field_kentriki_fotografia
Premia: Δυναμικές επενδύσεις 54 εκατ. ευρώ - Που θα διοχετευθεί το ομολογιακό

Νέες επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία ύψους 53,9 εκατ. ευρώ, αποπληρωμή υφιστάμενου ομολογιακού δανείου και κεφάλαιο κίνησης θα χρηματοδοτήσουν τα νέα κεφάλαια, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να αντλήσει η Premia μέσω της επικείμενης ομολογιακής έκδοσής της, της πρώτης για τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας προσφοράς.

Η Δημόσια Προσφορά θα ξεκινήσει την 19 Ιανουαρίου  και θα ολοκληρωθεί την 21 Ιανουαρίου. Μία ημέρα πριν, στις 18 Ιανουαρίου, θα γίνει η ανακοίνωση του εύρους απόδοσης, ενώ για τις 26.01.2022 προγραμματίζεται η έναρξη διαπραγμάτευσης των Ομολογιών στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α.

Στρατηγικός στόχος της εταιρείας ακινήτων είναι ο εμπλουτισμός του χαρτοφυλακίου της με νέα ακίνητα logistics, κατοικίες, εμπορικούς χώρους, χώρους περίθαλψης και κτήρια εκπαίδευσης. Σημειώνεται ότι η Premia  προχωράει στην έκδοση ομολογιακού έχοντας ήδη, μέσα σε 1,5 έτος,  καταφέρει τρεις επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εντυπωσιακή άνοδο των οικονομικών της μεγεθών, σημαντική και ταχύτατη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της.

Πού θα διατεθούν τα 100 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Premia, ποσό 39,6 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την πλήρη αποπληρωμή δανείου ισόποσης αξίας (39,3 εκατ. ευρώ). Επίσης, περίπου 54 εκατ. ευρώ (53,9), θα κατευθυνθούν, σε ορίζοντα διετίας, σε νέες επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία, ενώ 3 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών.

Η εταιρεία εκτιμά ότι το 2021 τα έσοδα από μισθώματα θα αυξηθούν λόγω της ένταξης 11 πλήρως μισθωμένων ακινήτων με συνολικά ετησιοποιημένα μισθώματα ποσού περίπου 7.3 εκατ. ευρώ ή 7,7 εκατ. ευρώ (εάν ληφθεί υπόψιν η αλλαγή στο ετήσιο μίσθωμα που αφορά το μισθωτή «Seagull S.A.» από την αρχή της φετινής χρονιάς).

Το δείγμα γραφής των επενδυτικών προθέσεων της εταιρείας φαίνεται και από τα αναφερόμενα στο ενημερωτικό δελτίο, καθώς η Premia  τον περασμένο Δεκέμβριο απέκτησε αυτοτελές ακίνητο 58 εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments) στον Πειραιά (περιοχή Αγ. Διονυσίου), συνολικού εμβαδού 3.600 τ.μ., τα οποία είναι εκμισθωμένα στην εταιρεία Teleperformance Hellas μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου 2033.  Τον ίδιο μήνα υπέγραψε προσύμφωνα για την απόκτηση πολυκατοικιών που λειτουργούν ως φοιτητικές εστίες στην Κυψέλη, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για φοιτητική εστία 19 διαμερισμάτων που ανήκει στην «Κυψέλη Student Studios», πολυκατοικία 49 διαμερισμάτων (“Πάτρα Student Studios”) και για κτήριο 85 διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη (Valor properties).

Η εταιρεία σχεδιάζει, μέχρι το τέλος του 2026, να έχει στην κυριότητά της ένα χαρτοφυλάκιο αντιστοίχων ακινήτων συνολικής δυναμικότητας της τάξεως των 1.000 διαμερισμάτων.

Επίσης, η Premia υπέγραψε ένα ακόμη προσύμφωνο από κοινού με την Arcela Investments Ltd (ανήκει στην Dimand) για την απόκτηση της εταιρείας «Iq Karela». H τελευταία έχει στην κυριότητά της ένα ακίνητο που βρίσκεται στη θέση Πούσι Λέδη στην Παιανία με έκταση 23 στρέμματα επί του οποίου έχει ανεγερθεί κτίριο.

