S&P: Δίνει επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα - Στο «ραντάρ» των επενδυτών τα assets
Shutterstock
Shutterstock

S&P: Δίνει επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα - Στο «ραντάρ» των επενδυτών τα assets

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που βάζει ξανά τη χώρα μας στα επενδυτικά «σαλόνια», καθώς αποτελεί το δεύτερο οίκο, μετά την DBRS, που αξιολογεί την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα. Επομένως στο εξής οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα θέσουν στα ραντάρ τους τα ελληνικά assets. 

Η S&P είχε δώσει θετικές προοπτικές στο ελληνικό αξιόχρεο τον περασμένο Απρίλιο και η αναβάθμιση σήμερα έγινε στη βαθμίδα  BBB-. Η κίνηση αυτή έρχεται από τον μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης, επομένως οι επενδυτές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις αποφάσεις του.

Μετά την αναβάθμιση από την DBRS σε investment grade στις 8 Σεπτεμβρίου σήμερα στέλνεται ένα σαφές μήνυμα στις αγορές πως η «ελληνική οικονομία επέστρεψε». Τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια οι οίκοι αξιολόγησης είχαν την ελληνική οικονομία στην κατηγορία «σκουπίδια» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χρηματιστηριακή αγορά, τα ομόλογα και γενικότερα το προφίλ της χώρας μας στις αγορές. Επόμενη αξιολόγηση είναι από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Γιατί προχώρησε στην αναβάθμιση

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης που μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα. Σύμφωνα με αυτόν η επικράτηση της ΝΔ στις εθνικές εκλογές δίνει σταθερότητα στην οικονομία και μεταρρυθμιστική συνέχεια. Η δημοσιονομική εξυγίανση συνεχίζεται, καθώς αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% φέτος, πάνω από τον στόχο του 0,7%. Μάλιστα κατά την περίοδο 2024-2026 οι αναλυτές προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 2,3%.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 146% έως τέλος του τρέχοντος έτους από 189% που ήταν στο τέλος του 2020. Οι αναλυτές σημειώνουν πως το χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο το προφίλ του είναι βιώσιμο, καθώς έχουν «κλειδώσει» ευνοϊκά επιτόκια. Η μέση σταθμισμένη ωρίμανση του χρέους της γενικής κυβέρνησης είναι τα 19,7 έτη και οι πληρωμές τόκων έως σήμερα είναι στο 5,7% των εσόδων. 

Η S&P περιμένει ανάπτυξη του ΑΕΠ 2,5% φέτος και συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, ειδική αναφορά γίνεται στον τομέα του τουρισμού, όπου η Ελλάδα φάνηκε να έχει το καλύτερο πρώτο εξάμηνο, με τις εισπράξεις επταμήνου να είναι 18% υψηλότερες από τα προ πανδημίας επίπεδα. 

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι επενδύσεις που δρομολογούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης που θα ενισχύσουν την οικονομία της χώρας και θα καλύψουν μέρος του επενδυτικού κενού των τελευταίων ετών. 

Οι εκτιμήσεις της Societe Generale

Η γαλλική τράπεζα, Societe Generale, με πρόσφατο report της προέβλεπε τη σημερινή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η χώρα μας έχει εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το προφιλ χρέους και δημοσιονομικής πολιτικής έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2016. Μάλιστα οι αναλυτές σημειώνουν για τις πρόσφατες εκλογές πως η νίκη της Νέας Δημοκρατίας φέρνει σταθερότητα και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. 

JP Morgan και Citi για οικονομία και ομόλογα

Την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα είχαν προβλέψει και οι JP Morgan, Citi. Μάλιστα η JP Morgan εκτιμά πως θα κατακτήσουμε το investment grade και από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Ο οίκος επισημαίνει πως «απαιτείται η αξιολόγηση σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο από τους τρεις οίκους αξιολόγησης για να αρχίσουν να περιλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα σε ορισμένους από τους δείκτες ομολόγων». 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Citi που αναμένει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Μάλιστα οι αναλυτές προτείνουν στους επενδυτές να κρατήσουν «εποικοδομητική στάση για τα ελληνικά ομόλογα». 

Η αναβάθμιση από την DBRS

H DBRS ήταν ο πρώτος οίκος που έδωσε επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία. Ειδικότερα αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα σε BBB- από ΒΒ+. Όπως αναφέρει το report της DBRS το «track record» της ελληνικής οικονομίας είναι «ιστορικό» και καλεί την κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης του δημοσίου χρέους θα συνεχίσει να μειώνεται. 

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές η στήριξη της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης δεν εμπόδισε την ελληνική οικονομία από το να καταφέρει πλεόνασμα 0,1% το 2022 και εκτιμούν πως φέτος το πλεόνασμα θα φτάσει το 1,1% και το 2,1% το 2024. Υπενθυμίζεται πως από το 2020 το χρέος έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η ανάπτυξη είναι ισχυρή και η κυβέρνηση έχει μιλήσει για την εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.

Η DBRS αναφέρει πως το 2022 ήταν δύσκολο για την ελληνική οικονομία καθώς οι διεθνείς αβεβαιότητες στις αγορές εντάθηκαν. Ωστόσο «η ελληνική οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα καταγράφοντας ανάπτυξη 5,9%».

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας αντανακλά επίσης τη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα θεσμικά της όργανα και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Η Ελλάδα συνεχίζει να επωφελείται από τα εργαλεία και τα χρηματοδοτικά οφέλη της Ευρώπης σε περιόδους κρίσεων και αυτός είναι ένας επιπλέον παράγοντας που οδηγεί στην επενδυτική βαθμίδα» καταλήγουν οι αναλυτές.