S&P: Διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε Β-, αναβάθμισε σε θετικό το outlook

S&P: Διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε Β-, αναβάθμισε σε θετικό το outlook

Στην επιβεβαίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ''B-/B'' long- προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor''s, μια μέρα μετά την επικύρωση της συμφωνίας για πρόγραμμα στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε το outlook της χώρας από σταθερό σε θετικό.

Σύμφωνα με την S&P, η αναθεώρηση του outlook αντανακλά την προσδοκία του οίκου ότι το δημόσιο χρέος και το κόστος εξυπηρέτησης αυτού χρέους θα μειωθούν σταδιακά, καθώς θα βοηθούνται από την οικονομική ανάκαμψη, από υα τα φορολογικά μέτρα που θα νομοθετηθούν μέχρι το 2020 και από τη δέσμευση των πιστωτών της Ελλάδας – ειδικά από το Eurogroup - για βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, το Eurogroup της 15ης Ιουνίου αποφάσισε να διευκολύνει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και αυτή είναι μια απόφαση που θα ανοίξει το δρόμο ώστε η Ελλάδα να επανέλθει με επιτυχία στις αγορές κρατικών ομολόγων αυτή τη χρονιά.

«Οι θετικές προοπτικές υποδηλώνουν την άποψή μας ότι τους επόμενους 12 μήνες υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το αξιόχρεο», προσθέτει.

H S&P σημειώνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει εξασθενημένο, αν και δεν διαβλέπει επικείμενο τον κίνδυνο ενός ακόμη γύρου ανακεφαλαιοποίησης.

Τα NPEs εξακολουθούν να αποτελούν το ήμισυ περίπου των συνολικών δανείων κάτι που σύμφωνα με την S&P θα πρέπει να οδηγήσει σε πρωτοβουλίες αντιμετώπισής τους, όπως για παράδειγμα την ψήφιση κατάλληλες νομοθεσίας για τη διευκόλυνση της εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης, την ανάπτυξη δευτερογενούς αγορά και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Η S&P τονίζει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας "περιορίζεται" από το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο δημιουργεί τον δεύτερο υψηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ μεταξύ όλων των χωρών τις οποίες αξιολογεί.

Ο οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για χαμηλά ποσοστά οικονομικής ανάπτυξης που έχουν διαβρώσει τα επίπεδα του εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία και προκάλεσαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των τιμών και των μισθολογικών τάσεων που επικρατούν στις υπόλοιπες χώρες του ευρώ.

H S&P προβλέπει ότι λόγος του καθαρού δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται αλλά δεν θα πέσει κάτω από το 150% του ΑΕΠ μέχρι το 2021.