Σ. Λεοντάρης: "Η  χώρα χρειάζεται νέο πλάνο για τις ελληνικές εξαγωγές"

Σ. Λεοντάρης: "Η χώρα χρειάζεται νέο πλάνο για τις ελληνικές εξαγωγές"

Την ανάγκη να καταρτιστεί ένα νέο πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο, για τις άμεσες ξένες επενδύσεις και για το εμπόριο, επισήμανε ο υπεύθυνος του εμπορικού τμήματος της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, Σωτήρης Λεοντάρης, στην ομιλία του στο 1ο Thessaloniki Summit.

Ο κ. Λεοντάρης, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη χάραξης μιας νέας στρατηγικής για τις ελληνικές εξαγωγές και τόνισε ότι η σταθερότητα του οικονομικού, φορολογικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, θα διευκολύνει σημαντικά το επιχειρείν. Ανέφερε, ότι με τη νέα στρατηγική θα πρέπει να ενεργοποιηθούν: ιδιωτικός τομέας, κεντρική κυβέρνηση, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ υπογράμμισε ότι οι ελληνικές πρεσβείες μπορούν να γίνουν κέντρα επιχειρηματικότητας και να "πουλάνε" Ελλάδα στο διεθνή χώρο. Πρότεινε να συμφωνηθεί και θεσπιστεί, σε επίπεδο διακομματικής, η θέση Γενικού Ειδικού Γραμματέα, που θα αναφέρεται στον πρωθυπουργό απευθείας, προκειμένου να λύνονται θέματα εξαγωγών και επενδύσεων.

Εξάλλου, η γενική διευθύντρια της Elvial, Ασημίνα Τζήκα, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των εξωστρεφών και συναλλαγματοφόρων επιχειρήσεων και της δημιουργίας υποδομών από την πολιτεία. Σημείωσε, ότι οι νέοι σήμερα, που αποτελούν τους πολίτες του αύριο, πρέπει να διδαχθούν ότι η επιχειρηματικότητα και το κέρδος είναι συστατικά της προόδου και όχι έννοιες ποινικοποιημένες. Αναφερόμενη στην Elvial, σημείωσε πως ενώ το 1990 η εταιρεία ξεκίνησε με τέσσερα άτομα και κεφάλαιο 1 εκατ. δρχ., 12 χρόνια μετά ξεκίνησε και πάλι από το μηδέν και δημιουργήθηκε μια επιχείρηση, οι εξαγωγές της οποίας το 2009 ήταν μόλις 25% και το 2016 ανήλθαν στο 70% του κύκλου εργασιών της.

Κατά 23% αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές στον Καναδά τα έτη 2013-2015

Αυξημένες σε ποσοστό 23% καταγράφηκαν οι ελληνικές εξαγωγές στον Καναδά, την περίοδο 2013-2015, τόνισε από την πλευρά του ο εμπορικός σύμβουλος της πρεσβείας του Καναδά στην Ελλάδα, David Mallette, προσθέτοντας ότι το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 115 εκατ.ευρώ και τα τρία κορυφαία εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα είναι οι ελιές, τα πετρελαιοειδή και το κρασί. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει και πλεόνασμα στην παροχή υπηρεσιών στον Καναδά, που ανέρχεται σε 297 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική και εμπορική συμφωνία του Καναδά με την Ευρωπαϊκή Ένωση (CETA), τόνισε ότι είναι η πιο "φιλόδοξη" και "πολυδιάστατη" που έχει συζητηθεί ποτέ και σημείωσε ότι από την πρώτη ημέρα που θα ξεκινήσει η εφαρμογή της θα μειωθούν σε ποσοστό 98% οι δασμοί, ποσοστό που θα φτάσει στο 99% όταν θα εφαρμόζεται πλήρως. Υπογράμμισε, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, η εμπορική συμφωνία, που συζητείται ακόμα, μπορεί να οδηγήσει σε ώθηση κατά 20% του διμερούς εμπορίου Καναδά - ΕΕ και σε ετήσια αύξηση 11,6 δισ.ευρώ στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Παράδεισος" επενδύσεων η ΠΓΔΜ,είπε ο αρμόδιος υπουργός Ξένων Επενδύσεων

Σε "επιχειρηματικό παράδεισο, από καταστροφή" μετεξελίχθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια η ΠΓΔΜ, ανέφερε ο υπουργός Ξένων Επενδύσεων της γειτονικής χώρας, Τζέρι Ναούμοφ, απαριθμώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας του για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι στην κατάταξη "Doing Business" της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2016, η ΠΓΔΜ είναι το δεύτερο καλύτερο μέρος στον κόσμο για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση και το πρώτο στην Ευρώπη. Επισήμανε, ότι η ανάπτυξη της οικονομίας στη γειτονική χώρα τρέχει με 4% και σημείωσε ότι η ανεργία μειώθηκε στο 23%, από 39% το 2006. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην πΓΔΜ, με 20.000 εργαζόμενους (6% του τοπικού εργατικού δυναμικού), που απασχολούνται σε 1.280 ελληνικές επιχειρήσεις. Τόνισε, δε, ότι 200 με 300 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη εγγραφεί στα μητρώα της γειτονικής χώρας και ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν στην αγορά της ΠΓΔΜ σύντομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα