Προς τα πού θα κινηθούν τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών;

Προς τα πού θα κινηθούν τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών;

Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, στις ειδήσεις που έρχονται από το μέτωπο της Ουκρανίας, στα νέα που διαρρέουν από τις αρχικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές, στην έκρηξη των τιμών των καυσίμων, των βιομηχανικών ορυκτών και των πρώτων υλών, καθώς και στην κλιμάκωση των κυρώσεων και στις οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από αυτές.

Με κάθε ανακοίνωση, τα επενδυτικά στοιχήματα παίρνουν φωτιά και η πιθανότητα εμφάνισης νέων μαύρων κύκνων αυξάνεται, ειδικά μετά τις πρωτοφανείς σε βάθος και έκταση κυρώσεις, που επιβλήθηκαν στους Ρώσους ολιγάρχες, στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα και στο ρωσικό επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Η κατάρρευση που υπέστη το ρούβλι, το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Μόσχας από τις 25 Φεβρουαρίου και η αχρήστευση των ρωσικών δολαριακών διαθεσίμων και του χρυσού, που βρίσκονται στις Δυτικές τράπεζες, δημιουργούν ασφυξία στη Ρωσική οικονομία. Ωστόσο, η Ρωσία δεν βρίσκεται απομονωμένη, σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Αποτελεί τμήμα της παγκοσμιοποίησης. Όχι πολύ σημαντικό, αλλά ούτε και ασήμαντο. Οπότε η Ρωσία επηρεάζει με τη σειρά της τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα, ειδικά όταν παράγει το 10% του πετρελαίου, προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου, που έχει ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση και παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός σιτηρών και λιπασμάτων στον πλανήτη.

Οπότε η Ρωσία, διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση του παγκόσμιου πληθωρισμού.

Στο ακόλουθο διάγραμμα από το US Bureau of Economic Analysis, που δημοσίευσε το Bloomberg, βλέπουμε τη ραγδαία και αδιάκοπη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που αποτελεί εν πολλοίς τον χάρακα, με τη βοήθεια του οποίου θα πρέπει να σχεδιαστεί η πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, οι κεντρικές τράπεζες US Fed, BoE και η ECB, είχαν αποφασίσει να προβούν σε μια σειρά από αυξήσεις στα επιτόκια, με σκοπό να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό και να βάλουν ένα φρένο στην ανάπτυξη.

Ωστόσο, μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Η ανάπτυξη τίθεται υπό αμφισβήτηση, από ένα σύνολο αιτιών, όπως είναι οι ζημίες από τις αποχωρήσεις των ενεργειακών και τραπεζικών κολοσσών από τη Ρωσία και τις ρευστοποιήσεις των μετοχών τους ή των συμμετοχών τους, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των αγροτικών προϊόντων, η περαιτέρω στρέβλωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και φυσικά η εκτόξευση του αστάθμητου παράγοντα του ρίσκου.

Έτσι οι αναλυτές πλέον εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα φανούν πιο φειδωλές στον αριθμό των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων. Μετέβαλαν τις εκτιμήσεις τους μέσα με μόλις μια εβδομάδα, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων.

Στον ακόλουθο πίνακα, στη γαλάζια στήλη φαίνονται οι εκτιμήσεις που έγιναν την 14η Φεβρουαρίου και στην μπλε στήλη οι αντίστοιχες εκτιμήσεις της 28ης Φεβρουαρίου 2022.

Όπως παρατηρούμε, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι αυξήσεις της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Fed, θα είναι συνολικά 5, των 25 μονάδων βάσης, δηλαδή 5 από 0,25% εκάστη, αντί για 6 των 25 μονάδων βάσης, που εκτιμούσαν πριν από μια εβδομάδα.

Οι αναλυτές αναμένουν αντίστοιχα από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ΒοΕ, 4 αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης, από 6 των 25 μονάδων βάσης, που εκτιμούσαν προ επταημέρου.

Και τέλος αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ECB, 1 αύξηση των 10 μονάδων βάσης από 5 αυξήσεις των 5 μονάδων βάσης.

Όπως είδαμε ειδικά στην Ευρωζώνη, τα οικονομικά απόνερα του πολέμου υπολογίζεται ότι θα είναι πολύ πιο ισχυρά, οπότε εκτιμάται ότι η ECB δεν θα προσπαθήσει να βάλει φρένο στην ανάπτυξη, που πιθανότατα θα κλονιστεί.

Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις για την κατάληξη του ύψους των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών στα τέλη του 2022. Και πάλι, εμφανίζεται η εκτίμηση για μια μετριοπαθή άνοδο από τη Fed και την BoE και μείωση από την ECB.

Το επιτόκιο της Fed υπολογίζεται στο 1,50% από 1,75% που ήταν η προ μιας εβδομάδας εκτίμηση, το επιτόκιο της BoE στο 1,50% από 2,00% και το επιτόκιο της ECB στο -0,40% από 0,00% προ επταημέρου.

Είναι φανερό ότι τα δεδομένα για τις επιτοκιακές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, αναμένεται να μεταβληθούν. Ο πόλεμος που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία θα έχει τόσο βραχυχρόνιες, όσο και μακροχρόνιες επιπτώσεις, οπότε οι πάντες, από τις κεντρικές τράπεζες μέχρι τις κυβερνήσεις και από τις επιχειρήσεις μέχρι τους επενδυτές, προσαρμόζονται στα τρέχοντα δεδομένα. Ο χρόνος είναι πιο πυκνός και οι μεταβολές είναι πολύ πιο σημαντικές και καταλυτικές.

Παρακολουθούμε από κοντά τις μεταβολές, για να δούμε το κόστος χρήματος των επιχειρήσεων και την πορεία των τραπεζών που στήριζαν τα business plans τους για το 2022, πάνω στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού των δανειοληπτών.