Πληθωρισμός: Προβλέψεις και πραγματικότητα
Shutterstock
Shutterstock

Πληθωρισμός: Προβλέψεις και πραγματικότητα

Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Ιουνίου 2024 κάναμε μία αναδρομή για να εκτιμήσουμε την ακρίβεια των σχετικών προβλέψεων που κάνουμε και δημοσιεύουμε κάθε εβδομάδα τα τελευταία χρόνια. Έτσι μπορούμε να έχουμε και μία αξιολόγηση της πορείας των προβλέψεων από εδώ και πέρα.

Καταρχήν ένα πρώτο σχόλιο για τα πραγματικά στοιχεία της ΕΣΥΕ που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανέκοψε την πτωτική του πορεία, που είχε από την αρχή του έτους αυτού, και προσγειώνεται για το 2024 στο 2,34%. Τον συντηρούν τα είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, στέγασης, μεταφορών και ξενοδοχείων, καφέ, εστιατορίων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο πληθωρισμός έκλεισε τον Ιούνιο στο 2,5% με τα ίδια στοιχεία να ασκούν τις αυξητικές πιέσεις.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τις δημοσιευμένες προβλέψεις που έχουμε ένα χρόνο προηγουμένως. Τότε εκτιμούσαμε (ΕΚΠΑ, Oxford Economics) ότι το 2024 ο πληθωρισμός θα κλείσει στο 2,19%, το 2025 στο 1,06%, το 2026 στο 1,81% και το 2027 στο 2,10%.

Διαπιστώνουμε δηλαδή μία ελαφρά αυξητική τάση στην εξέλιξη της πραγματικότητας. Είναι η αυξητική τάση που καθυστερεί τις μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Να σημειωθεί πάντως ότι εάν πάμε ακόμα παλαιότερα, στις εκτιμήσεις του 2022 (το έτος της έκρηξης του πληθωρισμού) ναι μεν προβλέπαμε μία αύξηση στο 4,59% για το 2022 (η πραγματικότητα μας προσγείωσε στο 9,65%!) αλλά στη συνέχεια προβλέπαμε 0% για το 2024 και 1,64% για το 2025.

Δηλαδή ακόμα και στο μεγάλο πληθωριστικό σοκ (που θα λέγαμε ότι ήταν μία μη κανονική περίοδος) οι προβλέψεις ήταν αρκετά ακριβείς όσον αφορά τις τάσεις του φαινομένου αλλά όχι όσον αφορά τα επίπεδά του.

Συμπερασματικά, σε κανονικές περιόδους οι προβλέψεις δίνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με το συμπέρασμα αυτό αναμένουμε, εφόσον διατηρηθούν οι σημερινές συνθήκες, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός το 2024 να είναι 2,34%, το 2025 να είναι 1,17%, το 2026 1,72% και το 2027 1,96%. Δηλαδή λίγο κάτω από τον στόχο του 2%. Πάντως, για τους αναγνώστες μας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αποπληθωρισμός (αρνητική μεταβολή τιμών) σημαίνει ύφεση (μνημονιακή περίοδος) και δεν είναι επιθυμητή κατάσταση.

*Παναγιώτης Ε. Πετράκης, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια