Το σχέδιο για ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης και στο 4ο τρίμηνο
Shutterstock
Shutterstock
Επιχείρηση «Χριστούγεννα»

Το σχέδιο για ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης και στο 4ο τρίμηνο

Για να μάθουμε την πορεία της οικονομίας στο 3ο τρίμηνο θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Η σχετική ανακοίνωση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή -η οποία θα αποκαλύψει και το αποτέλεσμα της τουριστικής περιόδου σε καθαρά οικονομικό επίπεδο- είναι προγραμματισμένο για τις 7 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες πριν την αλλαγή του χρόνου. Ποιο είναι το ζητούμενο; Να έχουμε φροντίσει μέχρι τότε να… διαψεύσουμε το ΔΝΤ που βλέπει στασιμότητα στο 4ο τρίμηνο και να επιβεβαιώσουμε την Τράπεζα της Ελλάδας και το ΙΟΒΕ που ανεβάζουν τον πήχη της ανάπτυξης στο 6% αντί για το 5,3% που είναι αυτή τη στιγμή ο επίσημος στόχος.

Το σχέδιο για να συμβεί αυτό περιλαμβάνει:

1.Επιμονή στο πρόγραμμα επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου -ενδεχομένως και με κάποιες τροποποιήσεις ανάλογα με την πορεία των διεθνών τιμών- ώστε να πληγεί όσο το δυνατόν λιγότερο η αγοραστική δυνατότητα των νοικοκυριών.

2.Έγκαιρη καταβολή της επιταγής ακρίβειας πριν από τα Χριστούγεννα ώστε η ένεση ρευστότητας να φτάσει στην αγορά την κατάλληλη στιγμή για τις αγορές των εορτών.

3.«Γκάζι» στις επενδύσεις και στις εκταμιεύσεις πόρων καθώς οι επενδύσεις μπορούν σε αυτή τη φάση να υποκαταστήσουν τη ζημιά από την ακριβή ενέργεια. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιδιωχθεί να τρέξουν πολλά προγράμματα όπως το εξοικονομώ νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, το πρόγραμμα επιδότησης για τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες αλλά και σειρά μεγάλων έργων. Το «στίγμα» θα επιδιωχθεί να δοθεί και την προσεχή Δευτέρα με τα επίσημα εγκαίνια του Ελληνικού παρουσία (εκτός απροόπτου) και του πρωθυπουργού.

4. Επιμονή στις «συμφωνίες κυρίων» με τους εκπροσώπους της αγοράς ώστε να μην ξεφύγει ακόμη περισσότερο το θέμα της ακρίβειας. Το ζητούμενο είναι από τον Οκτώβριο να αρχίσει η αντίστροφη πορεία στον πληθωρισμό και να κλείσει η χρονιά όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 9%.

Αν το ΑΕΠ κλείσει πάνω από το 6% (ήτοι πάνω από τα 210 δις. ευρώ σε ονομαστικούς όρους), η χώρα θα στείλει μήνυμα ταχύτερης απομείωσης του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Επίσης, είναι πολύ πιθανό ότι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για πιθανές διορθωτικές παρεμβάσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, το πρόβλημα με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου κίνησης έχει επιστρέψει. Μπορεί προς το παρόν να μην υπάρχουν τα 30 εκατ. ευρώ μηνιαίως για να επανέλθει η επιδότηση όμως αν το πρόβλημα διογκωθεί ακόμη περισσότερο, ας μην αποκλείουμε τίποτα.