Σε νέα φάση η αγορά τηλεπικοινωνιών

Σε νέα φάση η αγορά τηλεπικοινωνιών

Περίοδος αλλαγών για τις τηλεπικοινωνίες με τους μεγάλους παίκτες να έχουν πάρει θέση και να προχωρούν στην επόμενη μέρα, ενώ στάση αναμονής υπάρχει για την Forthnet και την Cyta.

O ΟΤΕ προχώρησε στο λανσάρισμα κοινού ονόματος πολιτικής και εμπορικής μάρκας ως COSMOTE για τα προϊόντα σταθερής, κινητής και Internet του Ομίλου ΟΤΕ, ενώ η Vodafone παρουσίασε το Vodafone home.

Από την άλλη το μέλλον της Forthnet δεν έχει ακόμη καθορισθεί , παρά το γεγονός ότι ακόμη κάποιοι διατηρούν το ενδιαφέρον τους για αυτήν, ενώ μετέωρο είναι και το μέλλον της Cyta Hellas, και το κατά πόσον, πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει η πώλησή της.

Όσον αφορά στην πρώτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Γλαύκος Περσιάνης, μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίασης του Vodafone Home, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι η Vodafone διατηρεί στο ακέραιο το ενδιαφέρον της για τη Forthnet, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το ενδιαφέρον είναι ξεκάθαρο και η συνδρομητική τηλεόραση είναι ένας βασικός πυλώνας στον οποίο μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε περαιτέρω. Το ενδιαφέρον υπάρχει, είναι στρατηγικό, γιατί βλέπουμε την τάση για ολοκληρωμένες υπηρεσίες-κινητό, σταθερό, ίντερνετ και τηλεόραση μαζί. Έχουμε το Vodafone TV και βλέπουμε και τη Forthnet σαν ένα προϊόν το οποίο θα ήταν προφανώς ιδιαίτερα συμπληρωματικό. Σε αυτή τη φάση, δεν έχουμε ακόμα καταλήξει».

Εδώ και καιρό η τηλεπικοινωνιακή αγορά παρακολουθεί τα επεισόδια στο σήριαλ διάσωσης και μεταβίβασης της Forthnet και το μόνο που ακούγεται είναι διαβεβαιώσεις για το ενδιαφέρον.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι VODAFONE και WIND όσο και ο ΟΤΕ έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους και έχουν και οι δύο πλευρές ολοκληρώσει το due diligence δεν έχει υπάρξει κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος που ανήκει στην Deutsche Telecom, υπέβαλε στις 7 Ιουλίου του περασμένου χρόνου, μη δεσμευτική προσφορά ύψους 300 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της NOVA. Δέκα ημέρες μετά, η κοινοπραξία Vodafone και Wind κατέθεσαν κοινή μη δεσμευτική προσφορά, με αντίτιμο από 1,70 ευρώ έως 1,90 ευρώ ανά μετοχή.

Πληροφορίες από τον ΟΤΕ αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον για την Forthnet έχει παγώσει καθώς υπάρχει από τη μια η δυσαρέσκεια από τους χειρισμούς της διοίκησης, ενώ από την άλλη στο κομμάτι της Nova, εκτιμάται ότι πλέον έχει αποδυναμωθεί αισθητά στα δικαιώματα αναμετάδοσης αγώνων, την ώρα που ο ΟΤΕ έχει κερδίσει πόντους.

Παράλληλα και οικονομικά έχουν αλλάξει πολλά τόσο λόγω της ίδιας της εξέλιξης στα οικονομικά της Forthnet και στην διαπραγμάτευση με τις πιστώτριες τράπεζες που δεν έχει προχωρήσει, αλλά και γενικότερα λόγω της κατάστασης στην οικονομία.

Ωστόσο, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στην Κύπρο η διαδικασία για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη Cyta Κύπρου και με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν σε σχέση με την θυγατρική της στην Ελλάδα.

Πιθανοί ενδιαφερόμενοι θεωρούνται εταιρείες από το Ισραήλ και άλλες χώρες, αλλά και οι Deutsche Telekom – Vodafone (συνεργάζεται ήδη με τη Cyta για την κινητή τηλεφωνία) δύο εταιρείες με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα, κάτι που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς γύρω από την αποκρατικοποίηση του κυπριακού οργανισμού.

Το γεγονός ότι υπό ιδιωτικοποίηση βρίσκεται, όχι μόνο η Cyta Kύπρου, αλλά και η θυγατρική της στην Ελλάδα, έρχεται δια στόματος του προέδρου του οργανισμού κ. Χρίστο Πατσαλίδης ο οποίος μιλώντας ενώπιον της επιτροπής ελέγχου της Κυπριακής Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης της έκθεσης του 2014 της ελεγκτικής υπηρεσίας για τη Cyta ανέφερε ότι και η Cyta Hellas θα πρέπει να έχει την ίδια τύχη στη διαδικασία αποκρατικοποίησης με τη Cyta Κύπρου.

Τόνισε δε ότι η Cyta Hellas δεν πρέπει να στηρίζεται οικονομικά από τη μητρική εταιρεία και σημείωσε πως η Cyta Hellas κατέχει το 10% της ελληνικής αγοράς στην κινητή τηλεφωνία με 306 χιλ. πελάτες και υποστήριξε πως σύμφωνα με κάποια σενάρια, η αξία της ανέρχεται στα €150 εκ. και ότι θα διατεθεί προς πώληση με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία.

Η συμπερίληψη ή όχι της θυγατρικής Cyta Hellas στο πακέτο που θα προσφερθεί σε στρατηγικούς επενδυτές πιθανό να μετατραπεί σε καθοριστικό παράγοντα για την τιμή πώλησης της Cyta κατά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με την ιδιωτικοποίηση της Cyta να πλησιάζει, ακόμα δεν είναι σαφές ποια τμήματα του οργανισμού θα περιληφθούν στην ιδιωτική εταιρεία που θα ιδρυθεί και θα πωληθεί.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση του γενικού ελεγκτή, συνολικά €200 εκ. έχουν επενδυθεί στη Cyta Hellas από τότε που ιδρύθηκε το 2007 με την καθαρή αξία του ενεργητικού της κατά το τέλος του 2014 να διαμορφώνεται στα €0,8 εκ. μετά που η μητρική εταιρεία έπρεπε να τη στηρίξει το 2014, καθώς μέχρι το τέλος του 2013 η καθαρή θέση της έγινε αρνητική για πρώτη φορά (-€1,7 εκ.).

Οι ζημιές προ φόρων της Cyta Hellas το 2014 ανήλθαν στα €15,2 εκ. και το 2013 στα €17,9 εκ.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα επιχειρηματικά σχέδια που εκπονούνται ετησίως έχουν όλα αποδειχθεί λανθασμένα, καθώς η εταιρεία εμφανίζει πολύ χαμηλότερα έσοδα και μεγαλύτερες ζημιές από τις προϋπολογιζόμενες.

Σύμφωνα με το τελευταίο επιχειρηματικό σχέδιο, η εταιρεία αναμένεται να καταστεί κερδοφόρα το 2017 και να είναι σε θέση να λειτουργεί αυτόνομα το 2018, αλλά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου το περιγράφουν ως αρκετά φιλόδοξο.

Αντιόπη Σχοινά