Πληροφορική: Οι νέοι leaders της αγοράς που θα τρέξουν την ψηφιακή επανάσταση στη χώρα 

Πληροφορική: Οι νέοι leaders της αγοράς που θα τρέξουν την ψηφιακή επανάσταση στη χώρα 

Με πολλαπλά deals και στρατηγικού τύπου εξαγορές ο ευρύτερος κλάδος της πληροφορικής βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων με τη δημιουργία νέων, ισχυρότερων αλλά και πιο εξειδικευμένων σχημάτων, ώστε να αντεπεξέλθει στο τεράστιο στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού, κράτους και επιχειρήσεων. 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια επανάσταση που «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, ενώ η ανάγκη για έργα πληροφορικής και παροχής υπηρεσιών software και εξειδικευμένου λογισμικού είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Μέσα σ' αυτό το τοπίο, μια νέα γενιά εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής είναι ήδη στο προσκήνιο. Πρόκειται για εταιρείες που έχουν στηθεί σε εντελώς άλλες βάσεις συγκριτικά με το παρελθόν, με πολύ ευέλικτα σχήματα, σύγχρονους εργασιακούς όρους και δυνατότητα πολύ εξειδικευμένων υπηρεσιών. 

Σε μια εποχή που πολύς λόγος γίνεται για την επιτακτική του παραγωγικού μοντέλου, ο κλάδος της τεχνολογίας μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στο πέρασμα στη νέα εποχή. Παράλληλα, ο κλάδος λειτουργεί και ως ανάχωμα στο λεγόμενο brain drain, δεδομένου ότι τα στελέχη και οι μηχανικοί υπολογιστών μένουν στην Ελλάδα, ή επιστρέφουν από το εξωτερικό. 

Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, ο ευρύτερος κλάδος της πληροφορικής θα είναι στην αιχμή των εξελίξεων τα επόμενα 4-5 χρόνια, καθώς υπάρχουν δεκάδες έργα που μένουν να υλοποιηθούν – κρατικά αλλά και ιδιωτικά – ενώ ισχυρή χρηματοδότηση θα δώσουν το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπάρχει μια ευρεία γκάμα μεταρρυθμίσεων υπό την ομπρέλα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίες θα εκτελεστούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Ψηφιακή υπογραφή, νέες ταυτότητες, ηλεκτρονική τιμολόγηση, ενοποίηση κρατικών υπηρεσιών, σύστημα παρακολούθησης δημοσιονομικού συστήματος, Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS) του Δημοσίου, που θα ενοποιεί και θα «παντρεύει» περισσότερους από 3.500 φορείς, με επεξεργασία δεδομένων και πλήρη διαλειτουργικότητα στα συστήματα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιες από τις κυριότερες επιχειρήσεις αυτού του κλάδου. 

SoftOne Technologies

Η SoftOne Technologies ιδρύθηκε το 2002 από μια ομάδα έμπειρων επαγγελματιών της αγοράς λογισμικού, ενώ τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει σημαντικά άλματα ανάπτυξης. Το 2013 ίδρυσε θυγατρική στη Ρουμανία, ενώ το 2017 ίδρυσε θυγατρικές σε Κύπρο και Βουλγαρία. 

Τον Ιούνιο του 2016, ο όμιλος Olympia Group απέκτησε το 33,34% της SoftOne Technologies και έκτοτε ξεκίνησαν κάποιες εμβληματικές επεκτατικές κινήσεις που εμπλούτισαν το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών και αναβάθμισαν το εκτόπισμά της. Το 2018, η SoftOne μπήκε στη μάχη διεκδίκησης της Unisoft SA, μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες ανάπτυξης επιχειρηματικού λογισμικού, ενώ η εξαγορά «κλείδωσε» τους πρώτους μήνες του 2019, ενισχύοντας σημαντικά τα μερίδια και το εκτόπισμα της εταιρείας.

