Στο μισό ο φόρος για ξένους που θα μεταφέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα

Στο μισό ο φόρος για ξένους που θα μεταφέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα

Στην μετά Covid εποχή ένα από τα μεγάλα στοιχήματα θα είναι η αύξηση των εσόδων του κρατικού κορβανά. Στο υπουργείο Οικονομικών και στην κυβέρνηση γενικότερα επεξεργάζονται διάφορα σενάρια που θα φέρουν έσοδα και θα κλείσουν την ψαλίδα με τις δαπάνες. Ένα σχέδιο που η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη προσοχή είναι η προσέλκυση ξένους που θα επιλέξουν την Ελλάδα ως φορολογική τους έδρα. Ήδη έχουν θεσπιστεί κίνητρα τόσο για τους συνταξιούχους, όσο και για τους πολύ πλούσιους. 

Το νέο σενάριο θέλει να υπάρχει σχεδιασμός και για την προσέλκυση εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών απ’ όλο τον κόσμο, όπως αποκάλυψε χθες σε δημοσίευμά τους το πρακτορείο Bloomberg.

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού δήλωσε ότι «η τεχνολογία επιτρέπει στον καθένα να ζει και να εργάζεται απ’ όλου θέλει. Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει φορολογικά κίνητρα, όπως και ήλιο» σχολιάζοντας το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται σε ένα γενικότερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα. Βασική φιλοσοφία του σχεδίου είναι ότι θα φορολογείται το μισό ετήσιο εισόδημα, όλων των φυσικών προσώπων, αυτοαπασχολουμένων ή ελευθέρων επαγγελματιών που θα επιλέγουν την Ελλάδα ως φορολογική τους έδρα. Το μέτρο θα ισχύει για όλους ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, αλλά και τον τύπο της εργασίας. 

Μάλιστα, το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, το οποίο θα διαρκεί για τουλάχιστον επτά χρόνια, θα ισχύει και για Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι επιθυμούν να επαναπατριστούν.

Η ισχύουσα κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων ενσωματώνει συντελεστές που ξεκινούν από 9% και φθάνουν το 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Με το κίνητρο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο το παγκόσμιο εισόδημα που αποκτούν οι επαγγελματίες ή οι μισθωτοί που θα μετακομίσουν στην Ελλάδα θα φορολογείται κλιμακωτά με συντελεστές από 4,5% έως 22% .

Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, εστιάζουν και σ’ όσους ζουν ή εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, «ποντάροντας» στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ξένες επενδύσεις, αντιστροφή brain drain

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει πρόγραμμα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, παρέχοντας -υπό προϋποθέσεις- σταθερό συντελεστή φορολογίας, αλλά και εξασφαλίζοντας μειωμένο φόρο εισοδήματος για τους ξένους συνταξιούχους. 

Άλλωστε, η προσέλκυση ξένων επενδυτών και η αντιστροφή του brain drain συνιστούν καίριας σημασίας άξονες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης έχασε το 25% του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg πρόσφατα, δύο μεγάλες εταιρείες, η αμερικανική Microsoft και η γερμανική Volkswagen, ανακοίνωσαν δύο μεγαλόπνοα και φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια, τα οποία αναμένεται να προσδίδουν ιδιαίτερο βάρος στην Ελλάδα. Ωστόσο, η χώρα χρήζει περισσότερων επενδύσεων.

Σύμμαχος της Ελλάδας σ’ αυτή την προσπάθεια είναι και οι διεθνείς έπαινοι για τη διαχείριση του α’ κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, σε κατάσταση lockdown, με στόχο την ανάσχεση του δεύτερου κύματος που καλπάζει.

Συνταξιούχοι από το εξωτερικό

Για τους συνταξιούχους του εξωτερικού που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικίας στην Ελλάδα προβλέπεται ότι το παγκόσμιο εισόδημα τους φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 7%. Σύμφωνα με μεγάλα λογιστικά γραφεία, δεν είναι λίγοι οι αλλοδαποί  συνταξιούχοι κυρίως από χώρες της Βόρειας Ευρώπης που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να έρθουν στην Ελλάδα. Μάλιστα, από τις συνομιλίες των φοροτεχνικών προκύπτει ότι οι περισσότεροι από αυτούς που επιθυμούν να έρθουν στη χώρα μας, την επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι. Ταυτόχρονα ζητούν πληροφορίες για ακίνητα καθώς θέλουν να συνοδεύσουν τα κίνητρα που παρέχει η Ελλάδα με την αγορά κατοικίας κυρίως σε παραθαλάσσιους και τουριστικούς προορισμούς. Για μια περίοδο 10 ετών, όσοι συνταξιούχοι μετακομίσουν στην Ελλάδα και έχουν εισοδήματα στο εξωτερικό από σύνταξη ή από επιχειρηματικές δραστηριότητες ή διάφορες επενδύσεις ή έσοδα από μίσθωση ακινήτων θα καταβάλλουν πολύ χαμηλό φόρο.