Στο «κόκκινο» και πάλι οι σχέσεις Μαξίμου-Δανειστών

Στο «κόκκινο» και πάλι οι σχέσεις Μαξίμου-Δανειστών

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου, δυο 24ώρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup, της Δευτέρας, καθώς φαίνεται ότι η απόσταση μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γεφυρωθεί.

Οι δανειστές φαίνονται ανυποχώρητοι στις θέσεις τους και επιμένουν όπως χαμηλώσει το περιουσιακό όριο και η αξία των ακινήτων στις 120.000 έως 150.000 ευρώ, αλλά και το εισοδηματικό να «ακροβατεί» στις 20.000 ευρώ, προτάσεις που απέχουν σημαντικά από αυτές του κυβερνητικού συνασπισμού και τις επιδιώξεις του.

Η ανησυχία για τις εξελίξεις είναι διάχυτη στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς, κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν κρύβουν πλέον την αγωνία τους για το εάν τελικά η χώρα θα προλάβει το «τραίνο» της Δευτέρας, ενώ αναφέρουν με νόημα ότι λόγω της συγκεκριμένης εμπλοκής έχουν «παγώσει» και όλα τα σενάρια για τα ισοδύναμα που αναζητούνται προκειμένου να κλείσουν και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες.

Ο νέος γύρος των τηλεφωνικών συνομιλιών του πρωθυπουργού, σε μια από τις συνήθεις προσπάθειές του για πολιτική  διαπραγμάτευση, θα ξεκινήσει με τον κ. Juncker. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει υπόψιν των δανειστών τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τη μη εκταμίευση της δόσης και την μη εξεύρεση μιας κοινής  λύσης στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Σε κάθε περίπτωση κανείς μέχρι στιγμής δεν μπορεί γνωρίζει εάν θα υπάρξει τελικά συμφωνία, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για τη διαπραγμάτευση, την πορεία της αξιολόγησης και την εκταμίευση των χρημάτων, αφού η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχωρήσει στα ανωτέρω όρια καθώς όλοι γνωρίζουν ότι θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου καθώς το πρώτο σπίτι που θα «χαθεί» θα φέρει κοινωνική έκρηξη.

Όσον αφορά πάντως τα υπόλοιπα ακόμη ανοιχτά «μέτωπα», φαίνεται ότι τελικά βρέθηκε η λύση για να εισπραχθούν περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ από το ΚΙΝΟ, αφού δεν θα επιβληθεί φόρος αλλά ένα νέο τέλος 5 λεπτών στη στήλη, ώστε να αποφευχθεί παραβίαση των όρων της σύμβασης που έχει υπογράψει το δημόσιο με τον ΟΠΑΠ.

Εντός της ημέρας εξάλλου αναμένεται να εκδοθούν και οι αποφάσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, βάσει νέων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, αλλά και αυτή που θα αφορά τις αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας του 2016 που θα επιβαρύνουν έως και 200 ευρώ τους κατόχους μεγάλου κυβισμού και ακριβών Ι.Χ., αλλά και αυτούς που έχουν στην κατοχή ακόμη και ένα μικρό Ι.Χ. είναι όμως αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και έχει εκτελωνιστεί μετά τον Οκτώβριο του 2010.