Πώς να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ

Πώς να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τη δυνατότητα να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είχαν υποπέσει σε λάθη και παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9. Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των τροποποιητικών και συμπληρωματικών δηλώσεων θα ανοίξει άμεσα και θα είναι διαθέσιμη στους φορολογούμενους μέσω της εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στο λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο www.aade.gr.

Ωστόσο, τα λάθη πάντα κοστίζουν. Η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά συνοδεύεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

Όσοι θέλουν να διορθώσουν τα λάθη τους ή να προσθέσουν στοιχεία θα πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις που προαναφέρθηκαν και αμέσως μετά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση. Το πιθανότερο είναι η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ να καταβληθεί με το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση που προκύψει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ οι φορολογούμενοι θα κληθούν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Πάντως αρκετοί ιδιοκτήτες μέχρι πρότινος δεν έδιναν και ιδιαίτερη βαρύτητα στο εν λόγω έντυπο. Και αυτό, διότι ένα λάθος μέχρι σήμερα δεν κόστιζε. Από τη στιγμή που θεσμοθετήθηκε ο ΕΝΦΙΑ και δεδομένου ότι η βάση άντλησης των στοιχείων είναι το Ε9, τα λάθη κοστίζουν και μάλιστα ακριβά. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ τα δηλωμένα στο Ε9 αγροτεμάχια από τους φορολογουμένους ανέρχονταν στα 68 εκατ. στρέμματα. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, ξαφνικά ο αριθμός αυτός μειώθηκε εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα διεγράφησαν περισσότερα από 18 εκατ. στρέμματα από το Ε9 τα οποία είχαν δηλωθεί ως ιδιοκτησίες από κάποιους. Η εξήγηση για τη διαγραφή αυτή είναι ότι δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δήλωναν αγροτεμάχια που δεν τους ανήκαν αφού δεν κόστιζε τίποτα και δεν θα τα αμφισβητούσε κανείς στο υπουργείο Οικονομικών.

Αντίθετα, θα μπορούσαν σε μια πιθανή διεκδίκησή τους, ακόμα και δικαστική, να επικαλεστούν ότι τα δηλώνουν και στη φορολογική τους δήλωση! Στο Ε9 δεν υπάρχει συγκεκριμένη περιγραφή ενός ακινήτου, όπως επίσης και χωρική τοποθέτηση. Ήταν εύκολο και ανέξοδο να δηλωθεί ένα ακίνητο από οποιονδήποτε. Ίσως, όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου (που προβλέπει συγκεκριμένη περιγραφή και χωρική τοποθέτηση) να γνωρίζει το Δημόσιο τα ακίνητα που διαθέτει ο κάθε φορολογούμενους.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη:

- Ημιτελή κτίσματα. Προβλέπεται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 60%. Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, τότε το πιθανότερο είναι να μην έχουν επικαιροποιηθεί τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου στη δήλωση Ε9. Εφόσον διορθωθεί θαμειωθεί και ο ΕΝΦΙΑ

- Αγροτεμάχιο με κτίσμα. Σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται. Εάν λοιπόν υφίσταται κάποιο κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή κτίριο επαγγελματικής στέγης και έχει δηλωθεί ως κατοικία θα πρέπει να γίνει διόρθωση και να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

- Εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

- Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν συμπληρώσει στα ακίνητά τους καθόλου το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή το έχουν συμπληρώσει λανθασμένα με αποτέλεσμα κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100% και να φουσκώνει ο φόρος. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διοεθωθεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας για να υπολογιστεί σωστά ο φόρος.

- Όροφος: Ένα από τα συνηθέστερα λάθη των φορολογούμενων είναι η μη δήλωση του ορόφου στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος. Και στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις.

- Έτος κατασκευής: Στον κωδικό αυτό του Ε9 έχουν εντοπιστεί πολλά λάθη. Πολλοί φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ως έτος κατασκευής το έτος που ηλεκτροδοτήθηκε το ακίνητο ενώ πρέπει να δηλωθεί το έτος που εκδόθηκε η οικοδομική άδεια.

(φωτογραφία: SOOC)