Πύργος Πειραιά: Από την εγκατάλειψη στην εμβληματική επιστροφή 

Πύργος Πειραιά: Από την εγκατάλειψη στην εμβληματική επιστροφή 

Ιστορική για όλο τον Πειραιά είναι η Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020, καθώς μετά από δεκαετίες παλινδρομήσεων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο κτήριο στην Ελλάδα και ήταν σε εγκατάλειψη πολλά χρόνια.

Ο Πύργος Πειραιά αποτελεί ένα εμβληματικό ακίνητο 24 ορόφων επί της Ακτής Ποσειδώνος, στο κέντρο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Έχει ύψος 84 μέτρα, «βλέπει» όλο τον Πειραιά και παρ’ ότι δεσπόζει σε όλο το λιμάνι εδώ και 47 χρόνια, δεν αξιοποιήθηκε ποτέ, για διάφορους λόγους.

Η ιστορία του κτιρίου είναι από τις πιο… τρανταχτές περιπτώσεις γραφειοκρατικής αγκύλωσης και αδιαφορίας, ίσως παγκόσμια. Πέρασαν έντεκα δημοτικές αρχές από το δήμο του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου, αλλά και δεκάδες εθνικές κυβερνήσεις και όμως, ουσιαστική πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του κτηρίου είτε δεν έγιναν, είτε έμειναν ημιτελείς.

«Η Prodea Investments και η Cante Holdings Ltd (κοινός επενδυτικός φορέας του Ομίλου Dimand κατά 65% και της EBRD κατά 35%) ανακοίνωσαν την υπογραφή από την ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού Piraeus Tower Α.Ε. (ως Παραχωρησιούχου) και του Δήμου Πειραιά, της σύμβασης παραχώρησης  για την αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διαχείριση του Πύργου. Η σύμβαση έχει διάρκεια 99 χρόνια και το αρχικό ετήσιο αντάλλαγμα είναι 1.010.000 ευρώ, ενώ το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments με αφορμή την επένδυση, τόνισε:

«Η ανάπτυξη του Πύργου Πειραιά είναι ένα εμβληματικό έργο, όχι μόνον για το μεγάλο λιμάνι, αλλά και για ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Είναι μια σημαντική επένδυση, που ενισχύει τη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια στη χώρα. Παράλληλα, όμως, συμβολίζει τη δυνατότητα υπέρβασης πολυετών εμποδίων μέσα από μια ισχυρή σύμπραξη μεταξύ της δημοτικής αρχής και του ιδιωτικού τομέα για μια κοινή προσπάθεια που φέρνει απτά αποτελέσματα».

Από αριστερά προς τα δεξιά: Τερέζα Μεσσάρη - Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Εργασιών, PRODEA Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός - Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου & Διευθύνων Σύμβουλος PRODEA Investments, Νικόλαος Δήμτσας - Διευθυντής CANTE Holdings Ltd  και Γενικός Διευθυντής Επενδύσεων της DIMAND, Άδωνις Γεωργιάδης - Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιάννης Μώραλης - Δήμαρχος Πειραιά, Δημήτρης Ανδριόπουλος - Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος DIMAND
 

Σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο

Στην Piraeus Tower Α.Ε. συμμετέχουν από κοινού η Prodea Investments σε ποσοστό 30% και η Cante Holdings Ltd σε ποσοστό 70%. Η Cante Holdings Ltd αποτελεί τον κοινό επενδυτικό φορέα του Ομίλου Dimand κατά 65% και της EBRD κατά 35%.

Η έναρξη της παραχώρησης σηματοδοτεί την πλήρη ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων, με 29.000 τ.μ. ανωδομής και 3.500 τ.μ. υπόγειους χώρους, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2023.

Το έργο, σε συνδυασμό με τις επενδυτικές δράσεις του Δήμου Πειραιά για την ανάπλαση της γειτονικής περιοχής του ακινήτου, αλλά και του ΟΛΠ στη λιμενική ζώνη, θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος, την αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά.

Αρ. Καρυτινός: Το υψηλότερο βιοκλιματικό κτήριο στη χώρα

Σχολιάζοντας τις ξεχωριστές ιδιότητες του κτιρίου, ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, προσθέτει πως «για την Prodea, η δημιουργία του ψηλότερου βιοκλιματικού κτηρίου γραφείων και καταστημάτων στην Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή εφαρμογή της βασικής αρχής αειφορίας που έχουμε ως εταιρεία. Διότι πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για τη χώρα μας: ο δρόμος της βιώσιμης ανάπτυξης στηριγμένης σε σημαντικές επενδύσεις που αξιοποιούν τα γεωοικονομικά πλεονεκτήματα του τόπου».

