις.
«Η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί σκληρά ώστε να υπερασπιστεί την επιρροή της και πάνω από όλα να απευθυνθεί με μία φωνή στην Κίνα», είχε δηλώσει η A. Merkel σε συνέντευξη της στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche στα τέλη του προηγούμενου μήνα.