Στο «κόκκινο» από το 2011 η αποταμίευση – Τρώνε από τα «έτοιμα» τα νοικοκυριά

Στο «κόκκινο» από το 2011 η αποταμίευση – Τρώνε από τα «έτοιμα» τα νοικοκυριά

Σε αρνητικό έδαφος εδώ και περίπου πέντε χρόνια, από το 2011 και μετά, παραμένει η μέση ροπή προς αποταμίευση σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank. Το ποσοστό αποταμίευσης στην Ελλάδα είναι τα τελευταία χρόνια το χαμηλότερο στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές της τράπεζας, τo γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι, τα νοικοκυριά ξοδεύουν κατά μέσο όρο ποσά υψηλότερα των εισοδημάτων τους αναλώνοντας υφιστάμενους αποταμιευτικούς πόρους στην προσπάθεια να προστατεύσουν το επίπεδο ευημερίας τους.

Οι αναλυτές της Alpha Bank εκτίμουν ακόμη ότι το 2017 αναμένεται να είναι έτος καμπής για την ελληνική οικονομία. "Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει καθώς η χώρα εισέρχεται στο δεύτερο δεκαοκτάμηνο του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, ενώ το διεθνές περιβάλλον προβάλλει ιδιαιτέρως ασταθές" τονίζεται. 

"Στο ευμετάβλητο αυτό διεθνές σκηνικό, η ελληνική οικονομία λειτουργεί στο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που ορίζει το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής. Η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελούν τα δύο μεγάλα ορόσημα στο κατώφλι του νέου έτους. Εφόσον επιτευχθούν εγκαίρως θα δώσουν την ευκαιρία να καταστεί η χώρα επενδυτικός προορισμός" αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας το νέο έτος ο διεθνής περίγυρος της Ελλάδας θα προσδιοριστεί από τις εξής παραμέτρους:

- πρώτον, τις διαδοχικές κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις με την παράλληλη άνοδο του ευρωσκεπτικισμού
- δεύτερον, την αναμενόμενη ελαφρά υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη από 1,7% σε 1,5% με σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών (άνω του 3% σε Ιρλανδία και Σλοβακία και κάτω από 1% στην Ιταλία)
- τρίτον, την εξέλιξη των προσφυγικών ροών που ενδέχεται να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των σχετικών συμφωνιών μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας
- τέταρτον, την επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας και της έξαρσης του τρομοκρατικού φαινομένου που ενισχύει την αβεβαιότητα
- πέμπτον, τη γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή ως παράγωγο της κλιμάκωσης του πολέμου στη Συρία και των νέων συνθηκών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία
- έκτον, τη διαδικασία διαμόρφωσης της νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής καθώς θα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για το μετά το Brexit περιεχόμενο της σχέσεώς τους.

Πηγή: skai.gr