Saxo Bank: Ανάλυση του Peter Garnry για το liberal.gr

Saxo Bank: Ανάλυση του Peter Garnry για το liberal.gr

Tου Peter Garnry*

Μετά από ακόμη μια καλή πορεία το Β΄τρίμηνο, οι παγκόσμιες μετοχές εμφανίζουν σημάδια επιβράδυνσης το Γ΄τρίμηνο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πτώση του παγκόσμιου ποσοστού μεταβολής χρηματοδότησης (credit impulse), η οποία ξεκίνησε μεν στην Κίνα αλλά επηρεάζει και τις ΗΠΑ.

Οι παγκόσμιες μετοχές είχαν ένα ακόμη καλό τρίμηνο. Οι μετοχές της Κίνας και των αναδυόμενων αγορών κατέγραψαν τα υψηλότερα κέρδη, ενώ ακολούθησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές λόγω των εισροών κεφαλαίου. Οι επενδυτές ανέκτησαν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρώπη, καθώς ο κεντρώος και φιλικός προς τις αγορές Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε μια καθαρή νίκη στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας τον Μάιο, ενώ το κόμμα του νίκησε για δεύτερη φορά στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο. Αυτό χάρισε στον Μακρόν την πιο ισχυρή εντολή για αναμόρφωση της γαλλικής κοινωνίας που έλαβε ποτέ πρόεδρος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Η ανοδική αγορά εμφάνισε τελικά ορισμένες ρωγμές, με τις μετοχές της Αυστραλίας και της Βραζιλίας να καταγράφουν μικρή πτώση. Ωστόσο αυτό ενδέχεται να είναι ένδειξη της επιβράδυνσης που αναμένεται στην Κίνα εξαιτίας του πιο αδύναμου ποσοστού μεταβολής χρηματοδότησης (credit impulse).

Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις προήλθαν από τους κλάδους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και ακινήτων, λόγω των χαμηλότερων μακροπρόθεσμων επιτοκίων, καθώς η αγορά δεν πείθεται από τις προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Μια πτωτική πορεία των επιτοκίων είναι προφανώς θετική εξέλιξη για τους κλάδους με το μεγαλύτερο χρέος. Ο κλάδος ενέργειας ήταν και πάλι ο μόνος κλάδος με αρνητική απόδοση. Τα τελευταία τρία τρίμηνα διατυπώσαμε αρνητικές εκτιμήσεις για τον συγκεκριμένο κλάδο – και θα παραμείνουμε αρνητικοί και στο Γ'' τρίμηνο. Οι αποτιμήσεις των μετοχών των εταιρειών ενέργειας εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν υπερβολικά υψηλές προσδοκίες για ανάκαμψη στις τιμές πετρελαίου.

Με τον κλάδο τεχνολογίας να καταγράφει 18% άνοδο από τις αρχές του έτους έως σήμερα, όλοι μιλούν για φούσκα. Τον Ιούνιο θυμηθήκαμε τη μεταβλητότητα όταν ο δείκτης NASDAQ 100 κατέγραψε ξαφνικά πτώση 4% σε δύο συνεδριάσεις. Ωστόσο ο κλάδος σύντομα προσέλκυσε νέους αγοραστές, καθώς παραμένει μία από τις λίγες πηγές ανάπτυξης στο τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον. Παρ'' όλα αυτά οι αποτιμήσεις των μετοχών του κλάδου τεχνολογίας δέχονται πιέσεις. Εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη των δεικτών δεν θα συνεχιστεί.

Εάν οι εκτιμήσεις μας για επιβράδυνση το Γ΄ τρίμηνο επαληθευτούν, τότε η υγεία, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ενδέχεται να είναι οι κλάδοι που θα παρουσιάσουν τις καλύτερες αποδόσεις.

Η μεταβολή χρηματοδότησης υποδεικνύει χαμηλότερη ανάπτυξη

Η βασική μας πρόβλεψη περί επιβράδυνσης συνδέεται με την πίστωση, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη οικονομία. Ολοένα και περισσότερα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η μεταβολή χρηματοδότησης (credit impulse) –δηλαδή η καθαρή ετήσια μεταβολή στις νέες πιστώσεις σε μια οικονομία– προηγείται της ανάπτυξης κατά ένα ή δύο τρίμηνα. Για να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η πίστωση, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στην Κίνα. Πριν από τη χρηματοοικονομική κρίση οι καθαρές νέες πιστώσεις αποτελούσαν το 19% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος μετά τη χρηματοοικονομική κρίση βρίσκεται στο 29%.

Η παγκόσμια μεταβολή χρηματοδότησης (credit impulse) έλαβε αρνητικό πρόσημο το Β' τρίμηνο, με σημείο εκκίνησης την Κίνα, τον Μάρτιο. Κατά συνέπεια, η εικόνα των μακροοικονομικών ήταν ανάμικτη το Β' τρίμηνο, ενώ ο πρόσφατος πληθωρισμός ήταν απογοητευτικός. Σε κάθε περίπτωση, για να κατανοήσουμε τον ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η χώρα αναμένεται να συμβάλει κατά 35% στην ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ τα επόμενα τρία χρόνια. Με την Κίνα να καταγράφει επιβράδυνση, εκτιμούμε ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών θα παρουσιάσουν επιτέλους υποαποδόσεις και ότι ο κλάδος πρώτων υλών θα βρεθεί υπό πίεση.

Η μεταβολή χρηματοδότησης (credit impulse) είναι αρνητική και στις ΗΠΑ. Συνεπώς μια επιβράδυνση το Γ΄τρίμηνο δεν θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη. Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να συμβάλει κατά 18% στην ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ τα επόμενα τρία χρόνια. Ως εκ τούτου, μια πιστωτική επιβράδυνση είναι προφανώς σημαντική για την παγκόσμια οικονομία.

