Προειδοποίηση για «φούσκα» στα εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ

Προειδοποίηση για «φούσκα» στα εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ

Την ανησυχία του για την ταχεία αύξηση των εμπορικών ακινήτων εξέφρασε ο πρόεδρος της Fed της Βοστώνης, Eric Rosengren, προσθέτοντας το όνομά του στη λίστα των Κεντρικών Τραπεζίτων που έχουν εκφράσει αντίστοιχες ανησυχίες για τον κλάδο των ακινήτων με τα επιτόκια κοντά στο μηδέν. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο MarketWatch, τον προηγούμενο μήνα την ίδια άποψη είχε εκφράσει και ο πρόεδρος της Fed του San Francisco, John Williams.

Με τις τιμές των επιτοκίων τόσο χαμηλά, οι επενδυτές αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις και λαμβάνουν μεγαλύτερα ρίσκα, χωρίς όμως να προετοιμάζονται για την ημέρα που θα αυξηθούν τα επιτόκια.

Οι πρώτες ενδείξεις αυτής για αυτό το «κυνήγι αποδόσεων» εμφανίζονται ήδη στην αγορά των ακινήτων, δήλωσε ο Rosengren σε ομιλία του στο Portsmouth, πόλη στο Rhode Island των ΗΠΑ. Οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί ραγδαία, παρά τη μέτρια αύξηση του ΑΕΠ από το τέλος της ύφεσης και έπειτα.

«Όταν ο αριθμός των γερανών που παρατηρούνται σε μια σύντομη βόλτα σε μια πόλη όπως η Βοστόνη φτάνει σε διψήφιο αριθμό, όπως συμβαίνει σήμερα, αξίζει να αναλογιστούμε τη βιωσιμότητα της εν λόγω ανάπτυξης.»

«Ιδιαίτερα δεδομένου του ρόλου των εμπορικών ακινήτων που έπαιξαν στην οικονομική ύφεση στη Νέα Αγγλία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, η εξέλιξη των τιμών των εμπορικών ακινήτων θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά», είπε.