S&P: Με αυστηρούς όρους η στήριξη των δανειστών προς την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια

S&P: Με αυστηρούς όρους η στήριξη των δανειστών προς την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια

Με αυστηρούς όρους θα συνεχιστεί η στήριξη των δανειστών προς την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνοντας τεχνική βοήθεια και περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Αυτό εκτιμά η Standard & Poor''s, λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό οικονομικό και πολιτικό κεφάλαιο που έχουν επενδύσει οι Ευρωπαίοι πιστωτές από την αρχή της κρίσης. Παράλληλα, ο οίκος θεωρεί ότι τα κίνητρα για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και διατήρηση της πρόσβασης σε ρευστότητα για το τραπεζικό σύστημα θα αποτρέψουν την ακύρωση των μεταρρυθμίσεων στη μεταμνημονιακή εποχή.

Πλέον, ο οίκος αξιολογεί το ελληνικό αξιόχρεο με «B», υψηλότερα κατά μία βαθμίδα από την Fitch (Β-) και κατά τρεις βαθμίδες από την Moody'' s (Caa2).

Η S&P εκτιμά ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,3% το 2017, ενώ προβλέπει ότι θα σημειώσει κατά μέσο όρο ανάπτυξη 2,4% την περίοδο 2018-2021.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η θετική προοπτική αντικατοπτρίζει την πιθανότητα περαιτέρω αναβάθμισης ανάλογα μερ με το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί.

Συγκεκριμένα η S&P αναφέρει ότι θα μπορούσε να εξετάσει μια ακόμα αναβάθμιση αν κατά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ταμειακά διαθέσιμα ασφαλείας για την προχρηματοδότηση μελλοντικών μελλοντικών αποπληρωμών του δημόσιου χρέους.«Ωστόσο θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε το outlook σε σταθερό αν, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις μας, σημειωθούν μεγάλες αλλαγές πολιτικής που θα αντιστρέψουν τη διαδικασία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, ή αν η ανάπτυξη αποδειχθεί χαμηλότερη από ότι αναμένουμε, γεγονός που θα περιορίσει την ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη μείωση του χρέους».

Σε ότι αφορά τις τράπεζες ο οίκος σημειώνει ότι ο κλάδος συνεχίζει να έχε ιπροβλήματα, ωστόσο εκτιμά ότι δεν υπάρχει ανάγκη άμεσης ανακεφαλαιοποίησης.

Το μέγεθος του δημοσίου χρέους αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την αξιολόγηση της χώρας. Μετά την Ιαπωνία, η Ελλάδα διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, μεταξύ των κρατών που αξιολογεί η S&P. Η παράδοση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την αβεβαιότητα στην εφαρμογή μέτρων και τις πελατειακές σχέσεις επιβαρύνουν την αξιοπιστία της, εμποδίζοντας την εισροή ξένων κεφαλαίων και προκαλώντας την εκροή καταθέσεων, διαδικασία που κορυφώθηκε το καλοκαίρι του 2015.

Οι μελλοντικές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και η ικανότητά τους να βελτιώσουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια εξαρτώνται επίσης από την εφαρμογή επιπλέον μέτρων για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην απονομή δικαιοσύνης. 

Σημειώνεται ότι για να φτάσει η αξιολόγηση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, που σημαίνει ότι περιορίζεται ο πιστωτικός κίνδυνος για τους επενδυτές, αλλά και ότι οι ελληνικοί τίτλοι θα γίνονται αποδεκτοί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις πράξεις αναχρηματοδότησης χωρίς waiver, θα πρέπει η S&P να προχωρήσει σε περαιτέρω αναβάθμιση κατά 5 βαθμίδες.

Φωτογραφία: APImages