Πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων 9 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες

Πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων 9 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες

Να μιμηθεί ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε στην Ιταλία και να προσφέρει έως και 9 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις, ώστε οι ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν ένα δυνατό χρηματοδοτικό εργαλείο στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από τα NPLs, σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. 

Ο στόχος ποιος άλλος; Να χρηματοδοτήσουν τα κόκκινα δάνεια με έναν πολύ πιο φθηνό τρόπο από τον σημερινό.

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάνω στο ζήτημα, καθότι στις ιδιωτικές συζητήσεις που διεξάγονται, πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρουν αντιρρήσεις. υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια πρωτοβουλία στην ουσία θα αποτελούσε κρατική ενίσχυση.

Αυτό άλλωστε ήταν και το «αγκάθι» πάνω στο οποίο είχε σκοντάψει η συγκεκριμένη ελληνική πρόταση και κατά το πρώτο «λανσάρισμά» της πριν περίπου ένα χρόνο από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση.

Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται όχι μόνο ότι την ξαναρίχνει στο τραπέζι, αλλά ότι έχει σαν προτεραιότητα την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης πριν την σύσταση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Νοέμβριο.

Αν πάντως η Ελλάδα καταφέρει να αποσπάσει την έγκριση, το πρόγραμμα των κρατικών εγγυήσεων –κάτι σαν καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων- θα εξασφαλίσει ένα σημαντικό δέλεαρ, χάρη στο οποίο οι δανειστές θα τις χρησιμοποιούν ώστε να υποστηρίξουν τις τιτλοποιήσεις των χαρτοφυλακίων των κόκκινων δανείων.

Το χρέος θα μεταφέρεται σε έναν ειδικό λογαριασμό και κατόπιν θα εκδίδονται senior, mezzanine and junior bonds. Τα senior ομόλογα θα εξασφαλίζονται από το ελληνικό δημόσιο και θα παραμένουν στα βιβλία των τραπεζών.

Η όλη ιδέα βασίζεται στο ιταλικό πρόγραμμα γνωστό ως GACS, το οποίο υποστήριξε πέρυσι τις τιτλοποιήσεις 65 δισ. ευρώ.

Μαίρη Βενέτη