Ποιος λέει την αλήθεια για τις τιμές των ακινήτων;

Ποιος λέει την αλήθεια για τις τιμές των ακινήτων;

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Στοιχεία για την ελληνική αγορά ακινήτων, η πηγή της προέλευσης των οποίων είναι άγνωστη, παρουσίασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα. Με βάση λοιπόν την... έρευνα του ΔΝΤ, η Αθήνα βρίσκεται στη λίστα με τις πρωτεύουσες στις οποίες καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση τιμών ακινήτων παγκοσμίως ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα εμφανίζει ακριβώς την αντίθετη εικόνα, διαθέτοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στον κόσμο. Μάλιστα, αναφέρει ότι κατά μέσο όρο την περίοδο 2013-2017 η ετήσια πραγματική άνοδος στις τιμές ακινήτων στην Αθήνα ξεπερνά το 5%.

Όπως προαναφέρθηκε, ταυτότητα της έρευνας δεν υπάρχει, ενώ το ΔΝΤ δεν έχει κάνει χρήση και των στατιστικών της Τράπεζας της Ελλάδας σύμφωνα με τα οποία την προαναφερθείσα περίοδο καταγράφεται πτώση των τιμών των κατοικιών στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αν δεν κάνει λάθος το ΔΝΤ προφανώς θα πρέπει να αποκαλύψει από που έχει συλλέξει τα στοιχεία αυτά. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία καθώς οι τιμές των ακινήτων διαμορφώνονται και από τις μελέτες και τις έρευνες. Με την ίδια λογική υπολογίζονται και οι φόροι των ακινήτων, τόσο οι αντικειμενικές αξίες όσο και ο ΕΝΦΙΑ.

Συνεπώς το Ταμείο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικό. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι μέχρι και το 2017 οι τιμές στην Αθήνα ήταν πτωτικές και τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μικρή αύξηση τους. Ωστόσο, υπήρχαν περιοχές των Αθηνών, όπως το Κουκάκι, το Παγκράτι (πλησίον του Καλλιμάρμαρου), το Κολωνάκι, τα Πετράλωνα που οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν σημαντικά τους τελευταίους 18 μήνες.

Υπάρχουν όμως και περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Πατήσια όπου τα ακίνητα έχουν χάσει άνω του 50% της αξίας τους. Ο τουρισμός, οι μισθώσεις ακινήτων μέσω Airbnb έχουν εκτοξεύσει σε ορισμένες περιοχές τις αξίες, ενώ η εγκληματικότητα και η κρίση έχει διαλύσεις άλλες περιοχές και κατ' επέκταση τις αξίες των ακινήτων. Στην περιφέρεια οι εμπορικές τιμές των ακινήτων ακολούθησαν την ίδια πτωτική πορεία τα χρόνια της κρίσης και ακόμα βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι στο σύνολο της χώρας οι τιμές των ακινήτων κατέγραψαν τεράστιες απώλειες και σε καμία περίπτωση δύο ή τρεις περιοχές μπορούν να ωραιοποιήσουν μία κατάσταση.

Για την Ιστορία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα τονίζει ότι η Αθήνα κατέγραψε τη 13η μεγαλύτερη αύξηση τιμών ακινήτων στον κόσμο κατά την περίοδο 2013-2017. Ωστόσο, από τις 40 χώρες που εξετάστηκαν η Ελλάδα συνολικά είχε τη 2η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές ακινήτων με 5%, πίσω μόνο από τη Ρωσία.

Πιο αναλυτικά, η Σαγκάη είναι η πόλη με την καλύτερη επίδοση στον κόσμο καθώς οι τιμές ακινήτων ενισχύθηκαν την περίοδο 2013-2017 σε ποσοστό 13%. Ακολουθεί το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας με 11%, το Σίντνεϊ και η Βουδαπέστη με 10% και η Κωνσταντινούπολη με 9%. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Λονδίνο, το Ταλίν της Εσθονίας, το Όσλο, η Στοκχόλμη και η Μανίλα.

Διαβάστε Περισσότερα