Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με τη συμμετοχή των κορυφαίων επενδυτικών οίκων παγκόσμια και με πολύ αυξημένο ενδιαφέρον λαμβάνουν χώρα τα πολλαπλά road shows που πραγματοποιεί η διοίκηση της Play Communications (συμφερόντων Π. Γερμανού), ενόψει της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας.
Όπως τονίζει στο Liberal στέλεχος του ομίλου Olympia Development (που ελέγχει το 50,3% της Play Communications) στα road shows που πραγματοποιούνται σε Λονδίνο, ΗΠΑ και Πολωνία η ανταπόκριση των διεθνών διαχειριστών είναι εξαιρετική.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος τα road shows ολοκληρώνονται αύριο Πέμπτη 13 Ιουλίου, ενώ η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας αναμένεται να γίνει στα τέλη Ιουλίου. Το συντονισμό της δημόσιας εγγραφής που θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων έχουν αναλάβει οι JP Morgan, BofA Merrill Lynch και UBS.
Η δημόσια προσφορά της Play Communications, ύψους έως και 1,3 δισ. ευρώ, θα είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, από το 2012 που εισήχθη στο χρηματιστήριο το 23% της Telefonica Deutschland αξίας 6,4 δισ. ευρώ.
Το Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας (W.S.E.-Warsaw Stock Exchange), αποτελεί τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά της Ανατολικής Ευρώπης με περίπου 470 εισηγμένες εταιρείες και συνολική κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η Play είναι η μεγαλύτερη ελληνική επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην πολωνική αγορά, διαπρέποντας μάλιστα σε έναν τομέα υψηλών απαιτήσεων όπως αυτός της τεχνολογίας και της ψηφιακής εποχής.
H εταιρεία ελέγχεται, όπως προαναφέρθηκε κατά 50,3% από την ελληνική Olympia Development, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στην ισλανδική Novator Partners που παλαιότερα συμμετείχε στη Forthnet.
Ο στόχος της δημόσιας προσφοράς
Η Play Communications μέσω της δημόσιας προσφοράς στοχεύει να πουλήσει έως και 121,6 εκατ. μετοχές - ήτοι περίπου το 48% των μετοχών της - οι οποίες θα πωληθούν στην μέγιστη τιμή των 44 ζλότι δηλαδή 12 δολάρια ανά μετοχή.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι η εταιρεία μπορεί να αντλήσει κεφάλαια έως και 1,3 δισ. ευρώ, αν και αυτό είναι το ανώτερο όριο που έχει μπει και δε σημαίνει κατ'' ανάγκη ότι θα «κλείσει» εκεί η εισαγωγή.
Στην μέγιστη τιμή δάθεσης των μετοχών, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας θα ανέρχεται περίπου στα 11,2 δισ. ζλότι - ήτοι περίπου 2,6 δισ. ευρώ - που θα την καθιστά μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της Πολωνίας.
Σύμφωνα με αναλυτές, λαμβάνοντας υπόψη το χρέος της Play, η εταιρεία θα έχει αξία περίπου 4,3 δισ. ευρώ - ήτοι περίπου εννέα φορές τα EBITDA, οπότε η αποτίμησή της, βάση της δημόσιας προσφοράς ίσως την οδηγήσει σε ένα premium 30-40% έναντι αντίστοιχων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στη Δυτική Ευρώπη.
Όμως, αυτό θα πρέπει να «ζυγιστεί» υπό το πρίσμα ότι η εταιρεία έχει συνεχή αύξηση εσόδων, έχοντας δυνατότητα για να επιτυγχάνει EBTDA κοντά στο 30%, κάτι που σχεδόν καμιά άλλη εταιρεία κινητής στην Ευρώπη δεν μπορεί να επιτύχει.
Άλλωστε, η Play έχει την... τύχη να δραστηριοποιείται σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη οικονομία, με μεγάλες προοπτικές τώρα και στο μέλλον. Η Πολωνική οικονομία, βρίσκεται σε εξαιρετικό momentum ανάπτυξης.
Ποια είναι η Play
H Play έχει μόλις δέκα χρόνια λειτουργίας, καθώς ιδρύθηκε το 2007 εξασφαλίζοντας την 4η άδεια κινητής στην Πολωνία και μέσα σ'' αυτή τη 10ετία ξεπέρασε τις T-Mobile (Deutsche Telkom) και Plus (Polkomtel), ανεβάζοντας πλέον το μερίδιό της από 4,6% το 2008 στο 26,3% το 2016!
Πλέον έχει καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής στη χώρα (μετά την Orange), ενώ διαθέτει το πιο σύγχρονο ιδιόκτητο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη χώρα, με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Μέσω επιθετικής εμπορικής πολιτικής έχει αναπτύξει ένα δίκτυο που αριθμεί περισσότερα από 1.300 καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, δημιουργώντας το πρώτο brand στις προτιμήσεις των Πολωνών σε ότι αφορά στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και 5ο συνολικά σε όλα τα brands της Πολωνικής αγοράς.
Θυμίζουμε ότι η Πολωνία «τρέχει» με εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και χρόνια, είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ανατολικής Ευρώπης, με «έξαρση» της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
Οικονομικό εκτόπισμα, μερίδια αγοράς
To 2015 η Play είχε κύκλο εργασιών 1,2 δισ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία 362 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 τα λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε 1,38 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 12,5%. H προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία διευρύνθηκε κατά 14% φτάνοντας στα 460 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος του 2016 είχε συνολική βάση 14,41 εκατ. πελατών, το οποίο μεταφράζεται σε μερίδιο 26,3% στην αγορά, ενώ το μερίδιο συνδρομητών συμβολαίου ανέβηκε από το 50% το 2015 στο 58% στο φινάλε του 2016.
Σε ό,τι αφορά το 1ο τρίμηνο του 2017 η εταιρεία είχε έσοδα 1,58 δισ. ζλότι (373 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας αύξηση περίπου 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 504 εκατ. ζλότι (119 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας αύξηση 8%.
Ακόμη, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο υποχώρησε σε συνδρομητές (-0,5%), κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, καθώς οι ανταγωνιστές της έχασαν περισσότερους πελάτες (εκκαθάριση της συνδρομητικής βάσης από ανενεργούς συνδρομητές).