Το «στοίχημα» για ανάπτυξη άνω του 5% στο γ΄ τρίμηνο
Shutterstock
Shutterstock

Το «στοίχημα» για ανάπτυξη άνω του 5% στο γ΄ τρίμηνο

Η ανακοίνωση του ρυθμού ανάπτυξης για το γ΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς θα είναι μια από τις σημαντικές οικονομικές ειδήσεις της επόμενης εβδομάδας. Γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός πήγε καλύτερα από ότι το 2021. Όμως γνωρίζουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι καταγράφηκαν και οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας με αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Έχουμε εικόνα από την κατακόρυφη αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων όμως πρέπει να φανεί πώς αποτυπώνεται αυτό στην κατανάλωση. Και το κυριότερο: περιμένουμε τα στοιχεία για τις επενδύσεις: το αναπτυξιακό μαξιλάρι ασφαλείας της χώρας και για φέτος και για του χρόνου, πρέπει να αποτυπωθεί στα στοιχεία του ΑΕΠ κατά πόσο αποδίδει τα προσδοκόμενα.

Ποια θα είναι θετική εξέλιξη; Οποιοδήποτε ποσοστό ανάπτυξης στο 3ο τρίμηνο υψηλότερο του 5%. Αν αυτό συμβεί, το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει επίσημα προς τα πάνω τον στόχο της ανάπτυξης για το σύνολο της χρονιάς. Ούτως ή άλλως βέβαια, μέχρι στιγμής έχει ακολουθήσει τη συντηρητική διαδρομή των προηγούμενων ετών. Χαμηλά ο πήχης και αναθεώρηση των προβλέψεων μόνο προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω.

Η ανάπτυξη στο α΄ εξάμηνο έχει φτάσει στο 7,8%. Οποιοδήποτε ποσοστό άνω του 5% θα κρατήσει τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης του 9μηνου πάνω από το 6% και θα ανοίξει τον δρόμο για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης αρκετά πάνω από το ποσοστό που αναγράφεται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού ήτοι 5,6%. Ούτως ή άλλως, πολλά κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν το 5,6% συντηρητικό αλλά αυτό είναι κάτι που μένει να φανεί στην πράξη.

Φυσικά, το πώς θα κλείσει η χρονιά, θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας στο 4ο τρίμηνο. Προς το παρόν, τουλάχιστον από την πορεία των φορολογικών εσόδων -αναμένουμε και τα στοιχεία του Νοεμβρίου σε λίγες ημέρες- δεν διαφαίνεται αισθητή κάμψη της ζήτησης κάτι εξαιρετικά παρήγορο με δεδομένες τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται η οικονομία. Φυσικά, υπάρχει ο… βραχνάς της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού που εκτινάσσει την αξία των εισαγωγών.

Από την άλλη όμως, συνεχίζονται οι επενδύσεις και η υψηλή κατανάλωση. Πιθανότερο σενάριο; Το ΑΕΠ να κλείσει πάνω από το 6% για το σύνολο της φετινής χρονιάς…