Σήμερα κληρώνει για τις 120 δόσεις - Στο τραπέζι ολιγοήμερη παράταση

Σήμερα κληρώνει για τις 120 δόσεις - Στο τραπέζι ολιγοήμερη παράταση

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σήμερα αποφασίζεται σε σύσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών η τύχη της ρύθμισης των 120 δόσεων αλλά και η νέα πάγια ρύθμιση.

Για τις 120 δόσεις, αυτό που θα συναποφασίσουν οι δύο πλευρές είναι εάν θα παραταθεί η ημερομηνία ένταξης στη ρύθμιση η οποία λήγει σήμερα το βράδυ. Αν και υπάρχουν εισηγήσεις που υποστηρίζουν να κλείσει το βράδυ η ηλεκτρονική πλατφόρμα ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών επιθυμούν να παραταθεί για λίγες μέρες η διαδικασία ώστε να προλάβουν και όσοι το αποφάσισαν την τελευταία εβδομάδα. Το επικρατέστερο σενάριο, είναι να παραταθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων για 15 ημέρες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στη ρύθμιση οφειλών έχουν ενταχθεί (στοιχεία Παρασκευής) 351.128 οφειλέτες του ελληνικού δημοσίου ρυθμίζοντας χρέη ύψους 2,2 δις. ευρώ και προσαυξήσεις ύψους 789 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό που έχει ρυθμιστεί ανέρχεται δηλαδή στα 2,99 δις. ευρώ. Από τις 5 Σεπτεμβρίου που τέθηκε σε ισχύ η νέα ρύθμιση οφειλών 95.000 οφειλέτες υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής και ρύθμισαν χρέη συνολικού ύψους 1,14 δις. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις νέες εντάξεις οι περισσότερες αφορούν επιχειρήσεις με χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Από το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι στο τέλος της διαδικασίας το ποσό που θα έχει ρυθμιστεί θα φθάσει τα 4 δις. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εισέλθει στον κρατικό κορβανά περί τα 500 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 100 δόσεων (η πρώτη επί ΣΥΡΙΖΑ) ρυθμίστηκαν χρέη ύψους 6,1 δις. ευρώ και τον πρώτο χρόνο εισπράχτηκαν περί τα 1,2 δις. ευρώ. Ωστόσο περισσότεροι από 250.000 οφειλέτες του δημοσίου δεν κατάφεραν να παραμείνουν στη ρύθμιση εξαιτίας της αδυναμίας καταβολής των δόσεων σε συνδυασμό με τις τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές που θεσπίστηκαν αργότερα.

Για την πάγια ρύθμιση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σύγκλιση, ειδικά μετά την υποχώρηση των ξέων τεχνοκρατών στο θέμα των περιουσιακών κριτηρίων, ωστόσο το επιτόκιο που θα επιβαρύνει όσους ξαναμπαίνουν στη ρύθμιση, παραμένει σε εκκρεμότητα, με δεδομένο ότι οι Θεσμοί επιμένουν ότι πρέπει να είναι πολύ υψηλότερο από 5%. Δηλαδή όσοι χάσουν τη ρύθμιση κι επιθυμούν να ενταχθούν εκ νέου στην πάγια θα αποπληρώσουν τις οφειλές τους με επιτόκια άνω του 5% και ενδεχομένως να προσεγγίζει το 9-10%.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κατά πάσα πιθανότητα η νέα πάγια ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις (από 36 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο) και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις, υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή θα συνδεθεί ο αριθμός των δόσεων με το δηλωθέν εισόδημα, αλλά και το περιεχόμενο των τραπεζικών λογαριασμών όσων αιτούνται διευκόλυνση στην καταβολή των φόρων.