Θυμίζουμε πως η Prodea Investments είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 374 ακινήτων, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 1,3 εκατ. τ.μ. Εξ αυτών, 330 βρίσκονται στην Ελλάδα, 26 στην Κύπρο, 14 στην Ιταλία, δύο στη Βουλγαρία και δύο στη Ρουμανία. Η εύλογη αξία των ακινήτων ανέρχεται σε 2,22 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει ρευστότητα άνω των 100 εκατ. ευρώ που της επιτρέπει να συνεχίσει το επενδυτικό πρόγραμμά της και να πραγματοποιεί καινούριες επενδύσεις.

Το ιστορικό του κτηρίου

Η ανέγερσή του Πύργου ξεκίνησε το 1972 επί δημαρχίας Α. Σκυλίτση και φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζου. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975, ενώ το 1983 πήρε την εξωτερική του μορφή. Για πολλά χρόνια παρέμεινε ένα «κουφάρι» που δεν λειτούργησε ποτέ, εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν περιστασιακά ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα, τα γραφεία του Εθνικού Πειραιώς και διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες.
 


Πως θα γίνει η αξιοποίηση

Η επένδυση προγραμματίζεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των αναδόχων, θα ολοκληρωθεί σε δυόμισι περίπου χρόνια. Το τελικό σχέδιο αξιοποίησης, προβλέπει μεικτές χρήσεις γραφείων, καταστημάτων, χώρους ενημέρωσης και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά, πολυχώρο πολιτιστικών λειτουργιών, με χώρο εστίασης, γραφεία και εστιατόριο.

Το «πράσινο φως» στον δήμο Πειραιά να υπογράψει τη σύμβαση αξιοποίησής του με τον ανάδοχο έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού ολοκληρώθηκε ο απαιτούμενος προ συμβατικός έλεγχος. «Η εγκατάλειψη οδήγησε στην εικόνα ενός φαντάσματος στο κέντρο του Πειραιά. Στόχος μας ήταν αυτό το εμβληματικό κτήριο να ξαναπάρει ζωή και να αποτελέσει κόμβο επιχειρηματικότητας για την πόλη» τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Σε ένα πέπλο περσίδων μετατρέπει τις όψεις του κτιρίου το PILA Studio

Σε ένα δυναμικό ορόσημο που αντανακλά τη ζωηρή καθημερινότητα του Πειραιά φιλοδοξεί να μετατρέψει τον Πύργο το PILA Studio, που αναδείχθηκε νικητής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού όψεων για το κτίριο. Η πρόταση αφορά σ’ ένα πρωτοποριακό κτίριο που θα ενσωματώνει στρατηγικές προκειμένου να μειωθεί δραστικά η κατανάλωση ενέργειάς του.

Οι προσόψεις έχουν σχεδιαστεί σε συνάρτηση με την καθημερινή ζωή του Πειραιά – μια πόλη εξαιρετικά ζωντανή και μεγάλης έντασης – ενώ στόχος του σχεδιασμού είναι να προσφέρει εξωτερικούς χώρους που καλωσορίζουν επισκέπτες και προσωπικό.

Βελτιούμενη απόδοση σκίασης

Η όψη που προτείνεται από το PILA Studio αποτελείται από ένα σύστημα σκίασης κατακόρυφων και οριζόντιων περσίδων, το οποίο θα «αγκαλιάζει» τον όγκο του Πύργου. Κάθε κατακόρυφη περσίδα μετατοπίζεται οριζόντια από τον ένα όροφο στον άλλο, δημιουργώντας ένα μοτίβο σπείρας που τυλίγεται γύρω από το κτίριο.

Μάλιστα, η περιστροφή των περσίδων ρυθμίζεται για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης σκίασης και την ενίσχυση της πανοραμικής προβολής που προσφέρει το ακίνητο. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει μια ειδική επεξεργασία κάθε πρόσοψης ανάλογα με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις!

Ο σχεδιασμός είναι αποτέλεσμα μιας φιλόδοξης στρατηγικής βιωσιμότητας και εξοικονόμησης ενέργειας, στόχο στον οποίο έχει αναφερθεί και ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, επικεφαλής της Dimand.

«Μετά από σχολαστική μελέτη, οι κάθετες και οριζόντιες περσίδες του πύργου βαθμονομούνται με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 20% των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου. «Στους επόμενους 24 έως 30 μήνες ο Πύργος του Πειραιά θα είναι ένα κτίριο του 2022, με νέο αντισεισμικό σύστημα προστασίας και νέους κανόνες πυροπροστασίας, με 28.000 μέτρα ανωδομής και 4.000 μέτρα υπόγειο», είχε αναφέρει ο ίδιος πρόσφατα.