Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη (01/07) η Eurostat.
Για τη χώρα μας ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,6% έναντι 3,3% τον Μάιο και ενώ τον Ιούνιο του 2024 ήταν στο 2,5%.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2% από 1,9% τον Μάιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Σε μηνιαίο επίπεδο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,3% από 0% τον Μάιο, εντός των εκτιμήσεων.
Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,3%, χωρίς μεταβολή σε σχέση με τον Μάιο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Euro area #inflation expected to be 2.0% in June 2025, up from 1.9% compared to May 2025. Components: food, alcohol & tobacco +3.1%, services +3.3%, other goods +0.5%, energy -2.7% - flash estimate https://t.co/sLyZBUo7yN pic.twitter.com/iv8ofyHsQU
— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) July 1, 2025
Ανά κλάδους της οικονομίας, οι υπηρεσίες παρουσιάζουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο (3,3%, έναντι 3,2% τον Μάιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό (3,1%, έναντι 3,2% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (0,5%, έναντι 0,6% τον Μάιο) και η ενέργεια (-2,7%, έναντι -3,6% τον Μάιο).
Ανά χώρες, η μεγαλύτερη μέτρηση καταγράφηκε στην Εσθονία (5,2%), στη Σλοβακία (4,6%) και στην Κροατία (4,4%).
Μεταποίηση στην Ευρωζώνη
Εξάλλου και σε στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η S&P Global και η Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου, ο οριστικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) στον κλάδο της μεταποίησης της Ευρωζώνης έφτασε κοντά σε υψηλό 3 ετών.
Ο PMI μεταποίησης στην Ευρωζώνη έφτασε στις 49,5 μονάδες έναντι 49,4 μονάδων τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο το 2022.
Ωστόσο, παρέμεινε κάτω από τα επίπεδα των 50 μονάδων που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Όπως σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της HCOB, Σάιρους ντε λα Ρούμπια, «υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης στον τομέα της μεταποίησης. Οι εταιρείες έχουν πλέον αυξήσει ελαφρώς την παραγωγή τους για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, οι παραγγελίες έχουν σταματήσει να μειώνονται και οι ελαφρώς μεγαλύτεροι χρόνοι παράδοσης υποδηλώνουν επίσης μια μικρή ανάκαμψη της ζήτησης».
Τα επιτόκια της ΕΚΤ
Σημειώνεται πως τα στοιχεία της Eurostat έρχονται καθώς οι επενδυτές αναμένουν το πως αυτά θα αξιοποιηθούν για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ανέφερε στο CNBC πως «πιστεύουμε ότι ο τελευταίος κύκλος έχει ολοκληρωθεί, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί από το υψηλό επίπεδο του 10% και να επιστρέφει στο 2%. Αυτό το στάδιο έχει ολοκληρωθεί, αλλά με βάση τις προοπτικές για το μέλλον, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε απόκλιση παρατηρήσουμε δεν θα εδραιωθεί και δεν θα αλλάξει τη μεσοπρόθεσμη εικόνα».
Ερωτηθείς τι σημαίνει ότι ο κύκλος έχει «ολοκληρωθεί», ο Λέιν απάντησε ότι αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ κατάφερε να εξαλείψει από το σύστημα τις διαταραχές των τιμών του 2021 και του 2022, οι οποίες προκλήθηκαν από την ενεργειακή κρίση και τους περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι υπάρχουν ήδη «νέες διαταραχές που πλήττουν το σύστημα» στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστεί η νομισματική πολιτική και ότι παραμένει πιθανό «να υπάρξουν κάποιες κυκλικές κινήσεις λίγο χαμηλότερες».
Αντί να αντιμετωπίζει μια διαταραχή των τιμών, η ΕΚΤ παρακολουθεί τώρα ένα συνδυασμό κινήσεων της αγοράς ενέργειας, των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα «αντιδράσει υπερβολικά» σε μικρές αποκλίσεις του πληθωρισμού.
Επίσης, παρακολουθεί προσεκτικά ώστε να μην παραβλέψει τυχόν μεσοπρόθεσμες αλλαγές στις προοπτικές ή «επίμονους» παράγοντες που επηρεάζουν την εγχώρια οικονομία.