Η Ινδία, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει την τρίτη μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το 2020, καταγράφει επίσης αρνητική πιστωτική ανάπτυξη. Η μόνη μεγάλη περιοχή με θετική μεταβολή χρηματοδότησης (credit impulse) είναι η Ευρώπη. Παραμένουμε θετικοί για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς αναμένουμε να συνεχιστούν οι εισροές κεφαλαίου.

Έχουν αποτέλεσμα τα Abenomics;

Ο ήλιος φαίνεται επιτέλους να ανατέλλει και πάλι πάνω από την Ιαπωνία, όπως είχαμε αναφέρει σε ανάλυσή μας τον Μάιο. Το ονομαστικό ΑΕΠ της Ιαπωνίας βρίσκεται τώρα πάνω από το προηγούμενο υψηλό του 1997, και η ετησιοποιημένη ανάπτυξή του σε σχέση με το Δ΄τρίμηνο του 2012 βρίσκεται στο 2,1% – σημαντικά υψηλότερα από το κόστος χρηματοδότησης της χώρας, γεγονός που αποτελεί βασικό μακροπρόθεσμο δείκτη βιωσιμότητας.

Η Ιαπωνία είχε να καταγράψει τόσο υψηλά ποσοστά ανάπτυξης από την περίοδο 1993-1998. Η ανεργία βρέθηκε στο 2,8% τον Απρίλιο –το χαμηλότερο ποσοστό από το 1994– πλησιάζοντας τα επίπεδα όπου ιστορικά ο πληθωρισμός καταγράφει άνοδο. Εάν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις του 2018. Την ίδια στιγμή, οι ιαπωνικές μετοχές αποτιμώνται 20% χαμηλότερα σε σχέση με τις αμερικανικές. Λόγω των βελτιούμενων μακροοικονομικών στοιχείων και των εν λόγω αποτιμήσεων, εστιάζουμε στις ιαπωνικές μετοχές.

Η επανάσταση των ηλεκτρονικών οχημάτων

Το 1990 υπήρξε έτος-σταθμός στην ιστορία των προσωπικών υπολογιστών και των προϊόντων λογισμικού, καθώς η Microsoft ξεπέρασε το όριο του 1 δισ. USD σε έσοδα. Στο τρέχον οικονομικό έτος η εταιρεία αναμένεται να καταγράψει έσοδα ύψους 96 δισ. USD. Πρόκειται για αθροιστικό ποσοστό ανάπτυξης 19% σε διάστημα 26 ετών.

Το 2013 αποτέλεσε μάλλον έτος-σταθμό για τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς τα έσοδα της Tesla ξεπέρασαν το όριο των 2 δισ. USD. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο σκεπτικισμός παραμένει, αλλά τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: το φαινόμενο Microsoft επαναλαμβάνεται στα ηλεκτρικά οχήματα και την αυτόνομη οδήγηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, τα ηλεκτρικά οχήματα μεγάλης εμβέλειας θα κοστίζουν περίπου 22.000 USD (σε σημερινούς όρους). Αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα θα είναι προσιτά ακόμα και στις αναδυόμενες οικονομίες. Εκτιμήσεις του οργανισμού Bloomberg New Energy Finance δείχνουν ότι το 35% όλων των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ηλεκτρικά. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή μπορεί εύκολα να αποδειχθεί πολύ χαμηλή. Όποιος συνεχίζει να αμφιβάλλει για τη στάση που υιοθετούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αρκεί να ρίξει μια ματιά στη Volkswagen. Η εταιρεία σχεδιάζει τη στρατηγική της με άξονα τα ηλεκτρικά οχήματα και υπόσχεται 20 νέα μοντέλα έως το 2020.

Πηγή: Bloomberg New Energy Finance

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν τα ηλεκτρικά οχήματα και η αυτόνομη οδήγηση τη ζήτηση πετρελαίου στο μέλλον. Οι τάσεις δείχνουν ότι η κατοχή αυτοκινήτου θα περιοριστεί σε λίγους εκλεκτούς (με τον ίδιο τρόπο που τα άλογα έχουν πλέον περιοριστεί στους πλούσιους) και η κατανάλωση βενζίνης θα καταβαραθρωθεί. Εάν ο τρέχον ρυθμός ανάπτυξης στα ηλεκτρικά οχήματα συνεχιστεί, τότε η ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα – ποσότητα περίπου ίση με το πλεόνασμα πετρελαίου το 2014.

Με άλλα λόγια, είναι πιθανό η επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων να προκαλέσει σοβαρή κρίση στη βιομηχανία πετρελαίου. Μήπως τελικά δεν θα στραφούμε ποτέ στο πετρέλαιο που βρίσκεται στα μεγάλα βάθη των ωκεανών;

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος αστάθμητος παράγοντας είναι η αυτόνομη οδήγηση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του αριθμού των αυτοκινήτων αλλά και να βελτιστοποιήσει την κατανάλωση βενζίνης, και έτσι να επισπεύσει τη μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο. Αν μας επιτραπεί μια πάρα πολύ μακροπρόθεσμη πρόβλεψη, τηρούμε αρνητικές προσδοκίες για τη βιομηχανία πετρελαίου και εκτιμούμε ότι το κεφάλαιο σε αυτόν τον κλάδο θα αποφέρει χαμηλές αποδόσεις στους μετόχους.

* Ο κ. Peter Garnry είναι ο Επικεφαλής Στρατηγικής Μετοχών της Saxo Bank.