Όπως αναφέρεται, στο ενημερωτικό δελτίο ο όμιλος Premia Properties κατά την 30.09.2021 διαθέτει συνολικά δεκαέξι (16) επενδυτικά ακίνητα, εκ των οποίων δώδεκα (12) είναι πλήρως μισθωμένα, συνολικής εκτιμηθείσας αξίας 131,566 εκατ. ευρώ (με ημερομηνία εκτίμησης την 30.06.2021).

Τα τελευταία περιλαμβάνουν αποθήκες (logistics) στην ευρύτερη περιοχή του Ασπρόπυργου/ Ελευσίνας Αττικής, και στην περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη. Αυτά μισθώνονται σε μεγάλους ομίλους λιανεμπορίου (π.χ. Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ, ΜΕΤΡΟ), εταιρείες logistics (π.χ. Seagull, Medlog, Synergy In Supply Chain) και μεγάλες εταιρείες τροφίμων/καταναλωτικών αγαθών (π.χ. Friesland Campina Hellas, Henkel Hellas). Επίσης, το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει δύο κτήρια σούπερ μάρκετ, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται στην περιοχή της Παιανίας Αττικής (μισθωμένο στην ΑΒ Βασιλόπουλος) και το άλλο βρίσκεται στην Κατερίνη (μισθωμένο στη Σκλαβενίτης). Διαθέτει ακόμη κατάστημα μισθωμένο στην Praktiker, όπως και το κτήριο επιπλωμένων διαμερισμάτων στον Πειραιά που είναι μισθωμένο στην Teleperformance.

Ως προς τα επενδυτικά ακίνητα τα οποία παραμένουν κενά, η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι αυτά δύνανται να χρησιμοποιηθούν ή να διαμορφωθούν (ανακαινίζοντας/διαμορφώνοντας τις υφιστάμενες ή αναγείροντας νέες κτιριακές εγκαταστάσεις) ώστε να χρησιμοποιηθούν ως χώροι γραφείων, χώροι αποθήκευσης (logistics), βιομηχανικοί χώροι ή οικιστικά συγκροτήματα, επιδιώκοντας, κατόπιν της διαμόρφωσης αυτών, προσδοκώμενα έσοδα μέσω της εκμίσθωσης ή πώλησης αυτών.

Περαιτέρω, μέσω της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας JPA, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στον κλάδο της διαχείρισης σχολικών μονάδων δυνάμει της Σύμβασης ΣΔΙΤ (Partnership Agreement) μεταξύ της JPA με την ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. αναφορικά με τη λειτουργία και συντήρηση 10 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Αττικής για 25 έτη (έως το 2041).

Τα επενδυτικά ακίνητα του Ομίλου (μισθωμένα και μη), τα οποία βρίσκονται στον νομό Αττικής αναλογούν στο 80,7% της συνολικής αξίας αποτίμησης του χαρτοφυλακίου ακινήτων με ημερομηνία 30.06.2021, ενώ τα μισθωμένα μόνο επενδυτικά ακίνητα του Ομίλου, τα οποία βρίσκονται στον νομό Αττικής αναλογούν στο 75,0% της συνολικής αξίας αποτίμησης του χαρτοφυλακίου των μισθωμένων ακινήτων με ημερομηνία 30.06.2021. Επιπλέον, η πλειονότητα των μισθωμένων επενδυτικών ακινήτων είναι επαγγελματικά ακίνητα – αποθήκες logistics.

Σημειώνεται ότι, κατά την 30.06.2021, πλην τεσσάρων μισθωμένων ακινήτων εκ των δώδεκα μισθωμένων, όλα τα υπόλοιπα επενδυτικά ακίνητα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Ασπρόπυργου Αττικής, η οποία σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η εταιρεία «Arbitrage Real Estate Advisors» με τίτλο «Greek Logistics and Industrial Real Estate» (Μάιος 2020)3 αποτελεί τη βιομηχανική περιοχή με την υψηλότερη εμπορική δραστηριότητα στην Αττική.

Οι βασικοί μέτοχοι του Εκδότη, ήτοι μέτοχοι με ποσοστό >5%, είναι: (α) η εταιρεία Sterner Stehnus Greece (41,62% των μετοχών), (β) η Fastighets AB Balder (17,22% των μετοχών), (γ) η εταιρεία Nequiter (10,70% των μετοχών) και (δ) η εταιρεία ΝΟΕ (7,86% των μετοχών).

Η Εταιρεία, σύμφωνα με το ενημερωτικό,  στοχεύει στην μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.