Το στοίχημα τόνωσης της ανάπτυξης μέσω μείωσης φόρων - Τι δείχνει η ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων

Το στοίχημα τόνωσης της ανάπτυξης μέσω μείωσης φόρων - Τι δείχνει η ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και ταυτόχρονα να ατονίσει το κίνητρο για φοροδιαφυγή ήταν από τις βασικές - αν όχι η βασικότερη - πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης πριν ακόμη αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Με τη συμπλήρωση του πρώτου μισού της θητείας της, αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα παρά τις συνθήκες «τέλειας καταιγίδας» μέσα στις οποίες ασκήθηκε η συγκεκριμένη πολιτική.

Οι φορολογικές δηλώσεις του 2021 με τα εισοδήματα του 2020 είχαν μια ιδιαιτερότητα: αποτύπωναν τα εισοδήματα της πανδημικής χρονιάς κάτι που ήταν λογικό και επόμενο να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, με εξαίρεση τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα στους οποίους η μείωση ήταν δεδομένη λόγω αναστολών, στις υπόλοιπες επαγγελματικές κατηγορίες, δεν έχει καταγραφεί κατάρρευση.

Διότι εκτός από την πανδημία, οι φετινές δηλώσεις είχαν ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Την ενεργοποίηση για πρώτη φορά της φορολογικής κλίμακας ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με τον συντελεστή του 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ κέρδους.

Με τέτοιο συντελεστή (και με δεδομένη πλέον την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν εισόδημα) εκλείπει ο σοβαρός λόγος απόκρυψης εισοδημάτων.

Αν και θα πρέπει να περιμένουμε τα τελικά στοιχεία για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, φαίνεται ότι το 9% δεν στέκεται πλέον εμπόδιο για όσους θέλουν να εμφανίζουν λίγο υψηλότερα εισοδήματα και να έχουν «πρόσωπο» απέναντι στις τράπεζες ή και μεγαλύτερη δυνατότητα αντιμετώπισης των τεκμηρίων διαβίωσης.

Από την άλλη είναι τα στοιχεία των επιχειρήσεων. Στο 9μηνο, μέσα στην πανδημία, παρατηρείται και αύξηση των φορολογικών εσόδων από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων σε σχέση με πέρυσι, και υπέρβαση έναντι των στόχων. Είναι συγκυριακό; Οφείλεται στην ανακατωσούρα που προκάλεσαν οι συντελεστές προκαταβολής; Μπορεί.

Ωστόσο, φαίνεται ότι έχει «δουλέψει» και η μείωση του συντελεστή στο 24% με την ταυτόχρονη κατακόρυφη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων. Οι μέτοχοι πλέον, δεν φοβούνται τις διανομές κερδών όπως πριν από 3-4 χρόνια και αυτό φαίνεται και από τις γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών που εγκρίνουν τη διανομή χρήματος στους μετόχους.

Το παιχνίδι τώρα μεταφέρεται στην έμμεση φορολογία καθώς το στοίχημα της μείωσης στην άμεση φορολογία φαίνεται ότι έχει κερδηθεί. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν φέρει αύξηση εσόδων ωστόσο το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να επιβάλλει έναν από του 3-4 υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ της Ευρώπης, συνιστά «βαρίδι».

Η μείωση του ΦΠΑ είναι στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Το 2022 δεν θα είναι το έτος υλοποίησης. Κανείς όμως δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για το 2023.