Στου «Κασίδη» το κεφάλι λαμβάνονται τα μέτρα - Ανακριβή τα στοιχεία του προϋπολογισμού

Στου «Κασίδη» το κεφάλι λαμβάνονται τα μέτρα - Ανακριβή τα στοιχεία του προϋπολογισμού

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό αποδεικνύονται εντελώς ανακριβή. Όχι μόνο στον τρέχοντα αλλά και στον επόμενο. Και το γεγονός αυτό εγείρει εύλογα ερωτήματα για το τι είδους δεδομένα χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Δηλαδή ποια ακριβώς μεγέθη τους παρουσιάζει τόσο στη φορολογία όσο και στο ασφαλιστικό…

Δεν είναι δυνατόν ο προϋπολογισμός του 2017 να πέφτει έξω 1,8 δισ. ευρώ στον τομέα των εσόδων. Δεν μιλάμε για μια αστοχία 100 ή 200 εκατ. ευρώ αλλά για ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ.

Αυτό που δεν γίνεται αντιληπτό το πως φθάσαμε σε αυτή τη γιγαντιαία απόκλιση. Αξιοπερίεργο είναι επίσης πως φθάσαμε στο πλεόνασμα των 381 εκατ. ευρώ στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης από έλλειμμα 938 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί αρχικώς.

Και οι αποκλίσεις αυτές έρχονται πέντε μήνες μετά την κατάρτιση των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμού Προγράμματος. Τι τροποποίησε όμως αυτές τις προβλέψεις;  Δηλαδή στην τελευταία αξιολόγηση που ελήφθησαν μέτρα 2% του ΑΕΠ τι στοιχεία παρουσιάστηκαν στους δανειστές τόσο στον τομέα της φορολογίας όσο και της ασφάλισης;

Ίσως τελικά τα μέτρα για μειώσεις μισθών και συντάξεων που έχουν ψηφισθεί για το 2019 να πρέπει να επανεξετασθούν καθώς διαπιστωμένα οι αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου ζημιώνουν την οικονομία.

Διαλύουν τα νοικοκυριά, των οποίων η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί. Τα νέα μέτρα που ψηφίσθηκαν και θα εφαρμοσθούν το 2019 και το 2020 θα προκαλέσουν νέα αφαίμαξη εισοδημάτων και θα πλήξουν ακόμη πιο έντονα την ανάκαμψη.

Το οικονομικό επιτελείο όπως φαίνεται δεν έχει αξιόπιστη βάση δεδομένων και δεν διαθέτει ούτε τους συμβούλους εκείνους που εμπεριστατωμένα θα μπορούσαν να διαπιστώσουν ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν τελικά στη μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού και όχι στην αύξηση τους.

Το ίδιο ισχύει και με τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι διπλές εισφορές για δικηγόρους, γιατρούς και αγρότες καθώς και τα λανθασμένα στοιχεία των εκκρεμών συντάξεων αυξάνουν προσωρινά τα έσοδα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης. Τα στοιχεία αυτά όμως υπήρχαν. Απλά δεν μπήκαν στον κόπο να τα μελετήσουν έτσι ώστε να φθάσουν στο τελικό ύψος των μέτρων που απαιτούνται. 

Με τον ίδιο τρόπο έχει συνταχθεί και ο προϋπολογισμός του 2018. Ξαφνικά η πρόβλεψη των εσόδων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης από πλεόνασμα 128 εκατ. ευρώ εκτοξεύεται στα 1,5 δισ. ευρώ.  Ωστόσο, το επόμενο έτος δεν θα υπάρχουν οι διπλές εισφορές, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μειωθούν περαιτέρω καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ολοένα και περισσότεροι κλείνουν τα βιβλία τους.

Βαριά σκιά ρίχνουν και τα 62.000 εφάπαξ που πρέπει να εξοφληθούν έως τον Ιούνιο του 2018. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται στο προσχέδιο ότι διαθέτει 600 εκατ. ευρώ από τον ESM προκειμένου να μηδενιστούν οι εκκρεμότητες. Ωστόσο, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επιμένουν ότι η πληρωμή εντός του 2018 απαιτεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.