Στενεύει ο κλοιός για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Στενεύει ο κλοιός για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Απώλειες έως άνω του 3,5% καταγράφουν οι μετοχές των γερμανικών κατασκευαστών αυτοκινήτων, μετά τον εκκωφαντικό θόρυβο που προκάλεσε δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με το οποίο οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας είχαν δημιουργήσει καρτέλ από τη δεκαετία του ''90. Το Σάββατο, η Κομισιόν έδωσε συνέχεια, ανακοινώνοντας ότι έχει λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες για την υπόθεση, τις οποίες και αξιολογεί. 

Η οσμή ενός σκανδάλου, που αν επιβεβαιωθεί θα είναι ίσως το μεγαλύτερο στην ιστορία της Γερμανίας, επιφέρει ήδη πλήγμα στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Αρκεί να σημειωθεί ότι ένα στα πέντε αυτοκίνητα που κυκλοφορούν παγκοσμίως είναι γερμανικό και ότι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες απασχολούν περί τις 800.000 εργαζόμενους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Volkswagen θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση του εποπτικού της συμβουλίου την Τετάρτη για να συζητήσει το θέμα των καταγγελιών. Το ζήτημα είναι εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες VW, Audi, Porsche, Mercedes και BMW χρησιμοποίησαν τις συνεδριάσεις των επιτροπών της γερμανικής βιομηχανίας οχημάτων για να συζητήσουν την τιμολόγηση εξαρτημάτων και τεχνολογιών και κατά πόσο αυτές οι συζητήσεις συνιστούν πρακτική κατά του ανταγωνισμού.

Η αποκάλυψη έρχεται ένα χρόνο μετά την προειδοποίηση της Volkswagen προς τις ευρωπαϊκές αρχές, σχετικά με συζητήσεις που γίνονταν μεταξύ των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Η απόφαση της VW να αποκαλύψει συμπεριφορές οι οποίες θεωρεί ότι θα μπορούσαν να είναι παράνομες αποτελεί μέρος των προσπαθειών της νέας διοίκησης της εταιρείας – μετά το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων – να επανεξετάσει πρακτικές του παρελθόντος και να ζητήσει στενότερο έλεγχο από τις αρχές.

Σύμφωνα με ξένα μέσα, η νέα διοίκηση της VW ανακάλυψε έγγραφα κατά τη διάρκεια των ερευνών των αρχών το 2016 που αφορούσαν την υπόθεση χειραγώγησης των τιμών, που πίστεψε ότι ίσως αποτελούν συγκρότηση καρτέλ μεταξύ των εταιρειών Volkswagen, Daimler, Audi, Porsche και BMW.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονταν σε στενή επαφή και είχαν μυστικές συνεννοήσεις ήδη από τη δεκαετία του ''90, με σκοπό να παρακάμψουν τους κανόνες του ανταγωνισμού και να παραπλανήσουν τις αρμόδιες αρχές -τόσο εντός όσο και εκτός χώρας. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, είχαν συγκροτηθεί περισσότερες από 60 ομάδες εργασίας, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 200 στελέχη των πέντε ισχυρών του κλάδου.

Σε επιστολή που εστάλη στην Κομισιόν στα μέσα του 2016 η VW έδωσε πληροφορίες για πολλά χρόνια συνομιλιών μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών με στόχο να βρουν κοινό τόπο σε μία ευρεία γκάμα τεχνολογιών όπως τα συστήματα εκπομπών ρύπων στα αυτοκίνητα με diesel.

Όμως οι αποκαλύψεις έρχονται σε μία περίεργη εποχή για τους Γερμανούς και Ευρωπαίους κατασκευαστές που αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι τα αυτοκίνητα με ντίζελ που έχουν κατακτήσει τους δρόμους της Ευρώπης εκπέμπουν πολύ πιο τοξικά αέρια απ'' ότι διαφημίζεται. Στην VW επιβλήθηκε πρόστιμο στις ΗΠΑ μετά την παραδοχή της ότι εγκατέστησε ειδικό λογισμικό που μείωνε τα επίπεδα των ρύπων που κατέγραφαν τα περιβαλλοντικά τεστ.

Σημειώνεται ότι η συνεννόηση μεταξύ των κατασκευαστών και η συμφωνία τους σε τεχνικά πρότυπα για νέες τεχνολογίες αποτελούσε κοινή πρακτική. Στην περίπτωση του ντίζελ, οι κατασκευαστές έθεσαν πρότυπα για τα συστήματα ελέγχου ρύπων που ρύθμιζαν συγκεκριμένες πτυχές, όπως τα υγρά που χρησιμοποιούνταν για την εξουδετέρωση των εκπομπών διοξειδίου του αζώτου, το μέγεθος των δεξαμενών που περιείχαν το υγρό και άλλες λεπτομέρειες.

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι η διοίκηση της VW θέλει να αποφύγει ένα νέο σκάνδαλο που θα μπορούσε να πλήξει ανεπανόρθωτα το προφίλ της και γι'' αυτό το λόγο επιλέγει τον δρόμο... των ρυθμιστικών αρχών. Με τις προειδοποιήσεις για τη δημιουργία καρτέλ και τη συνεργασία στις έρευνες, κάποιες εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε συμπεριφορές ενάντια στον ανταγωνισμό έχουν καταφέρει να επιτύχουν σημαντικές μειώσεις σε πρόστιμα, ακόμη και να τα αποφύγουν πλήρως.

Την Κυριακή η BMW ανακοίνωσε ότι προσφέρει σε τουλάχιστον 350.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ντίζελ την αναβάθμιση του λογισμικού δωρεάν για να ενσωματώσει γνώσεις που βελτιώνουν περαιτέρω τις εκπομπές ρύπων. Την περασμένη Τρίτη η Daimler ανακοίνωσε την εθελοντική ανάκληση 3 εκατ. οχημάτων Mercedes στην Ευρώπη για θέματα που σχετίζονται με τους κινητήρες τους και προσφέρει δωρεάν αναβάθμιση για να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων. Τέλος, την περασμένη Παρασκευή, η Audi ανακοίνωσε ότι ανακαλεί 850.000 αυτοκίνητα ντίζελ για να βελτιώσει τις εκπομπές τους σε πραγματικές οδηγικές συνθήκες.