Του Απόστολου Σκουμπούρη
Επιθετική και δημιουργική πρωτοβουλία για σπάσιμο του... ταμπού του μηλίτη και γενικώς της χρησιμοποίησης φρούτων στην παρασκευή μπύρας – που με νόμο του 1922 απαγορεύονταν έως προ λίγων ημερών στην Ελλάδα – ανέλαβε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, παρουσιάζοντας χθες επίσημα το πρώτο προϊόν από μηλίτη, το «Μηλοκλέφτη».
Πρόκειται για ένα νέο προϊόν με 4,5% αλκοόλ και «καινούρια» γεύση στην αγορά, που φιλοδοξεί να έχει καλή ανταπόκριση από τους Έλληνες καταναλωτές, σε μια συγκυρία που συνολικά το κοινό στρέφεται προς πιο «οικολογικά» ροφήματα, είτε αλκοολούχα, είτε αναψυκτικά.
Σε αντίθεση με την μπύρα όπου χρησιμοποιείται κριθάρι και σιτάρι ο μηλίτης είναι ένα αλκοολούχο ποτό που βεβαίως «βγαίνει» από ζύμωση, όμως το βασικό συστατικό είναι το μήλο. Η διαφορά του με την κλασική μπύρα είναι ότι δεν έχει την... πικρίλα αυτής, έχει πιο γλυκιά και «φίνα» γεύση και προτιμάται πολύ από γυναικεία και νεανικά κοινά, ενώ έχει αλκοόλ, έστω και 4,5%.
Το νέο προϊόν παράγεται στη Σλοβενία ενώ εισάγεται και διανέμεται στην ελληνική αγορά, όμως, στόχος της εταιρείας είναι να ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος στην Ελλάδα και ειδικότερα στο εργοστάσιο στην Πάτρα, μιας και στις 26 Μαΐου καταργήθηκε η απαρχαιωμένη νομοθεσία. Ο «Μηλοκλέφτης» παράγεται από ειδική κατηγορία μήλων, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, οπότε θα παράγεται με μήλα εισαγωγής.
Εν ευθέτω χρόνω, αναλόγως με τη διείσδυση του προϊόντος στο ελληνικό κοινό, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της συμβολαιακής γεωργίας, όπως ήδη κάνει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με παραγωγούς κριθαριού, για την καλλιέργεια της συγκεκριμένης, συμβατής με το ποτό, ποικιλίας μήλων. Αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά το μέλλον, καθώς απαιτεί χρόνο ωρίμανσης, φύτευση, ανάπτυξη και καρποφορία των δέντρων.
Όπως ανέφερε η Υπεύθυνη Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Έλλη Παναγιωτοπούλου η εταιρεία, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον Έλληνα καταναλωτή, παρακολουθεί στενά τα νέα, αναδυόμενα πρότυπα κατανάλωσης και βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, αναπτύσσοντας καινοτόμα προϊόντα που προσφέρουν ακόμα περισσότερες και διαφοροποιημένες επιλογές στον καταναλωτή για κάθε περίσταση. Η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στην καινοτομία εμπλουτίζοντας το χαρτοφυλάκιό της με νέα προϊόντα.
Ο «Μηλοκλέφτης» είναι ένα φυσικό ποτό, καθώς παράγεται από μήλα που του χαρίζουν μοναδικό άρωμα. Η μοναδική γεύση του οφείλεται στην διαδικασία παραγωγής του, κατά την οποία ο χυμός μήλου ζυμώνεται με μαγιά και στη συνέχεια φιλτράρεται για να δώσει το μηλίτη.
Από την πλευρά του ο Laurent Delmouly, Διευθυντής Μάρκετινγκ της Αθηναϊκής Ζυθοποιία ανέφερε ότι η εταιρεία επενδύει στην καινοτομία, σε νέα προϊόντα και σε νέες κατηγορίες. Οι καταναλωτές, όπως τόνισε, αναζητούν νέες γεύσεις, πέρα από την "κλασική" μπύρα κάτι που αντικατοπτρίζεται στην αύξηση της ζήτησης συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων.
Παράλληλα, όπως τόνισε, παρατηρείται στροφή των καταναλωτών στις ελληνικές ετικέτες. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επανακυκλοφορεί την ιστορική μπίρα «Μάμος» η οποία παράγεται στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Πάτρα.
Το βασιλικό διάταγμα του 1922 και η πρόσφατη κατάργησή του
Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, οι παραγωγοί μπύρας δεσμεύονταν επί σχεδόν 95 χρόνια από βασιλικό διάταγμα του 1922 το οποίο τους απαγόρευε να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένες πρώτες ύλες, π.χ. φρούτα ή να εμφιαλώνουν νερό, παρά το γεγονός ότι τέτοιοι περιορισμοί δεν υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια στην παγκόσμια αγορά.
Οι ζυθοποιοί εδώ και χρόνια ζητούσαν να αλλάξει το απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο και να τους επιτραπεί η χρήση φρούτων και άλλων στην παραγωγή μπύρας, ώστε να αξιοποιηθούν τα προϊόντα της ελληνικής γης και να αναπτυχθούν προϊόντα ελληνικής ταυτότητας.
Το οξύμωρο και παράδοξο με αυτή την ιστορία ήταν ότι μια ελληνική ζυθοποιία δεν επιτρέπονταν να παράγει μπύρα με φρούτα, ή μηλίτη (κατηγορία με ρυθμό ανάπτυξης 70%), όμως επιτρέπεται να εισάγει τέτοιες μπύρες από το εξωτερικό και να τις εμπορεύεται ελεύθερα στη χώρα μας!
Στις 26 Μαΐου άρθηκαν οι περιορισμοί
Στις 26 Μαΐου, δηλαδή πριν περίπου 15 ημέρες, σε πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, καταργήθηκε η ισχύς του νόμου του 1922 και άρθηκαν οι περιορισμοί για τα ζυθοποιία, που τους απαγορεύονταν να συστεγάζονται με εργοστάσια παραγωγής νερού και ποτών που προέρχονται από ζύμωση
Με τη συγκεκριμένη διάταξη επιτρέπεται πλέον η συστέγαση και λειτουργία των ζυθοποιείων με μονάδες παραγωγής ποτών από ζύμωση (κωδικός ΣΟ 22.06) οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 2969.2001 καθώς και με μονάδες παραγωγής ποτών ελεύθερων αλκοόλης και εμφιάλωσης νερού.
Πάντως, έχει ενδιαφέρον ότι απαγορεύεται η λειτουργία και συστέγαση ζυθοποιείων με οινοποιεία, ποτοποιεία, αποσταγματοποιεία και γενικά μονάδες που χρησιμοποιούν αιθυλική αλκοόλη. Δηλαδή απαγορεύεται κάποιος να παράγει και μπύρα και «σκληρά» οινοπνευματώδη ποτά.
Όπως προαναφέρθηκε, η δυνατότητα των ζυθοποιείων να παράγουν αλκοολούχα ή μη ποτά με τη διαδικασία της ζύμωσης ήταν διαχρονικό αίτημα των επιχειρήσεων του κλάδου που έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους σε αυτού του είδους τα προϊόντα, ενώ η διάταξη διευκολύνει πλέον και όσες εταιρείες εμφιαλώνουν πόσιμο νερό και έχουν παράλληλες δραστηριότητες παραγωγής μπύρας.