Πιέσεις Νότου για χαμηλότερο πλαφόν στο φυσικό αέριο

Πιέσεις Νότου για χαμηλότερο πλαφόν στο φυσικό αέριο

Άλλο ένα σκληρό μπρα ντε φερ εξελίσσεται σήμερα ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε, αφού οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο προτεινόμενο ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), που πρότεινε η Κομισιόν, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητά του και τον αντίκτυπο στις προμήθειες και τα κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης.

Εξάλλου οι μακροχρόνιες διαφωνίες, όπως μεταδίδει το Reuters, εμποδίζουν άλλες πολιτικές για την ανακούφιση της οξείας ενεργειακής κρίσης, όπως η έναρξη κοινών αγορών φυσικού αερίου από την ΕΕ και μια ταχύτερη διαδικασία αδειοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Τσεχική Προεδρία της ΕΕ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, κατευθύνεται προς ακόμη ένα έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου για την υιοθέτηση των τριών κανονισμών για το ενεργειακό, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, 

Η Προεδρία ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα της συντονιστικής συνάντησης των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, λίγο πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Ενέργειας σήμερα το πρωί.

Τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ ζητούν σημαντικές βελτιώσεις στην πρόταση της Επιτροπής για το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και έγκριση ταυτόχρονα και των τριών κανονισμών για το ενεργειακό (κανονισμός για μηχανισμό αλληλεγγύης, κανονισμός για επιτάχυνση αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών και κανονισμός για το πλαφόν) σε ένα έκτακτο Συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου. Η Τσεχική Προεδρία αποδέχτηκε την πρόταση των «15» και πρότεινε ακριβώς αυτό που ζήτησαν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αντίθεσή τους εξέφρασαν η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες θέλουν να υιοθετηθούν σήμερα οι δύο πρώτοι κανονισμοί, για τους οποίους υπάρχει ήδη κατ' αρχήν συμφωνία.

Από την πλευρά της, η Γερμανία είπε ότι αποδέχεται την πρόταση της Προεδρίας για έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου και για ταυτόχρονη υιοθέτηση των τριών κανονισμών, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλείδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Γερμανία δεσμεύθηκε, ενόψει του νέου έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας, να διαπραγματευτεί με καλή πίστη για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Οι υπουργοί Ενέργειας που πραγματοποίησαν έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες συμφώνησαν στο περιεχόμενο πολλών έκτακτων μέτρων, αλλά θα καθυστερήσουν την επίσημη έγκριση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, με μια ομάδα χωρών να πιέζει για μείωση του επιπέδου στο οποίο τέθηκε το πλαφόν στην τιμή, αναφέρουν δύο διπλωμάτες της ΕΕ στο Bloomberg.

Η θέση της Ελλάδας

Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο ότι ένα πλαφόν στα 150-200 ευρώ/MWh θα ήταν ρεαλιστικό, αλλά το πλαφόν στα 275 ευρώ ανα μεγαβατώρα, δεν είναι στην ουσία πλαφόν. 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε δηλώσεις τους στις Βρυξέλλες τόνισε ότι ο καθορισμός ανώτατου ορίου τιμής στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να μην κάνουμε τίποτα, αφού γνωρίζουμε την κλιμάκωση των τιμών που πραγματικά απειλεί τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα και πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο» δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επεσήμανε ότι «προφανώς και είναι αυτονόητο πως δεν μας ικανοποιεί η πρόταση για πλαφόν, ύψους 275 ευρώ, εμείς θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση της εφαρμογής της πρότασης μας. Εξακολουθούμε να θεωρούμε απολύτως απαραίτητο και αναγκαίο να μην σπαταληθεί άλλος χρόνος». 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Πολωνή υπουργός Κλίματος Άννα Μόσκουα χαρακτήρισε «αστείο» το σχέδιο για πλαφόν στα 275 ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ και η Βελγίδα υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, δήλωσε ότι: «Το κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ικανοποιητικό (...) δεν λέει ξεκάθαρα εάν θα έχει επίδραση στις τιμές».

«Θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου και ως εκ τούτου να μειώσουμε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που αποτελεί μεγάλη πρόκληση στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα»,  δήλωσε η φαν ντερ Στρέτεν στους δημοσιογράφους..

Η Μάλτα ήταν επίσης δυσαρεστημένη με το προτεινόμενο ανώτατο όριο. Η υπουργός Ενέργειας Μίριαμ Ντάλι είπε ότι οι αυστηρές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ξεκινήσει ο μηχανισμός το καθιστούν "σχεδόν αδύνατο", ενώ και η Ισπανία χαρακτήρισε την πρόταση «κοροϊδία».

Χωρίς συμφωνία 

Η σκληρή αντίθεση, σύμφωνα με το Reuters, προέρχεται από ένα μικρότερο αλλά ισχυρό στρατόπεδο με επικεφαλής τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ. Μαζί με την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία, λένε ότι ένα ανώτατο όριο θα μπορούσε να μετατοπίσει την προσφορά αλλού και να μειώσει τα κίνητρα για χαμηλότερη κατανάλωση.

Ο μηχανισμός 

Το ανώτατο όριο τιμής προτείνεται στα  275 ευρώ για τα παράγωγα TTF. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται  αυτόματα όταν πληρούνται οι δύο από τις παρακάτω συνθήκες:

-η τιμή διακανονισμού υπερβαίνει τα 275 ευρώ για δύο εβδομάδες.
-οι τιμές TTF είναι 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός των δύο εβδομάδων.

Ο Ολλανδός υπουργός Rob Jetten επέκρινε έντονα το σχέδιο.

«Η πρόταση είναι εσφαλμένη», είπε. «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ζημιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια του εφοδιασμού, καθώς και η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Ο Γερμανός υφυπουργός για το κλίμα, Σβεν Γκίγκολντ, πρόσθεσε: «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε».

Ο Εσθονός υπουργός ήταν ο μόνος που είπε ότι το σχέδιο ήταν "Εντάξει, λίγο πολύ" ως προσωρινό μέτρο και μόνο για να αντιμετωπίσει τις ακραίες αυξήσεις των τιμών και όχι μια μόνιμη λύση.

Η ΕΕ ενέκρινε μια σειρά μέτρων για τον μετριασμό της κρίσης τους τελευταίους μήνες, που κυμαίνονται από την εξοικονόμηση κατανάλωσης έως τους απροσδόκητους φόρους έως την ανάκτηση κερδών από τους παραγωγούς ενέργειας. Αλλά το ζήτημα του αν και πώς θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου έχει διχάσει το μπλοκ.