Προτάσεις υπουργών για αυξήσεις μισθών, προσλήψεις και νέες ρυθμίσεις

Προτάσεις υπουργών για αυξήσεις μισθών, προσλήψεις και νέες ρυθμίσεις

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Επιστροφή στη δεκαετία του ''80 και στις αλόγιστες παροχές προς όλους είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για να ανακόψει τη φόρα της Ν.Δ. προς τις εκλογές, και να αναστρέψει το εις βάρος της κλίμα.

Το μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί ανασύνταξη, οδηγώντας όμως όλη τη χώρα στο παρελθόν, στις εποχές που εκτόξευσαν το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

Κάθε υπουργός έχει κληθεί να υποβάλλει προτάσεις για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή μάλιστα που ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί η κατάργηση της διάταξης που προβλέπει περικοπές στις παλαιές συντάξεις έως και 18% αλλά και η εφαρμογή του πακέτου Τσίπρα όπως αυτό ανακοινώθηκε από το βήμα της ΔΕΘ.

Οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν, αυξήσεις μισθών στο δημόσιο, προσλήψεις σε δήμους και νοσοκομεία , νέα ρύθμιση οφειλών, παράταση του νόμου Κατσέλη, αύξηση του ακατάσχετου για τις αγρότες, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης. Όλα αυτά όμως για να υλοποιηθούν χρειάζονται χρήματα και χρήματα δεν υπάρχουν για τις προτάσεις αυτές. Ακόμα και για τη νέα ρύθμιση οφειλών οι θεσμοί θέλουν, η κυβέρνηση να κρατήσει τμήμα του υπερπλεονάσματος καθώς το πρώτο χρόνο εφαρμογής της θα δημιουργήσει υστέρηση στα δημόσια ταμεία.

Αλλά πώς να κρατήσει χρήματα η κυβέρνηση τη στιγμή που έχει υποσχεθεί τόσα πολλά και δεν φτάνουν καλά, καλά  για να χρηματοδoτηθεί η διατήρηση των συντάξεων. Είναι ενδεικτικό ότι Αθήνα και Ευρωπαίοι έχουν διαφορές ως προς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά την περικοπή των συντάξεων. Συγκεκριμένα, η Αθήνα υποστηρίζει ότι με διατήρηση των συντάξεων και εφαρμογή του πακέτου Τσίπρα το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί το 2019 στο 3,6% του ΑΕΠ, ενώ οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι αυτό θα πέσει στο 3,2% του ΑΕΠ δηλαδή, διαφορά περίπου 720 εκατ. ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που το πακέτο Τσίπρα γι το 2019 κοστίζει περίπου 770 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με τους υπολογισμούς των Ευρωπαίων δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, του επιδόματος ενοικίου κ.λ.π. Εκτός και εάν μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση παρουσιάσει στοιχεία που να αποδεικνύουν το αντίθετο .

Όπως γίνεται αντιληπτό η παροχολογία και οι υποσχέσεις για ελαφρύνσεις, ακατάσχετους λογαριασμούς στα επίπεδα των 10.000 ευρώ, ανήκουν στη σφαίρα τη φαντασίας.

Όπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών το μόνο μέτρο το οποίο ήδη συζητείται με τα τεχνικά κλιμάκια είναι αυτό της νέα ρύθμισης για τα χρέη τόσο στα ασφαλιστικά ταμεία όσο και στην εφορία. Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, μπλοκάκια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, καθώς και επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό είναι βιώσιμες αλλά δεν πληρούσαν την προϋπόθεση να υπάρχει δηλαδή τουλάχιστον σε μία χρήση κερδοφορία.

Σε κάθε περίπτωση για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να εξυπηρετούνται κανονικά οι υποχρεώσεις του τρέχοντος έτους ή τουλάχιστον να έχουν τακτοποιηθεί μέχρι την έναρξη της έκτακτης ρύθμισης που θα ισχύσει για χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2018.