Σχέδιο 120 ημερών καταστρώνουν οι τράπεζες για να περάσουν τα stress tests

Σχέδιο 120 ημερών καταστρώνουν οι τράπεζες για να περάσουν τα stress tests

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Τέσσερις μήνες, γεμάτους ένταση και προσπάθεια, έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες μέχρι το τέλος του έτους για να καταφέρουν να «κλειδώσουν» την κερδοφορία και να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες να αποφύγουν μία νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη νομοθέτηση όλων των εργαλείων για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, οι διοικήσεις των τραπεζών καταστρώνουν τα πλάνα τους για την επόμενη ημέρα και κυρίως για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου. Και αυτό γιατί στο ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τόσο ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, όσο και η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα λειτουργήσουν πλήρως από τον Σεπτέμβριο.

Στόχος των τραπεζών είναι στις τελευταίες 120 ημέρες του έτους να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο και να αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες πηγές για να βελτιώσουν τα οικονομικά τους στοιχεία. Πληροφορίες του liberal.gr, αναφέρουν ότι σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες προτίθενται να προχωρήσουν σε εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων για να τα χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρα στη διατραπεζική αγορά. Έχουν, μάλιστα, πραγματοποιήσει επαφές με οίκους αξιολόγησης για τις συγκεκριμένες εκδόσεις, καθώς το ενδιαφέρον είναι ήδη αξιοσημείωτο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι τράπεζες θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ρευστότητα με επιτόκιο της τάξης του 1,4%, που είναι χαμηλότερο από αυτό του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.  Από την πλευρά τους, οι ξένες τράπεζες βρίσκουν τις εν λόγω αποδόσεις κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές για να επενδύσουν μέρος της δικής τους ρευστότητας, σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή χαμηλά επιτόκια.

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι από την ημέρα που υπήρξε προκαταρκτική συμφωνία με τους δανειστές, οι εγχώριοι πιστωτικοί όμιλοι έχουν ήδη δει να αυξάνεται σημαντικά το ενδιαφέρον από ξένες τράπεζες για συναλλαγές ρέπος. Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα έχει νόημα μόνο αν σταθεροποιηθεί περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα και δεν υπάρξει κάποιο νέο επεισόδιο αβεβαιότητας. Βάσει του σχεδιασμού, θα προχωρήσουν σε εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων στο δ' τρίμηνο, χωρίς να είναι ακόμη το γνωστό το συνολικό ύψος των εκδόσεων.

Κερδοφορία και στόχοι

Η γενικότερη πεποίθηση είναι ότι αν οι ελληνικές τράπεζες πιάσουν τους στόχους που έχουν συμφωνήσει με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ, τότε δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα στα stress tests του 2018. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2017 οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα NPEs κατά 7,6 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2016 βρίσκονταν μπροστά από τον στόχο, άρα ξεκίνησαν το 2017 από καλύτερη αφετηρία αλλά το α' τρίμηνο ήταν απογοητευτικό και έτσι ο στόχος παραμένει δύσκολος.

Αναλυτής ξένου οίκου που καλύπτει τις τραπεζικές μετοχές και παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες των τραπεζών να περάσουν αλώβητες τα τεστ αντοχής, εκτιμά ότι το κλειδί για την επιτυχία είναι η επίτευξη κερδοφορίας. Αυτό θα σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα έχουν αυξημένες προβλέψεις και θα βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Ο ίδιος σημειώνει ότι τα καλυμμένα ομόλογα είναι από τα πρώτα εργαλεία που θα αξιοποιηθούν από τις ελληνικές τράπεζες για να επιστρέψουν στις αγορές κεφαλαίου, ωστόσο σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρα στη διατραπεζική. Η εκ νέου πρόσβαση των τραπεζών στη διατραπεζική δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να εγκαταλείψουν σταδιακά τον ακριβό ELA – από τον οποίο έχουν αντλήσει περί τα 42 δισ. ευρώ - και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο οι διοικήσεις των τραπεζών είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει πως αν δεν έκλεινε η αξιολόγηση έγκαιρα, θα βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη θέση με κίνδυνο ακόμη και να τιναχτούν όλα στον αέρα.

Από… Σεπτέμβριο τα «κόκκινα» δάνεια

Αναμφίβολα, το α' τρίμηνο θεωρείται εντελώς χαμένο. Τα «κόκκινα» δάνεια συνολικά στο σύστημα αυξήθηκαν, καθώς 8 στα 10 ρυθμισμένα εμφάνισαν νέες καθυστερήσεις λόγω της αβεβαιότητας. Ο Απρίλιος ήταν εμφανώς καλύτερος μήνας, ωστόσο η διαφορά αναμένεται από τον Μάιο.

Η Eurobank, που είναι η μόνη που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα α' τριμήνου, ανέφερε ότι βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των στόχων και στο α' τρίμηνο και στο σύνολο του έτους. Στο α' τρίμηνο ο συνολικός όγκος των NPEs μειώθηκε κατά 254 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 204 εκατ. ευρώ προήλθαν από διαγραφές δανείων και τα 33 εκατ. ευρώ από ρευστοποιήσεις ενέχυρων.

Από τον Σεπτέμβριο που θα «ξεμπλοκάρουν» οι πλειστηριασμοί, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τόσο οι ρευστοποιήσεις όσο και γενικότερα οι πληρωμές δανείων θα αυξηθούν καθώς θα έχουν στα χέρια τους ένα σημαντικό μοχλό πίεσης ο οποίος μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Επίσης, ο μηχανισμός εξωδικαστικού συμβιβασμού αναμένεται να δώσει τεράστια ώθηση στη διαχείριση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, αν και οι τράπεζες επιμένουν ότι χρειάζονται συγκεκριμένες προσαρμογές στο νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε την περασμένη Πέμπτη. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα αυξήσει τις επαφές στο προσεχές διάστημα για να κλείσει και αυτό το ζήτημα πριν τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο μηχανισμός. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι… μηχανές θα λειτουργούν στο φουλ από τον Σεπτέμβριο, όσο φτάνουμε στο τέλος του έτους, τόσο θα δοκιμάζεται το συνολικό πλαίσιο και θα υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα.