Ποια είναι τα «αναπτυξιακά αντίβαρα» που ζητά η αγορά

Ποια είναι τα «αναπτυξιακά αντίβαρα» που ζητά η αγορά

Αν η φορολογική επιδρομή που θα ξεκινήσει από τις αρχές του επόμενου μήνα σε επιχειρήσεις και καταναλωτές καθιστά κάτι ξεκάθαρο, είναι πως δεν αρκούν μόνο τα λεφτά από τις υποδόσεις που θα απελευθερωθούν με την αξιολόγηση, ούτε τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ για να πυροδοτηθεί η αναπτυξιακή «έκρηξη» που προσδοκά η κυβέρνηση.

Ο επιχειρηματικός κόσμος που πρώτος θα υποστεί τις συνέπειες από την αυξημένη έμμεση και άμεση φορολογία σε προϊόντα, κερδοφορία, εισφορές κλπ, δικαίως ζητά και αναμένει από την κυβέρνηση να προωθήσει το συντομότερο δυνατό ένα «παράλληλο πρόγραμμα» που θα απαλύνει τις υφεσιακές επιπτώσεις των τελευταίων νομοθετημάτων, θα διευκολύνει τις αποπληρωμές των υποχρεώσεων ενισχύοντας τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν, και παράλληλα θα δημιουργήσει συνθήκες αύξησης των δημοσίων εσόδων ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες λήψης πρόσθετων μέτρων τους επόμενους μήνες αν το πρόγραμμα πέσει έξω.

Η κυβέρνηση έκανε ένα πρώτο βήμα καταργώντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή, ωστόσο διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τον ΕΦΚ της βιομηχανία που «καίει» πολλές μεγάλες παραγωγικές επιχειρήσεις, υποσχόμενη να επενεξετάσει από την επόμενη χρονιά συνολικά τους «ενεργειακούς» φόρους.

Μεταξύ άλλων οι προτάσεις που ρίχνουν οι επιχειρηματικές ενώσεις μεταξύ των οποίων και ο ΣΕΒ στο τραπέζι είναι:

 -  Ο έλεγχος των ανέλεγκτων χρήσεων και η διευθέτηση των φορολογικών υποχρεώσεων που εκκρεμούν μέσα από μια μεγάλης κλίμακας φορολογική περαίωση, είναι ένα μέτρο που σύμφωνα με τους εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων θα μπορούσε να φέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος, να απελευθερώσει δυνάμεις από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς  και να δημιουργήσει συνθήκες ηρεμίας στους επιχειρηματίες-επενδυτές. Από την άλλη δεν πρόκειται για μια πολιτικά εύκολη απόφαση καθώς ενέχει τον κίνδυνο να  «δικαιώσει» εγκληματικές οικονομικές συμπεριφορές όπως η έκδοση εικονικών και πλαστών τιμολογίων κ.ά.

- Η αύξηση του χρόνου για τη δυνατότητα συμψηφισμού των φορολογικών ζημιών με μελλοντικά κέρδη αποτελεί ακόμη ένα κίνητρο έχει τεθεί προς συζήτηση και προτείνεται ως λύση για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις. Η οικονομία διανύει τον 7ο χρόνο της ύφεσης και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που ορίζει το χρόνο συμψηφισμού στην πενταετία δεν επαρκεί. Ο ΣΕΒ και άλλοι φορείς έχουν προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα συμψηφισμού στα 12-15 έτη.

-Η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη φορολόγηση σε επίπεδο ομίλων, η οποία είναι ελλιπής στην Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να δώσει κίνητρα. Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά στη δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών μιας εταιρείας με τα κέρδη άλλων εταιρειών που ανήκουν στον ίδιο όμιλο.

- Η «σύλληψη» της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται σε  6-8 δις. ευρώ από μη απόδοση ΦΠΑ και άλλα τόσα από το φόρο εισοδήματος είναι σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μεγάλων επιχειρήσεων εφικτός στόχος με τη χρήση της τεχνολογίας και απαραίτητο βήμα ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος λήψης πρόσθετων μέτρων στο μέλλον. Η νέα αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα πρέπει, λένε, να συνδυαστεί με τη λειτουργία μηχανισμού πρόσβασης στους λογαριασμούς και τα φορολογικά στοιχεία των επιχειρήσεων προκειμένου να εντοπιστεί ο ΦΠΑ που δεν καταβάλλεται και παράλληλα να γίνεται διασταύρωση περιουσίας-εισοδημάτων.

-Μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 20% για την επανεπένδυση κερδών και δυνατότητα απόσβεσης του διπλάσιου της αξίας των παγίων για νέες παραγωγικές επενδύσεις

-Μείωση κατά 30% του φόρου για μεγάλες επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ ή όσων δημιουργούν πάνω από 1000 θέσεις εργασίας ώστε να διαμορφωθεί από το 29% στο 20%, και μείωση κατά 20% του φόρου για επενδύσεις μεταξύ 50-100 εκατ. ευρώ που δημιουργούν 250 έως 1000 θέσεις εργασίας, ώστε ο συντελεστής να περιοριστεί στο 23%. 

Β. Γεώργας