S&P: Θετικό σήμα για Ελλάδα - Αναβάθμισε σε «θετικές» τις προοπτικές

S&P: Θετικό σήμα για Ελλάδα - Αναβάθμισε σε «θετικές» τις προοπτικές

Το δρόμο για την κατάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας ανοίγει η S&P, η οποία αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε «θετικές», διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγησή της.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα BB+ (μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική), ενώ την ίδια στιγμή αναβάθμισε το outlook σε θετικό από σταθερό.

Ο οίκος εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, οι τράπεζες έχουν εξυγιανθεί, τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί και το χρέος είναι βιώσιμο. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς η πιθανή πολιτική αβεβαιότητα που πηγάζει από το σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων μετά τις εκλογές, ανησυχεί τις αγορές. 

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το επενδυτικό κλίμα έχει αλλάξει, η χώρα καταγράφει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ την ίδια στιγμή το έλλειμμα σημειώνει μείωση. Η αναγκαιότητα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι δεδομένη, ωστόσο είναι σαφές πως η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σελίδα.  Η S&P μας αξιολογεί ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Ακολουθούν οι αξιολογήσεις της Fitch στις 9 Ιουνίου, της DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και της Moody's στις 15 Σεπτεμβρίου. 

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος στην έκθεσή του οι μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν αλλάξει το προφίλ της χώρας, ενώ η ελληνική οικονομία δείχνει ανθεκτικότητα, το τραπεζικό σύστημα εξυγιαίνεται και η Ελλάδα επέστρεψε σε πρωτογενές πλεόνασμα. Οι αναλυτές τονίζουν πως τα επόμενα χρόνια αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας και μείωση του χρέους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις επενδύσεις. Όπως σημειώνει η S&P οι επενδύσεις το 2022 αυξήθηκαν στο 21% του ΑΕΠ ενισχυμένες κατά 9 μονάδες την τελευταία τριετία, ενώ ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως οι επενδύσεις θα ενταθούν μέσω των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.  

Μάλιστα, οι αναλυτές προχωρούν ένα βήμα παραπάνω, τονίζοντας πως «τους επόμενους 12 μήνες θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα εφόσον διατηρηθεί η δημοσιονομική πολιτική, υπάρχει επιμονή στις δομικές μεταρρυθμίσεις από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές και βεβαίως εφόσον ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Ωστόσο, οι αναλυτές σημειώνουν πως σε περίπτωση που η εκτέλεση του προϋπολογισμού αποκλίνει των στόχων που έχουν τεθεί, τότε μπορεί να έρθει υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε σταθερές, από θετικές που είναι σήμερα. Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης εκτιμούν πως η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,5% το 2023 και την περίοδο 2024-2026 θα αγγίζει το 3%. Σε ό,τι αφορά στα κόκκινα δάνεια, αυτά μειώθηκαν στο 8,2% το 2022, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 49,1% του Ιουνίου του 2017. Οι αναλυτές σημειώνουν πως οι προκλήσεις συνεχίζουν να υπάρχουν για τις τράπεζες, οι οποίες όμως είναι πολύ πιο σταθερές τα τελευταία χρόνια. 

Οι χρησμοί της Barclays

H Barclays με χθεσινό report της είχε προϊδεάσει για την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε «θετικές» τονίζοντας πως στη χώρα τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα προσελκύει επενδύσεις, ενώ ο δείκτης του δημόσιου χρέους ακολουθεί πτωτική τροχιά. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές οι επερχόμενες εκλογές θα μπορούσαν να συγκρατήσουν (σ.σ. συγκράτησαν) την S&P από το να δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, όπως παρατηρούν οι αναλυτές της Barclays, το story της ελληνικής οικονομίας είναι θετικό, κάτι που αντικατοπτρίζεται σε όλες τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης. 

«Τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024 περιμένουμε η Ελλάδα να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Δεν αποκλείουμε μια παρόμοια εξέλιξη και νωρίτερα» σημειώνουν οι αναλυτές, δίνοντας τον τόνο για τις επόμενες αξιολογήσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας. 

H αναβάθμιση από τη Moody's

Η πιο πρόσφατη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ήταν από τον πιο «αυστηρό» οίκο αξιολόγησης, την Moody's. Πριν περίπου ένα μήνα αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές.  Στο σκεπτικό που δημοσίευσε ο οίκος για την αλλαγή του outlook, αναφέρεται πως τα επόμενα χρόνια η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας θα στηριχθεί από επενδύσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και των συνεχιζόμενων δομικών μεταρρυθμίσεων είναι πιθανό να ανέλθει η πιθανή ανάπτυξη στο 2 με 3% τα επόμενα πέντε χρόνια.

Επίσης, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ανέκαμψε γρήγορα από την πανδημία και αντιμετώπισε καλά την ενεργειακή κρίση. Αναφορά γίνεται και στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Όπως σημειώνεται, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν σημαντικά τα παλαιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2021 και το 2022, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων, γεγονός που βοήθησε στην εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών από τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία. Άλλη παράμετρος που συνέβαλε, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, στη βελτίωση του outlook, είναι η γρήγορη μείωση του δημόσιου χρέους.

Διαβάστε ακόμα:

Χρ. Σταϊκούρας για αναβάθμιση S&P: Απολύτως εφικτή και ρεαλιστική η επενδυτική βαθμίδα