Πότε θα αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ - Όλα τα σενάρια

Πότε θα αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ - Όλα τα σενάρια

Η σημερινή είναι η πιο κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας… έως την επόμενη. Με τον πληθωρισμό να αρνείται να υποχωρήσει στον πρώτο μήνα του 2022, η Κριστίν Λαγκάρντ δέχεται ακόμη πιο ισχυρές πιέσεις να φέρει πιο κοντά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την αύξηση των επιτοκίων.

Αν και δεν αναμένεται σημαντική ανακοίνωση στη συνέντευξη τύπου, οι αγορές περιμένουν από τη Γαλλίδα να δώσει μία γεύση του πώς θα ενεργήσει η ΕΚΤ για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Πριν λίγες εβδομάδες η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών ήθελε την ΕΚΤ να προχωρά στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο του 2023 ή λίγο νωρίτερα. Όμως η «επιμονή» του πληθωρισμού άλλαξε τα πράγματα. Πλέον, η Λαγκάρντ αναγκάζεται να δείχνει πιο θορυβημένη – αλλά όχι πανικοβλημένη – και ταυτόχρονα προσπαθεί να αποκρούσει τις πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022.

Ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πως δεν είναι ένα εντελώς παροδικό φαινόμενο, όπως παρουσιαζόταν μέχρι πρότινος και αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος της φετινής χρονιάς. Είναι ικανή αυτή η συνθήκη να επισπεύσει τη σύσφιξη;

Ας δούμε τα διαφορετικά σενάρια για τη στάση που θα κρατήσει αύριο η Λαγκάρντ και τις εξελίξεις που αυτά μπορούν να δρομολογήσουν, με βάση τις εκτιμήσεις της ING:

Η σημερινή στάση της ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός θα εξασθενήσει το 2022 και θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% έως το 2024 (που είναι ο ορίζοντας των προβλέψεων). Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, ωθούμενη από την αυξημένη ζήτηση, ενώ δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια πριν το 2023. Το PEPP θα τερματιστεί τον Μάρτιο του 2022 και στη συνέχεια θα ενισχυθεί το APP, το οποίο θα συρρικνωθεί κατά 20 δισ. ευρώ μηνιαίως από τον Οκτώβριο.

Βασικό σενάριο: Η ΕΚΤ θα βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση για τον πληθωρισμό. Ο δομικός πληθωρισμός θα αρχίσει να εξασθενεί από το τέλος του 2022. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός και η πανδημία συνεχίζουν να την απειλούν. Δεν θα γίνει καμία αύξηση επιτοκίων το 2022 και η πρώτη αύξηση θα λάβει χώρα αμέσως μετά το τέλος του APP. Οι αγορές ομολόγων θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2022. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα κινηθεί προς το επίπεδο των 1,12 δολαρίων.

Αν επικρατήσουν τα «περιστέρια»: Ο πληθωρισμός θα «διορθώσει» το 2022 και δεν θα ξεπεράσει τον στόχο του 2% στο σύνολο του ορίζοντα των προβλέψεων. Οι ενεργειακές τιμές και η Όμικρον αποτελούν σημαντικούς κινδύνους για την οικονομία. Δεν θα γίνει καμία αύξηση επιτοκίων το 2022 και η πρώτη αύξηση θα λάβει χώρα αμέσως μετά το τέλος του APP, το οποίο μπορεί να συνεχιστεί και το 2023. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα κινηθεί προς το επίπεδο των 1,1150 δολαρίων.

Αν επικρατήσουν τα «γεράκια»: Δεν αναμένεται πλέον εξασθένηση του πληθωρισμού μέσα στο 2022. Η ανάκαμψη συνεχίζεται και οι κίνδυνοι είναι περιορισμένοι. Ακόμη και αν δεν αλλάξει το forward guidance, το κλίμα δείχνει να αλλάζει υπέρ μιας αύξησης επιτοκίων μέσα στο 2022 με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να συζητά πιο ενεργά την επίσπευση της ολοκλήρωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα κινηθεί προς το επίπεδο των 1,1350 δολαρίων.

Το πιο «hawkish» σενάριο: Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα παραμείνει άνω του 2% καθ’ όλη τη διάρκεια του ορίζοντα των προβλέψεων. Η ανάκαμψη είναι ιδιαίτερα ισχυρή, οι κίνδυνοι είναι για ακόμη υψηλότερες τιμές ενώ υπάρχουν και πιέσεις από τους μισθούς. Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων τοποθετείται στο δ’ τρίμηνο του 2022, ενώ θα υπάρξει και ανακοίνωση για το επίσημο τέλος του APP στο ίδιο τρίμηνο. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα κινηθεί προς το επίπεδο των 1,15 δολαρίων.