Τον Ιανουάριο του 2019, η SoftOne απέκτησε επίσης την εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού Prosvasis, ολοκληρώνοντας μια σειρά επενδυτικών ενεργειών ευθυγραμμισμένων με την στρατηγική της εταιρείας. Πλέον, η SoftOne αποτελεί το μεγαλύτερο όμιλο εταιρειών business λογισμικού στην Ελλάδα, περιλαμβάνει τρία κορυφαία brands (SoftOne, Unisoft και Prosvasis) με περισσότερους από 300 εργαζόμενους, ενώ διαθέτει ένα διευρυμένο δίκτυο 600 και πλέον συνεργατών.

Αποτελεί έναν από τους πρώτους προμηθευτές λογισμικού στην Ευρώπη που προσέφερε το ERP ως cloud service και σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά και αποτελεί ισχυρό παίκτη στη ΝΑ Ευρώπη με περισσότερες από 3.500 εγκαταστάσεις λογισμικού. Διατηρεί παρουσία σε Ρουμανία, Σερβία, Κύπρο και Βουλγαρία, ενώ από το καλοκαίρι του 2020 εισήχθη και στη βρετανική αγορά μέσω της συνεργασίας με την εταιρεία Smart Cloud Software. Οι εφαρμογές και οι λύσεις Soft1 χρησιμοποιούνται από περισσότερες από 47.000 επιχειρήσεις και υποστηρίζονται μέσω ενός ευρύ δικτύου 600 και πλέον συνεργατών σε όλες τις χώρες που έχει παρουσία. 

Space Hellas 

Ιδρύθηκε το 1985, πέρασε το κατώφλι του Χ.Α. το Σεπτέμβριο του 2000, ενώ πλέον απασχολεί 350 εργαζόμενους σε Ελλάδα και στις θυγατρικές στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας σύνθετα έργα υψηλής τεχνολογίας και μεγάλων απαιτήσεων όπως Δίκτυα Ραντάρ Μετεωρολογίας. 

Ο λόγος για την Space Hellas, μια ελληνική εταιρεία που «δοξάζει» το... brand Ελλάδα σε πολλές χώρες του εξωτερικού, μέσω λίαν εξειδικευμένων έργων υψηλής τεχνολογίας. Βάσει κύκλου εργασιών είναι η μεγαλύτερη εταιρεία αυτής της κατηγορίας πλέον, καθώς το 2019 είχε τζίρο 72,3 εκατ. ευρώ. 

Η εταιρεία υλοποιεί καθετοποιημένα έργα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της ασφάλειας διαδικτύου, καθώς μελετά, σχεδιάζει, προμηθεύει, εγκαθιστά, υποστηρίζει και συντηρεί ολοκληρωμένες λύσεις πιστοποιημένες σύμφωνα με το πρότυπο διασφάλισης ποιότητας ISO 9001:2015. 

Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, βιομηχανίες, αλυσίδες καταστημάτων, υπουργεία και οργανισμοί του Δημοσίου, καθώς και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Μέσα στο 2020 έκανε στρατηγική κίνηση με την είσοδο στην αγορά της ευφυούς γεωργίας, προχωρώντας στην εξαγορά του 35% της εταιρείας Agroapps, ενώ συνάμα εξαγόρασε το 32,28% της ολλανδικής εταιρείας Web-IQ που δραστηριοποιείται στην αγορά των big data & cyber security. 

Επίσης, προχωρά στην εξαγορά της SingularLogic από κοινού με την Epsilon Net, με στόχο να καταστεί η SingularLogic ο κεντρικός πυλώνας στο χώρο του επιχειρησιακού λογισμικού και του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων. 

Epsilon Net 

Η Epsilolon Net ιδρύθηκε ακριβώς πριν από είκοσι χρόνια ως μια μικρή startup, ενώ πλέον με 370 εργαζόμενους είναι leader στην Ελλάδα στα προγράμματα λογισμικού για λογιστικά γραφεία, μισθοδοσία και λογισμικό επιχειρήσεων. Στην έδρα της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη απασχολούνται περίπου 250 εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι 120 στην Αθήνα, ενώ διαθέτει ένα δίκτυο περίπου 300 συνεργατών σε όλη την Ελλάδα. Τον περασμένο Ιούλιο μεταπήδησε από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. 

Η Epsilon Net είναι leader με μερίδιο αγοράς 65% στα προγράμματα για λογιστικά γραφεία, ενώ έχει πάνω από το 70% της αγοράς σε συστήματα Μισθοδοσίας και HR. Παράλληλα, κάνοντας μια μεγάλη επένδυση, έχει επεκταθεί στην δημιουργία της πλατφόρμας, PYLON, με λύσεις ERP για μεγάλες και μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις. 

Η εταιρεία, από κοινού με τη Space Hellas απέκτησε τη SingularLogic έναντι 18,05 εκατ. ευρώ, ενώ η εξαγορά θα ολοκληρωθεί στις 11 Ιανουαρίου 2021. 

Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου εξαγόρασε έναντι 6,3 εκατ. ευρώ το 80% της Data Communication, εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και σε λογιστικά γραφεία. 

Η Data Communication ιδρύθηκε το 1987 και είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής και στρατηγικός συνεργάτης της Microsoft. Διαθέτει 6.000 και πλέον ενεργούς πελάτες, ενώ απασχολεί πάνω από 150 στελέχη έχοντας και περισσότερους από 100 πιστοποιημένους συνεργάτες πανελλαδικά. Για την οικονομική χρήση που έληξε τον Ιούνιο του 2020, είχε κύκλο εργασιών άνω των 6 εκατ. ευρώ και θετικό τελικό αποτέλεσμα. 

Profile

Εισήλθε στο Χ.Α. τον Οκτώβριο του 2003 ως μια μικρή εταιρεία λογισμικού, ενώ πλέον εξάγει software σε 38 χώρες, έχοντας 250 μεγάλους πελάτες στο εξωτερικό, τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς ομίλους. Απασχολεί 170 εργαζόμενους, ενώ είναι μέλος πλέον του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) του Χ.Α. Περίπου το 65% των εσόδων της Profile προέρχεται από το εξωτερικό όπου έχει συνάψει εξαιρετικές συνεργασίες με κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ το 95% των εργασιών της προέρχεται από ιδιοπαραγόμενα προϊόντα. 

Την τελευταία 5ετία ενίσχυσε την εξωστρέφειά της με νέες αναλήψεις έργων σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία και Αμερική, παρουσιάζοντας και νέες καινοτομίες στις λύσεις του για Investment Management, Banking και Treasury. Το 2019 είχε κύκλο εργασιών 15,8 εκατ. ευρώ. Πλέον η Profile έχει μπει σε μια άτυπη «λίγκα» 15-20 εταιρειών διεθνώς που «χτυπούν» συγκεκριμένα και πολύ εξειδικευμένα έργα, με την ελληνική εταιρεία να έχει σημαντικό μερίδιο σε πολλά εξ αυτών.

Η Profile Software εξειδικεύεται στην ανάπτυξη λύσεων λογισμικού για το χρηματοοικονομικό τομέα, τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες, τον ευρύτερο επιχειρηματικό κλάδο καθώς και τον δημόσιο τομέα. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει στρατηγικές συμμαχίες που συμπληρώνουν το χαρτοφυλάκιό της για να παρέχει ολοκληρωμένη πρόταση στις επιχειρήσεις, υλοποιώντας μεσαία και μεγάλα έργα, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Entersoft

Η Entersoft ξεκίνησε από ένα γραφείο με τέσσερα άτομα το 2002 και μέσα σε 18 χρόνια έχει εξελιχτεί σ' έναν όμιλο που απασχολεί 270 εξειδικευμένα στελέχη και επιστήμονες πληροφορικής, διαθέτει τρεις θυγατρικές σε τρεις χώρες και περισσότερους από 3.500 πελάτες σε 21 χώρες. 

