Πού θα πάνε τα λεφτά από την πάταξη της φοροδιαφυγής
Shutterstock
Shutterstock

Πού θα πάνε τα λεφτά από την πάταξη της φοροδιαφυγής

Το παρατεταμένο καλοκαίρι κρατά στα ύψη τα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο που θα δημοσιευτούν την επόμενη εβδομάδα θα επιτρέψουν στο οικονομικό επιτελείο να διαθέσει πρόσθετους πόρους έως το τέλος του χρόνου για να αντιμετωπιστεί το φλέγον θέμα της ακρίβειας.

Όσο για το 2024, το υπουργείο Οικονομικών θα εγγράψει τα πρόσθετα έσοδα από το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων και με αυτά θα χρηματοδοτήσει τριπλή παρέμβαση στέλνοντας μήνυμα ότι από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μπορεί να προκύψει «μέρισμα» για την κοινωνία: Πρώτη παρέμβαση, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος η οποία θα αφαιρέσει φορολογικά βάρη άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Δεύτερη παρέμβαση, η διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές και στην εστίαση που θα διατηρήσει -μεταξύ άλλων- την τιμή του εισιτηρίου των μέσων μεταφοράς στα 1,2 ευρώ. Και 3η παρέμβαση, η περαιτέρω αύξηση των δαπανών για την υγεία και για την παιδεία.  

Μέσα στα επόμενα 24ωρα, το οικονομικό επιτελείο θα οριστικοποιήσει δύο ποσά. Το πρώτο αφορά στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί τα Χριστούγεννα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Τα σενάρια είναι δύο: επιταγή ακρίβειας και πίστωση επιπλέον ποσού στις κάρτες του market pass (ή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων).

Τα καλά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, φαίνεται να δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 250-300 εκατ. ευρώ ο οποίος θα χρηματοδοτήσει τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Το δεδομένο ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα αφορούν σε μέτρα τα οποία θα έχουν εκταμιευτεί μέχρι το τέλος του χρόνου δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα. Εκτός από το πολιτικό και οικονομικό κίνητρο -να πέσουν τα λεφτά στην αγορά πριν από τις γιορτές- υπάρχει και το δημοσιονομικό: η δαπάνη να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2023 που έχει πιο «χαλαρό» δημοσιονομικό στόχο.

Το δεύτερο ποσό έχει να κάνει με τη δημοσιονομική απόδοση που μπορεί να έχει το νέο στοίχημα φορολόγησης των αυτοαπαχολούμενων.

Η «μεικτή» απόδοση του μέτρου μπορεί να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ αλλά το οικονομικό επιτελείο θα κάνει πιο συντηρητική πρόβλεψη για να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%. Αυτά τα χρήματα θα χρηματοδοτήσουν:

1. Τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όσους δηλώνουν κέρδη πάνω από το ελάχιστο όριο που θα θεσπιστεί και 25% για όσους μπαίνουν στο όριο.

2. Την αύξηση των δαπανών για υγεία και παιδεία. Με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού αναμένεται να εξηγηθεί ακριβώς στην κοινωνία τι θα γίνουν οι πόροι από τους πρόσθετους φόρους και

3. Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σίγουρα στις μεταφορές  ώστε τα εισιτήρια να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα και, εφόσον βρεθούν οι επιπλέον πόροι και στην εστίαση. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να «κλειδώσουν» οι μειωμένοι συντελεστές ώστε να μην τίθεται θέμα ανανέωσης κάθε έξι μήνες όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Άλλωστε, μόνιμου χαρακτήρα είναι το μέτρο της αύξησης της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων, μόνιμου χαρακτήρα μπορεί να είναι και η μείωση του ΦΠΑ.