Πώς να αμφισβητήσετε  τον ΕΝΦΙΑ

Πώς να αμφισβητήσετε τον ΕΝΦΙΑ

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Να αμφισβητήσουν τον ΕΝΦΙΑ ζητούν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλα δικηγορικά γραφεία όχι διότι είναι παράνομος αλλά διότι δημιουργεί στρεβλώσεις που φτάνουν ακόμα και στο σημείο της εξόντωσης μέσω της αναγκαστικής πώλησης της περιουσίας.

Συγκεκριμένα τα δικηγορικά γραφεία καλούν τους φορολογούμενους να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ με επιφύλαξη και να διεκδικήσουν την επιστροφή του, ποντάροντας κυρίως στο ότι και φέτος ο φόρος έχει υπολογιστεί με πλασματικές αξίες.
Και δεν είναι μόνο αυτό καθώς πρόκειται για έναν φόρο εντελώς παράλογο που έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα. Ο φόρος ακινήτων θα έπρεπε να λειτουργεί στην κατεύθυνση της συμμετοχής των ιδιοκτητών σε όσα τους προσφέρει το κράτος. Από τα πεζοδρόμια, τον περιβάλλοντα φωτισμό γενικότερα τις προσφερόμενες από το κράτος υπηρεσίες. Αλλά προφανώς και δεν θεσπίστηκε σε αυτή την κατεύθυνση. Και το χειρότερο είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση τον χαρακτήρισε δίκαιο. Ακόμα χειρότερη ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού την προηγούμενη εβδομάδα για τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας για το πως απέκτησαν αυτή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποκτήθηκε με όχι θεμιτούς και σύννομους τρόπους.

Αν ξεπεράσουμε τις πολιτικές δηλώσεις που δυστυχώς αυτές εναλλάσσονται (από την κατάργηση του για να κερδίσει το κυβερνών κόμμα τις εκλογές, μέχρι και ότι είναι δίκαιος για να μην δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα με τους πιστωτές της χώρας) ανάλογα με τα συμφέροντα ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας εντελώς λανθασμένα δομημένος φόρος.Και αυτό καθώς:

1. Ο φόρος υπολογίζεται με βάση τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα και οι οποίες είναι ακόμα και 50% υψηλότερες από τις αγοραίες τιμές των ακινήτων. Τη στιγμή δηλαδή που οι πλειστηριασμοί ακινήτων γίνονται στην πραγματική-αγοραία αξία με βάση την προσφορά και τη ζήτηση όλοι οι υπόλοιποι φόροι υπολογίζονται με τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες.
2. Το ελληνικό δημόσιο δεν είναι σε θέση να έχει ακριβή στοιχεία ώστε να συνυπολογίσει στον ΕΝΦΙΑ το σύνολο των ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι κάποια ακίνητα εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ ή πληρώνουν πολύ λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα τα αγροτεμάχια εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ καθώς δεν υπάρχει βάση υπολογισμού των αγροτεμαχίων. Επίσης ένα ακίνητο 250 τ.μ. για παράδειγμα στη Μύκονο ή την Σαντορίνη το οποίο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως πληρώνει μικρότερο ΕΝΦΙΑ από ένα ακίνητο στα Πατήσια.
3. Δεν λαμβάνει υπόψη την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Δηλαδή, εάν από το ακίνητο ο υπόχρεος λαμβάνει ή όχι κάποιο εισόδημα και εάν μπορεί να πληρώσει τους εξωπραγματικούς φόρους που βεβαιώνονται ετησίως. Δεν λαμβάνει υπόψη δηλαδή την φοροδοτική ικανότητα και το διαθέσιμο εισόδημα.
4. Εάν το ακίνητο είναι κλειστό. Δηλαδή δεν ηλεκτροδοτείται και δεν μισθώνεται. Ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με αυτόν που το μισθώνει.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ), το οποίο αποφάνθηκε σε ανάλογες περιπτώσεις με τις αποφάσεις 2334 και 2337 του 2016, όσοι συμπολίτες φορολογούμενοι πιστεύουν ότι ο ΕΝΦΙΑ που τους έχει καταλογιστεί είναι άδικος και δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή πραγματική αξία των ακινήτων τους, όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες δεν έχουν αναπροσαρμοστεί, όπως θα έπρεπε, τα τελευταία δύο χρόνια ή αναπροσαρμόσθηκαν λανθασμένα έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν στη δίκαιη διεκδίκησή τους.

Παρότι ο ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί λανθασμένα για εκατομμύρια Έλληνες, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι καταθέσουν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου ατομικές ενδικοφανείς προσφυγές στις Δ.Ο.Υ. που υπάγονται.