Συναντήσεις προέδρων επαγγελματικών επιμελητηρίων με τον Γ. Κατρούγκαλο

Συναντήσεις προέδρων επαγγελματικών επιμελητηρίων με τον Γ. Κατρούγκαλο

Την αντίθεσή τους στην αύξηση των εισφορών τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξέφρασαν στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο οι πρόεδροι του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

Υποστήριξαν ότι θα πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα στην αγορά ενώ θεωρούν αδύνατο το ασφαλιστικό να γίνει αποδεκτό από τους ελεύθερους επαγγελματίες, διότι, όπως είπαν οι εκπρόσωποί τους, καλούνται να καταβάλλουν συνολικά στο κράτος, το 80% των εισοδημάτων τους

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων παρουσίασαν στον κ. Κατρούγκαλο στοιχεία, που δείχνουν ότι η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε ύψος 20% επί του εισοδήματος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε συνδυασμό με τις φορολογικές υποχρεώσεις, επιβαρύνει υπέρογκα κάποιες ομάδες, καθώς θα πρέπει να καταβάλλουν συνολικά στο κράτος, το 80% του εισοδήματός τους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι για ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα από 30.000 έως 50.000 ευρώ θα προχωρήσει στην επιβολή ανώτατου πλαφόν καταβολής εισφορών, με στόχο η ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση να μην είναι υπέρογκη.

Ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, για μια τριετία, θα εντάσσονται σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία σε σχέση με τους μισθωτούς, όπως θα ισχύσει και για τους αγρότες, όπου το 20% υπολογίζεται επί των 486 ευρώ μηνιαίου εισοδήματος, έναντι 568 ευρώ.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν επίσης η πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μια μονάδα με την οποία διαφωνούν τα δυο επιμελητήρια, τα ποσοστά αναπλήρωσης που είναι ιδιαίτερα χαμηλά για τους μικρομεσαίους που απασχολούνται στην πλειοψηφία τους για περισσότερα από 40 χρόνια, η διατήρηση του ύψους των συντάξεων στα σημερινά επίπεδα, αλλά και η υψηλή φορολογία.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι η βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δε λύνεται με την αύξηση των εισφορών ή τη μείωση των συντάξεων, αλλά με τη δημιουργία προϋποθέσεων επιστροφής της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, που θα φέρει νέες επενδύσεις, άνοιγμα επιχειρήσεων και νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα ξεκαθάρισε, ότι το σχέδιο νόμου χωρίς βελτιωτικές παρεμβάσεις είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτό από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης, ανέφερε ότι η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών ίση με το 20% του εισοδήματος μικρών και πολύ μικρών επιχειρηματιών, θα πολλαπλασιάσει τα λουκέτα. Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η υιοθέτηση χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, για τρία έως και πέντε χρόνια.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος συναντήθηκε χθες τον υπουργό, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα της ΚΕΕ Παναγιώτη Αγνιάδη, υπογράμμισε ότι απέσπασε "τη δέσμευση του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου ότι θα εξετάσει με προσοχή την πρόταση των επιμελητηρίων για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο και αναπτυξιακό".

Στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε, όπως αναφέρει η ΚΕΕΕ, ετέθη το θέμα των αυξημένων εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών το οποίο όπως είπε ο κ. Μίχαλος "θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα" για την επαγγελματική τους επιβίωση, και τονίσθηκε από πλευράς ΚΕΕ ότι προτεραιότητα θα πρέπει να τεθεί στην ένταξη όσο των δυνατόν περισσότερων ασφαλισμένων στο σύστημα, αντί για την αποχώρηση κι αυτών που σήμερα πληρώνουν.

Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, η μελέτη των επιμελητηρίων αποτελεί μια πρόταση νέας αρχής, καθώς περιγράφει ένα τελείως νέο σύστημα που θα μπορούσε να αναβαπτίσει την αξιοπιστία του ασφαλιστικού συστήματος και να χτίσει από την αρχή σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ασφαλισμένους του. Για να πετύχει αυτό όμως, πρέπει να ενσωματωθεί οργανικά σε μια αναπτυξιακή πρόταση, δηλαδή, να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα και να επιταχύνει την ανάκαμψη. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, όλα τα μέτρα για την επίλυση του ασφαλιστικού που προτείνονταν ή νομοθετούνταν είχαν αποσπασματικό χαρακτήρα, που δεν μπορούσαν να δώσουν ριζικές λύσεις, ενώ παρέπεμπαν σε πρακτικές παρελθουσών δεκαετιών. Η προσέγγιση που παρουσιάζουν τα Επιμελητήρια δεν εστιάζει μόνο στον κοινωνικό ρόλο των συντάξεων αλλά δίνει έμφαση και στη σχέση τους με την οικονομία και πιο συγκεκριμένα, θέτουν τις συντάξεις στην υπηρεσία της οικονομίας.

Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές, τόνισε ο κ. Μίχαλος, είναι ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων αλλά αντίθετα πρέπει να συνδυαστεί και με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο αλλά και με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι είναι επιθυμία της Κυβέρνησης η καθιέρωση ενός λογικού συστήματος το οποίο θα συνδέεται - σε ό,τι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες- , με τα εισοδήματα τους, και για το λόγο αυτό μελετάται από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών το θέμα, για να συνεκτιμηθούν οι ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι δυσβάστακτο για τους ασφαλισμένους ενώ θα εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του συστήματος, για την οποία είναι αναγκαία η εξασφάλιση των πόρων του.

Επίσης τονίστηκε επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού εντός του Φεβρουαρίου, καθώς η διατήρηση του θέματος σε εκκρεμότητα βλάπτει τόσο την ουσία του όσο και το οικονομικό κλίμα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