Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Τη - δεύτερη- απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που σχετίζεται με τις παραγραφόμενες υποθέσεις τρέμουν στην κυβέρνηση. Θα κρίνει εάν τα στοιχεία των τραπεζών αποτελούν νέο στοιχείο ή εάν τα στοιχεία αυτά μπορούσαν να αντληθούν ανά πάσα στιγμή (που μπορούσαν επί της ουσίας) από τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών.
Με την απόφαση αυτή οι λίστες των εμβασμάτων ενδεχομένως να μπουν στο αρχείο, καθώς οι υποθέσεις αφορούν τη χρονική περίοδο 2002-2012. Στην περίπτωση δηλαδή που οι ανώτατοι δικαστές κρίνουν ότι τα στοιχεία των τραπεζών ήταν πάντα εκεί και μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών αρκεί να το επιθυμούσαν ή να τους έδινε κάποιος την εντολή, θα δημιουργηθεί μία νέα δυναμική και ταυτόχρονα έκρηξη των κυβερνώντων, απέναντι στο δικαστικό σώμα, το οποίο προασπίζεται το σύνταγμα, το κράτος δικαίου και ισονομίας των πολιτών. Εάν αποφασίσουν προς αυτή την κατεύθυνση οι χρήσεις μέχρι και το 2010 θα θεωρούνται και θα είναι παραγεγραμμένες.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρόκειται για κόντρα των δικαστών με το πολιτικό σύστημα. Αντίθετα μία κόντρα του πολιτικού συστήματος με την δικαιοσύνη, η οποία δεν συντάσσεται με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως οι εντολές από την πολιτική ηγεσία είναι να βρεθεί πάση θυσία λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα των παραγραφών. Έχει ζητηθεί να βρεθεί τρόπος και να παρακαμφθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ενοχλεί την κυβέρνηση. Υπηρεσιακοί παράγοντες, νομικοί, σύμβουλοι αναζητούν τον τρόπο που θα κάνουν στην άκρη την απόφαση. Κάποιοι έχουν προτείνει να συνεχισθούν οι έλεγχοι σαν να μην υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ.
Άλλο ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών πρότεινε το εξωφρενικό: Όλες οι υποθέσεις των λιστών και των εμβασμάτων να ενταχθούν στο νόμο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος με στόχο να ξεπεραστεί το εμπόδιο της πενταετούς παραγραφής. Ωστόσο, έμπειροι νομικοί σημειώνουν ότι ούτε και αυτή η ενέργεια του υπουργείου Οικονομικών θα είναι σύννομη, με αποτέλεσμα να υπάρξει μαζικό πλέον κύμα προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σημειώνεται ότι στο σχετικό νόμο προβλέπεται η κατάσχεση ολόκληρου του ποσού και η δήμευση τους από τι ελληνικές αρχές.
Ωστόσο, το σημαντικό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι αυτή που θα πρέπει να δώσει λύση στο ζήτημα που έχει ανακύψει. Είναι αυτή που θα πρέπει να ενημερώσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό για το πως θα αντιμετωπίσει τις υποθέσεις αυτές. Ο Διοικητής της Αρχής θα λάβει την απόφαση του, ο οποίος δεν έχει δώσει δείγματα αδιαφορίας έναντι των αποφάσεων του ΣτΕ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα επιμείνει. θα συνεχίσει να επιμένει και δεν αποκλείεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία σε μία προσπάθεια να καθυστερήσει τις διαδικασίες και μόνο.
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι η σπουδή που δείχνουν πολλά στελέχη της κυβέρνησης στο θέμα των λιστών και των εμβασμάτων, τη στιγμή που τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή δείχνουν ότι είτε δεν γίνονται έλεγχοι, είτε οι ελεγκτές δεν βρίσκουν «ψωμί» σε αυτές.
Ειδικά για τη λίστα Μπόργιανς, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Από το 2015 μέχρι και τις 30 Απριλίου του 2017 είχαν ξεκινήσει έλεγχοι σε 214 υποθέσεις αλλά ολοκληρωθεί μόλις 11. Aπό τη λίστα αυτή εισπράχθηκαν μόλις 137 χιλιάδες ευρώ!
Στη δε λίστα Λαγκάρντ, που χρησιμοποιήθηκε στον πολιτικό διάλογο ακόμα και ως συνώνυμο της μεγάλης φοροδιαφυγής, από το 2014 έως σήμερα ξεκίνησαν έλεγχοι σε 519 υποθέσεις, και ολοκληρώθηκαν οι 210. Συνολικά εισπράχθηκαν μόνον 43,477 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, η κυβέρνηση είχε σηκώσει ψηλά τον πήχη υπολογίζοντας έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Δυστυχώς για όλους τα εισπραχθέντα από όλες τις λίστες και τα εμβάσματα δεν ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ.
Το ερώτημα που γεννάται όμως, είναι τι θα κάνει το νέο ελεγκτικό σώμα που δημιουργεί η κυβέρνηση υπό τους οικονομικούς εισαγγελείς εάν παραγραφούν οι υποθέσεις μέχρι το 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες η δημιουργία του σώματος ήταν μία ιδέα του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου!
(φωτογραφία: SOOC)