Π.Μυλωνάς (ΕΤΕ): Θα δοθούν περισσότερα δάνεια το β' εξάμηνο

Π.Μυλωνάς (ΕΤΕ): Θα δοθούν περισσότερα δάνεια το β' εξάμηνο

Ισχυρότερο σενάριο ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρώπη έχει η ελληνική οικονομία και ειδικότερα η Εθνική Τράπεζα που είχε μεγάλες εκταμιεύσεις νέων δανείων (1,9 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο δηλαδή αυξημένες κατά 80% από το πρώτο τρίμηνο φέτος), σύμφωνα με τον CEO του Ομίλου της ΕΤΕ Παύλο Μυλωνά. Ο CEO του Ομίλου, ξεκαθάρισε στους ξένους αναλυτές ότι δεν βλέπει σε καμιά περίπτωση τουλάχιστον για φέτος, να εξελίσσεται νέος κύκλος κόκκινων δανείων.

Αντίθετα ο κ. Μυλωνάς βλέπει δυνατότητες ανάπτυξης μεγαλύτερες από κάθε άλλη ευρωπαϊκή οικονομία και περιμένει ότι οι νέες εκταμιεύσεις στο δεύτερο εξάμηνο θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Ακόμα και στο χειρότερο δυνατό σενάριο (με μηδενισμό των ροών αερίου από τη Ρωσία), «θα μας δείτε πολύ δύσκολα σε αρνητικό έδαφος», είπε.

Για τις εκταμιεύσεις στο δεύτερο εξάμηνο είπε χαρακτηριστικά, ότι «υπάρχουν στη σειρά νέα περισσότερα δάνεια».

Να σημειωθεί ότι οι διεθνείς αναλυτές συνεχάρησαν τη διοίκηση της ΕΤΕ για το πολύ ισχυρό πρώτο εξάμηνο το οποίο μάλιστα (από πλευράς JP Morgan ειδικότερα), χαρακτήρισαν «ισχυρότερο πέραν κάθε προσδοκίας». 

Αναζήτησαν μάλιστα τους λόγους για τους οποίους η Εθνική έχει ξεπεράσει τους στόχους της, ενώ δεν έλειψαν και ερωτήσεις για το αν προτίθεται να αναθεωρήσει θετικά τους στόχους της για φέτος.

Στα παραπάνω ο κ. Μυλωνάς, είπε ότι οι κλάδοι που δημιούργησαν την θετική τάση με αυξημένες εκταμιεύσεις δανείων, είναι ο τουρισμός, η ενέργεια και η ναυτιλία, οι υποδομές.

Για την πιθανότητα ανοδικής αναθεώρησης των στόχων της τράπεζας φέτος ο κλ Μυλωνάς επιφυλάχθηκε αναμένοντας θετική συνέχεια φέτος και ανάπτυξη και του χρόνου έστω μικρή, εκτιμώντας ότι ο οικονομικός κύκλος στην Ελλάδα έχει αλλάξει και είναι διαφορετικός από τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Παραδέχθηκε ότι τα νούμερα που είχε δώσει η ΕΤΕ ήταν σχετικά συντηρητικά.

Ήδη το deal με την Bracebridge Capital είπε, βελτιώνει περαιτέρω την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ, ενώ πρακτικά τα καθαρά «κόκκινα δάνεια» μετά την κάλυψη των προβλέψεων είναι μόλις 400 εκατ. ευρώ.