Το πλαστικό χρήμα των… capital controls

Το πλαστικό χρήμα των… capital controls

Στη ζωή όλων των φορολογουμένων μπαίνει, με το νέο έτος, η χρήση του πλαστικού χρήματος που στο εξής θα «χτίζει» και το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Το αδιέξοδο που έφεραν στην αγορά και στις καθημερινές συναλλαγές τα capital controls ανάγκασαν την κυβέρνηση να υιοθετήσει το «μοντέλο» του πλαστικού χρήματος στην πραγματική οικονομία, αφού το ρευστό είναι πλέον είδος προς εξαφάνιση.

Έτσι, με το ωραίο «περιτύλιγμα» του «αγώνα» κατά της φοροδιαφυγής, η χρήση των καρτών καθίσταται σύντομα υποχρεωτική στις καθημερινές συναλλαγές.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ενοίκια, ιατρικά έξοδα, νοσήλια, βοηθητικό προσωπικό, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και οποιαδήποτε αγορά κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με «πλαστικό χρήμα», για όσους φυσικά επιθυμούν να μην χάσουν και το αφορολόγητο όριο κατά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων.

Ακόμη ωστόσο δεν έχουν αποφασίσει τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εάν θα χρειάζεται διαφορετικό ποσοστό δαπανών ανάλογα με το εισόδημα, που θα πρέπει να καλυφθεί μέσω των καρτών ώστε να «χτιστεί» το αφορολόγητο όριο.

Ταυτόχρονα πάντως εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί και κίνητρο προκειμένου οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν για όσο το δυνατόν περισσότερες δαπάνες τις κάρτες, αφού εξετάζεται όπως οι φορολογούμενοι που για το 70% - 80% των δαπανών τους χρησιμοποιούν κάρτες να δικαιούνται υψηλότερο αφορολόγητο ποσό.

Σε κάθε περίπτωση με το νέο καθεστώς οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στο σύστημα Taxisnet τον λογαριασμό που θα χρησιμοποιούν για την εξόφληση των δαπανών τους. Η τράπεζα, από την πλευρά της, θα εκδίδει βεβαίωση με αναλυτικά στοιχεία για το κάθε είδος δαπάνης που πληρώθηκε με την κάρτα.

Τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται απευθείας στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και μία αναλυτική βεβαίωση στον υπόχρεο φορολογούμενο.

Από την υποχρέωση να πληρώνουν με «πλαστικό χρήμα» τις δαπάνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο αναμένεται να εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στα μηχανήματα POS.

Διαβάστε ακόμα:

- Τρ. Αλεξίαδης: Αφορολόγητο μόνο μέσω τράπεζας ή κάρτας