Regling: Η Ελλάδα παραμένει ειδική περίπτωση

Regling: Η Ελλάδα παραμένει ειδική περίπτωση

Ο Klaus Regling μιλώντας για το ελληνικό πρόγραμμα σημείωσε πως βρίσκεται ακόμη στην αρχή της υλοποίησης του και υπογράμμισε «από τα 86 δισεκατομμύρια του προγράμματος μέχρι σήμερα προς την Ελλάδα έχουν διατεθεί 13 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία ήταν αναγκαία ώστε να ανταποκριθεί η χώρα σε πληρωμές. Όπως ανέφερε και ο κύριος Dijsselbloem υπάρχει όντως σημαντική πρόοδος από την ελληνική πλευρά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και σήμερα υπάρχουν 3 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα διατεθούν όταν τα απαιτούμενα μέτρα και οι αναγκαίοι στόχοι επιτευχθούν».

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στην αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε «οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι γεγονός πως είναι πιο ανθεκτικές από όσο είχε στην αρχή εκτιμηθεί και μοιραία θα χρειαστούν λιγότερα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση τους. Τα κεφάλαια που ο ESM έχει προβλέψει για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι υπεραρκετά ώστε οι ελληνικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν επαρκώς. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεδομένου πως αρχικώς είχαμε υπολογίσει πως θα απαιτηθούν 25 δισεκατομμύρια ευρώ για τις τραπεζικές ανάγκες σημαίνει πως τελικώς ο συνολικός δανεισμός της χώρας θα είναι μικρότερος. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι σαφέστατα καλή τόσο για την Ελλάδα η οποία θα χρειαστεί να δανειστεί λιγότερο αλλά είναι καλή είδηση και για τον ESM καθώς θα διατηρήσουμε σημαντικό μέρος των κεφαλαίων διαθέσιμα». Ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε πως τα 10 δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται ήδη σε ειδικό λογαριασμό αλλά θα είναι διαθέσιμα μόνο όταν όλες οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί από την πλευρά της χώρας μας. Ο κύριος Regling σημείωσε επίσης πως εκτιμά πως η εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού μπορεί να γίνει και εντός της εβδομάδας.

Αναφερόμενος στην απομείωση του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του ESM σημείωσε: «η απομείωση του χρέους είναι ένα ζήτημα το οποίο βρίσκεται στην ατζέντα των δανειστών και το εάν θα προχωρήσουν στην απομείωσή του είναι εξάρτηση των αναγκών αλλά και των μεταρρυθμίσεων. Η ονομαστική μείωση του χρέους είναι κάτι το οποίο αποκλείεται».

Ο κύριος Klaus Regling σημείωσε επίσης πως «τέσσερις από τις πέντε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα αποτελούν success stories. Η Ελλάδα είναι μία ειδική περίπτωση και μπορεί να γίνει το επόμενο success story εάν παραμείνει στην συμφωνημένη μεταρρυθμιστική τροχιά».