Πρωταγωνιστεί στην αγορά επιχειρηματικού λογισμικού προσφέροντας ενοποιημένο περιβάλλον λειτουργίας σε όλα τα προϊόντα της, έχοντας ισχυρή θέση στην Ελλάδα στο χώρο των επιχειρήσεων. Την τελευταία 4ετία έχει διψήφια ποσοστά ανάπτυξης κύκλου εργασιών, προσθέτοντας επιπλέον 100 εργαζόμενους, ενώ τα τελευταία εννέα χρόνια διανέμει με συνέπεια μέρισμα στους μετόχους της. 

Το Μάρτιο του 2020 έγινε η πρώτη εταιρεία στα χρονικά του Χ.Α. που πέτυχε τη μετάβασή της από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά, ενώ έκτοτε προχωρά σε στοχευμένες εξαγορές. Τον περασμένο Οκτώβριο εξαγόρασε από τη Computer Life ABEE το Λογισμικό ERP και όλο το πελατολόγιο, έναντι τιμήματος 350 χιλ. ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα εξαγόρασε την εταιρεία Optimum, έναντι 5,1 εκατ. ευρώ. 

Μέσω αυτής της εξαγοράς κάνει σημαντικό άνοιγμα στην ταχύτατα – και λόγω Covid 19 - αναπτυσσόμενη εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics, που πλέον μπαίνουν σε μια νέα εποχή με ρομποτικές τεχνολογίες, πλήρη ιχνηλασιμότητα και απολύτως αυτοματοποιημένα συστήματα. 

Σημαντική ώθηση έχει δώσει η θυγατρική Retail Link (την εξαγόρασε το 2009) που είναι leader στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τιμολόγησης και παροχής Supply Chain Management λύσεων, έχοντας συμβάσεις με κορυφαίες εταιρείες της χώρας μας απ’ όλους τους κλάδους. 

Performance Technologies

Ιδρύθηκε το 1993 και από το 2008 είναι εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. Παρέχει προϊόντα, υπηρεσίες και λύσεις που βοηθούν τις επιχειρήσεις στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Υποστηρίζει επιχειρήσεις και οργανισμούς να αναπτυχθούν με την πιο αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας. Κάνει κύκλο εργασιών περί τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολεί περί τους 80 εργαζομένους. Μάλιστα, έχει ένα από τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα, με τις συνθήκες εργασίας να προσιδιάζουν με μεγάλες διεθνείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, που διακρίνονται ιδιαιτέρως σ’ αυτόν τον τομέα. 

Cosmos Business Systems

Η Cosmos Business Systems αποτελεί έναν από τους βασικούς Systems Integrators της Ελληνικής και Κυπριακής Αγοράς, σε τομείς Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνίων, Ασφάλειας Λογισμικού και Εξειδικευμένων Υπηρεσιών. Ιδρύθηκε το 1988 και έχει κάνει πολλά έργα στην Ελλάδα, ενώ από το 2010 έως το 2018 υλοποίησε πάνω από 1.000 έργα πληροφορικής και επικοινωνιών στη χώρα μας, έχοντας την τελευταία 10ετία συνεχή παρουσία και στην Κύπρο. Την τριετία 2019 έως 2021 υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από την επιχείρηση και τον τραπεζικό τομέα. 

Πρόσφατα η Cosmos Business Systems, αναδείχθηκε ως προσωρινός ανάδοχος του έργου «Εισαγωγή Συστήματος Αυτοματοποίησης Σημείων Συναλλαγής», για τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, από το Συμβούλιο Προσφορών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας, και Ψηφιακής Πολιτικής.  Το συνολικό ποσό του έργου ανέρχεται στα 2,254 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένου του ΦΠΑ. 

Ο κύκλος εργασιών της το 2019 ανήλθε στα 32 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία απευθύνεται σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις του Ιδιωτικού τομέα και των Τραπεζών, καθώς και σε φορείς του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ.